Πολιτική|10.04.2023 22:34

Βενιζέλος: Ο Τζανερίκος «θα ήθελε να επιβάλει» την άποψή του - Τι λέει για την απόφαση Κανελλόπουλου να ηγηθεί του μορφώματος Κασιδιάρη

Newsroom

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τα πρώτα πολιτικά πρόσωπα που σχολίασαν την παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερίκο, για την τροπολογία Κασιδιάρη.

Τώρα, ενώ ο κ. Τζανερίκος υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη δημόσια διαφωνία με την κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος, σχολιάζει: «Όλο αυτό το σκηνικό, η δημόσια αντίδραση του κ. Τζανερίκου για μια επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, ο δημόσιος διάλογος με την κυβέρνηση, με τον ΥΠΕΣ και στη συνέχεια η παραίτηση που είναι μια πράξη διαμαρτυρίας, ξενίζει. Παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και δείχνει ότι ο κ. Τζανερίκος είχε μια άποψη που ήταν πολύ ισχυρή και την οποία προφανώς θα ήθελε να επιβάλει μέσα από τους δικονομικούς μηχανισμούς που είχε στη διάθεσή του. Αυτό είναι κάτι το θεσμικά πρωτοφανές και αδιανόητο».

«Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα, αλλά το ζήτημα δεν είναι η αντισυνταγματικότητα ή η μη αντισυνταγματικότητα, αλλά γενικότερα η ασφάλεια των επιλογών που κάνουμε, των νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις δεν ελέγχονται μόνο ως προς τη συνταγματικότητά τους αλλά ενδεχομένως και ως προς την πιθανή αντίθεσή τους με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», εξηγεί έπειτα.

Στη συνέχεια, εκτιμά ότι «θα αντέξει τη βάσανο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά ορισμένα επιχειρήματα που διατυπώνονται δημόσια και γεγονότα που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο δημόσιο βίο θα χρησιμοποιηθούν από τον κ. Κανελλόπουλο ή από οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο προκειμένου μετά τις εκλογές να γίνει προσφυγή για την ακύρωση των εκλογών στο ανώτατο εκλογικό δικαστήριο και για να γίνει και μεταξύ πρώτων και ενδεχομένων δεύτερων εκλογών και ατομική προσφυγή στο Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Άρα, είπα από χθες, ότι το ζήτημα δεν είναι ότι η τροπολογία της κυβέρνησης, η σημερινή που θα ψηφιστεί αύριο, πάσχει από αντισυνταγματικότητα ή είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισημαίνει.

Η απόφαση Κανελλόπουλου να ηγηθεί του μορφώματος, «κριτήριο για την αξιολόγηση όλης της διαδρομής του»

Για την απόφαση του κ. Κανελλόπουλου να ηγηθεί του μορφώματος του κόμματος Κασιδιάρη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως «μου προκάλεσε, από πλευράς δημοκρατικής ευαισθησίας και κύρους της Δικαιοσύνης, πάρα πολύ δυσάρεστη -για να μην πω αλγεινή- εντύπωση (...). Η αντίδραση των αδερφών του που είναι θεράποντες της δικαιοσύνης, κάτι λέει».

«Νομίζω ότι τώρα έκανε μία επιλογή η οποία θα αποτελέσει το κριτήριο για την αξιολόγηση όλης της διαδρομής του. Αν ήθελε να αξιολογηθεί έτσι, το πέτυχε. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια ορθή επιλογή, για την ιστορία. Βεβαίως, αυτό πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕυάγγελος ΒενιζέλοςΆρειος ΠάγοςΗλίας Κασιδιάρηςτροπολογία