Πολιτική|09.04.2023 06:56

Μαρινάκης στο ethnos.gr: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από περιπέτειες αλλά από μια σταθερή κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε "χαλαρά" μια εκλογική διαδικασία που καθορίζει το μέλλον μας και θα κριθεί από αυτήν ποιος και πώς θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας» σημειώνει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης.

Όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο ethnos.gr, «η "νάρκη" της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την εξουσία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα» και τονίζει πως «μια ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στη χώρα».

Ο Παύλος Μαρινάκης σημειώνει πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από περιπέτειες, αλλά από μια σταθερή, συνεπή Κυβέρνηση». Προσθέτει δε πως «οι συνεργασίες βασίζονται σε κοινές πολιτικές και συγκλίσεις επί προτάσεων που αφορούν την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Δεν βασίζονται σε ψευδοδιλήμματα και «εκβιαστικά» τελεσίγραφα για άγνωστους υποψήφιους Πρωθυπουργούς».

Όσον αφορά στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει πως «το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία είναι ακόμα καλύτεροι μισθοί για όλους». Αναφέρει δε πως «βασικές μας προτεραιότητες επιπλέον, είναι να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως το στηρίξαμε και στην μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, να δώσουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες, με προτάσεις και κίνητρα για την νέα γενιά αλλά και να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Μαρινάκη στο ethnos.gr

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου πως θα πείσετε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να επιλέξουν την ώρα της κάλπης τη Νέα Δημοκρατία;

Μέσα σε τέσσερα χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει μια πιο ισχυρή χώρα, σε σχέση με το 2019.

Πάνω από 50 φόροι μειώθηκαν, οι συντάξεις πλέον αποδίδονται στην ώρα τους, δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία μειώθηκε κατά 7%, θεσμοθετήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός, καθώς και προγράμματα υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, δημιουργήθηκαν πάνω από 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες με το κράτος και έγιναν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, ενώ αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 20% φτάνοντας τα 780 ευρώ.

Προφανώς, δεν λύθηκαν δια μαγείας μέσα σε τέσσερα χρόνια όλα τα προβλήματα. Δεν ξεκινάμε, όμως, και από το μηδέν. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να μιλήσουμε με επιχειρήματα και στοιχεία στους πολίτες για όσα κάναμε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και με συγκεκριμένο πρόγραμμα να αναπτύξουμε το όραμά μας για την επόμενη τετραετία. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, ώστε το 2027 να μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι για το μέλλον μας.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου στις εκλογές της απλής αναλογικής;

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η «νάρκη» της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την εξουσία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε «χαλαρά» μια εκλογική διαδικασία που καθορίζει το μέλλον μας και θα κριθεί από αυτήν ποιος και πώς θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας. Μια ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στη χώρα.

Αν δεν σχηματιστεί μια συμπαγής, σταθερή κυβέρνηση με όραμα για τη χώρα, τότε η εναλλακτική μας είναι η κυβέρνηση «ηττημένων», το σχέδιο που, μετά παρρησίας πια, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο για να το καταφέρει δεν θα διστάσει να κάνει εκπτώσεις σε βάρος των Ελλήνων.

Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε εκείνο το κόμμα και εκείνον τον Πρωθυπουργό που πιστεύουμε ότι θα κυβερνήσει αποτελεσματικότερα και καλύτερα τη χώρα. Και αυτοί είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση μιλά για την «παγίδα» της απλής αναλογικής και εστιάζει στην ανάγκη να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες. Ωστόσο, σε περίπτωση που στην δεύτερη κάλπη δεν καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών ή η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές;

Ο σχηματισμός ισχυρής, αυτοδύναμης Κυβέρνησης συμβαδίζει με το καλό της χώρας.

Ζητάμε αυτοδυναμία στις εκλογές γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών και της χώρας με προσήλωση στον προγραμματικό μας λόγο, χωρίς παρεκκλίσεις, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες, γιατί ακόμα και τα λάθη και τις παραλείψεις τα αναγνωρίσαμε, τα παραδεχτήκαμε και τα διορθώσαμε.

Οι συνεργασίες βασίζονται σε κοινές πολιτικές και συγκλίσεις επί προτάσεων που αφορούν την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Δεν βασίζονται σε ψευδοδιλήμματα και «εκβιαστικά» τελεσίγραφα για άγνωστους υποψήφιους Πρωθυπουργούς.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από περιπέτειες, αλλά από μια σταθερή, συνεπή Κυβέρνηση. Την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τα Τέμπη η κυβέρνηση κάνει λόγο για μία μάχη με το «βαθύ κράτος» και για αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών. Ωστόσο, στην πράξη τι μπορεί να γίνει για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα;

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη, έφερε στο φως χρόνια προβλήματα του κρατικού μηχανισμού και θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Και ξέρουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να το πετύχουμε γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη η παράταξη που έδωσε νέα πνοή στον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ, στη ΔΕΗ και αναμόρφωσε τον ΕΦΚΑ ώστε να δίνονται επιτέλους στην ώρα τους οι συντάξεις. Στον αντίποδα όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αντιμάχονται σθεναρά κάθε έννοια αξιολόγησης. Είναι αντίθετοι δηλαδή, στον μόνο τρόπο να ξεφύγουμε από τα λιμνάζοντα νερά του «βαθέος κράτους»: την ουσιαστική και αποτελεσματική αξιολόγηση των κρατικών λειτουργών σε όλα τα επίπεδα. Μια αξιολόγηση όχι τιμωρητική, αλλά που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και τη βελτίωση του work ethic των υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα.

Ποια είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάζει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία;

Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, αν το στοίχημα της τετραετίας που ολοκληρώνεται ήταν λιγότεροι φόροι και περισσότερες δουλειές, το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία είναι ακόμα καλύτεροι μισθοί για όλους. Το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας είναι εξαιρετικά καταρτισμένο και πρέπει να αμείβεται αντιστοίχως.

Βασικές μας προτεραιότητες επιπλέον, είναι να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως το στηρίξαμε και στην μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, να δώσουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες, με προτάσεις και κίνητρα για την νέα γενιά αλλά και να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Είσαστε στην ομάδα που ασχολήθηκε με την κατάρτιση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των νέων υποψηφιοτήτων;

Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας απαρτίζονται από τους εν ενεργεία βουλευτές μας και ενισχύονται από νέα πρόσωπα με ουσιαστικό έρεισμα σε κάθε τοπική κοινωνία. Ανθρώπους με ξεχωριστή διαδρομή στον επαγγελματικό στίβο και ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, που ταυτίζονται με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2027. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξε ανθρώπους με όρεξη, νέες ιδέες, όραμα για τον τόπο τους και με αναφορές σε όλη την επικράτεια. Το 50% των υποψηφίων είναι άνθρωποι που «κατεβαίνουν» για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ, έχει μειωθεί και ο μέσος όρος ηλικίας με πολλούς υποψηφίους να είναι μέχρι 40 ετών.

απλή αναλογικήειδήσεις τώραΠαύλος ΜαρινάκηςσυνέντευξηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεκλογέςεκλογές 2023