Πολιτική|08.04.2023 22:59

Στη «μάχη της πλατείας» Μητσοτάκης και Τσίπρας με φόντο την 21η Μαΐου: Το... άτυπο debate του Σαββάτου και οι θέσεις Μαξίμου-Κουμουνδούρου

Newsroom

Στη «μάχη» της πλατείας βγήκαν το Σάββατο (8/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα άτυπο... debate, με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται το Κουκάκι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πηγαίνει στη Νέα Σμύρνη. «Από παραμύθια χορτάσαμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «το παραμύθι της κυβέρνησης τελειώνει 21η Μαΐου».

Οι δυο πολιτική αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με κυρίαρχο αυτό της οικονομίας που, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, είναι εκείνο που ενδιαφέρει διακαώς του πολίτες. Επιπλέον, ενώ εφαρμόζουν την ίδια προεκλογική στρατηγική με ομιλίες σε πλατείες και επισκεπτόμενοι γειτονιές φαίνεται πως οι δύο αντίπαλοι πλέον εστιάζουν στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά παράλληλα έχουν εντελώς διαφορετική ανάγνωση.

Μια κάλπη βλέπει ο Μητσοτάκης - Στόχος να αποτρέψει τη «χαλαρή» ψήφο

«Για τους αντιπάλους μας δεν θέλω να πω πολλά. Νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους και τα έργα τους και τα λόγια τους. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω -το είπα σήμερα το πρωί και στην τηλεόραση- ότι σήμερα, τώρα που μιλάμε, εδώ κανένα χιλιόμετρο πιο κάτω, είναι ο κ. Τσίπρας στη Νέα Σμύρνη σε ένα στέκι το οποίο έχει όνομα "Καφέ με Παραμύθι". Σαν στο σπίτι του θα αισθάνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Λοιπόν, επειδή από παραμύθια χορτάσαμε και οι πολίτες ξέρουν να ξεχωρίζουν τους παραμυθάδες από αυτούς οι οποίοι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι την 21η Μαΐου θα επιλέξουν σωστά. Θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία ως την υπεύθυνη δύναμη σταθερότητας και προκοπής του τόπου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη και όσα ανέλυσε στην τηλεόραση του OPEN, η κυβέρνηση διαβλέπει τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου λόγω των δυο εκλογικών αναμετρήσεων που όπως φαίνεται θα χρειαστούν. Έτσι, η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο ο κόσμος να μην πάει να ψηφίσει στην πρώτη κάλπη είτε γιατί σου λέει αφού υπάρχει δεύτερη γιατί να πάω στην πρώτη είτε για να διαμαρτυρηθεί. Για αυτό ο πρωθυπουργός επιμένει ότι μία είναι η κρίσιμη κάλπη και δεν είναι άλλη από αυτή της 21ης Μαΐου. Για αυτό ο πρωθυπουργός αποφεύγει πάρα πολλές εβδομάδες τώρα οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τις συνεργασίες, καθώς στόχος και το μόνο ζητούμενο είναι να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία ένα πολύ ισχυρό ποσοστό, περίπου 34% στην πρώτη κάλπη κάτι που θα επιτελέσει τον βατήρα -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- για την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη από την πρώτη κάλπη 

Από πλευράς του, ο Αλέξης Τσίπρας και εν μέσω των συγκεντρωμένων «αφηγήθηκε το παραμύθι Μητσοτάκη που τελειώνει την 21η Μαΐου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε καθαρή και με διαφορά νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή ενώ προκάλεσε τον πρωθυπουργό σε debate για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου σε όποιο κανάλι και με όποιον δημοσιογράφο επιλέξει.

Μάλιστα, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος «στα τρολ των αντιπάλων του» που εκμεταλλεύτηκαν το όνομα της καφετέριας έξω από την οποία μίλησε - το «Παραμύθι με καφέ» -για να του προσάψουν ότι θα πει παραμύθια.

Αντιστρέφοντας την κατηγορία ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα σας πω λοιπόν ένα παραμύθι. Μια φορά και έναν καιρό ήταν μία μικρή χώρα που την έλεγαν Ελλάδα. Είχε ξεμπερδέψει με την βασιλεία αλλά όχι με τις συνήθειες της βασιλείας καθώς 2-3 οικογένειες κυβερνούσαν την χώρα. Τα τελευταία 4 χρόνια κυβερνά την χώρα ένας πρίγκιπας που νόμισε ότι έγινε βασιλιάς».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Σε αυτή την χώρα όλα πάνω τέλεια, υπάρχει ασφάλεια και ευημερία, οι νοικοκυρές ψωνίζουν τρεις φορές την ημέρα από το Σούπερ Μάρκετ, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δανείζονται όσο φτηνά θέλουν, οι εργαζόμενοι αμείβονται ικανοποιητικά, κανείς δεν τους κλέβει και δεν τους καταπιέζει, οι νέοι δεν θέλουν να φύγουν απ' την χώρα, υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Στον πρωθυπουργό ασκούν τόσο σκληρή κριτική που τον ρώτησαν ‘πόσο πολύ του αρέσουν τα ντολμαδάκια'. Δεν υπάρχει μαφία, ο κόσμος βγαίνει στις πλατείες και δεν φοβάται μήπως φάει καμία σφαίρα, υπάρχει ασφάλεια. Αν πάρεις το τραίνο θα φθάσεις στον προορισμό σου στην ώρα σου και με ασφάλεια».

Τέλος, είπε ότι «αυτό είναι το παραμύθι της κυβέρνησης και αυτό το παραμύθι τελειώνει στις 21 Μαΐου. Ο λαός γυρνάει την πλάτη στην αδικία, ένα "ως εδώ" ξεπηδά από την ψυχή των πολιτών».

«Πυρά» για τη θεσμική ασέβεια Μητσοτάκη

Στελέχη της αντιπολίτευσης αναφέρουν, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του OPEN, Χρήστο Τσιγουρή, ότι το δόγμα της αυτοδυναμίας που ξεδίπλωνε μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δυο πυλώνες την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης που μίλησαν για δεύτερη κάλπη προκειμένου να υλοποιηθεί η εμμονή της αυτοδυναμίας.

Από αυτό φαίνεται ποιος έχει βάλει πάνω από τη σταθερότητα της χώρας το προσωπικό πολιτικό τους συμφέρον. Υποστηρίζουν ότι τώρα η κυβέρνηση αλλάζει γραμμή και μιλάει για την πρώτη κάλπη και δίνει βάρος στην εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα πληρώσει την αλαζονεία που φαίνεται αρχικά να τη διακατέχει όταν προδίκαζε ότι όποια και να είναι η λαϊκή βούληση εγώ θα προχωρήσω σε δεύτερες εκλογές.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η εμμονή στην αυτοδυναμία θα είναι αυτή που θα προκαλέσει τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που δεν είναι θα είναι ατύχημα αλλά επιδίωξη όπως ήταν στις αρχές του 1990 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και έτσι από αυτό προκύπτει ότι μόνο αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και μπορέσει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση προτάσσοντας τα προβλήματα που θέλουν λύση μόνο τότε θα έχουμε σταθερότητα στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο ενόψει τουριστική περιόδου.

Νέα δημοσκόπηση της GPO: Στο 4,8% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Ποιος ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Εντωμεταξύ μια νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» καταγράφει την πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 4,8 ποσοστιαίες μονάδες. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 3 και 5 Απριλίου σε δείγμα 1000 ατόμων.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 31,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 9,5%, το ΚΚΕ με 6,3% και αρκετά πιο χαμηλά το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση με 3,6%.

Ακολουθούν: Έλληνες για την Πατρίδα με 2,7%, Εθνική Δημιουργία με 1,2%, άλλο κόμμα με 3,7%, λευκό – άκυρο: 0,9%, δεν θα ψηφίσω με 1,2%. Αναποφάσιστο δηλώνει, τέλος, το 9,7%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραεκλογές 2023Αλέξης Τσίπραςεκλογές