Πολιτική|11.04.2023 07:07

Εκλογές 2023 – Φουλ επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ από κυβέρνηση με στόχο τη συσπείρωση: Που κινούνται οι ψηφοφόροι του 2019

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μία μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές 2023 και η … μάχη για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης εντείνεται. Από τη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν μέσα από μια στρατηγική συγκρίσεων να πείσουν ψηφοφόρους του 2019 - που μπορεί να κοιτάνε προς άλλα κόμματα ή σκέφτονται την αποχή - να .. επιστρέψουν.

Ειδικά μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη η προσπάθεια αυτή έχει γίνει εντονότερη, καθώς υπήρξε μετακίνηση γαλάζιων ψηφοφόρων προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ένα κομμάτι «γύρισε», ωστόσο ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης καθώς έρχεται όλο και πιο κοντά η ώρα των εκλογών.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική σύγκρουση να επεκτείνεται σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Για παράδειγμα οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης   για την τροπολογία που προβλέπει πως για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου (και όχι το πενταμελές τμήμα).

Αυτοί  που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη «Χρυσή Αυγή» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και  προσέθεσε «είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο». Μάλιστα συνέχισε λέγοντας «θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».

Η συγκεκριμένη  τροπολογία ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια, ωστόσο το κυβερνών κόμμα έχει δεχθεί κριτική για τους χειρισμούς που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Με την γαλάζια πλευρά να θέλει να περάσει στην αντεπίθεση και να σημειώνει πως η θέση της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη «σε αντίθεση με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν».

Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μόνο θέμα που ανέβασε χθες το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς τις αντιδράσεις της Κουμουνδούρου προκάλεσαν οι δηλώσεις  του πρωθυπουργού για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναφορές σε κάποιες επιλογές που «προκαλούν γέλιο» και σε υποψήφιους που παραπέμπουν σε «luben ψηφοδέλτια» προκάλεσαν την έντονη απάντηση της  αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επόμενη … μάχη θα δοθεί για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας καθώς τα κόμματα θέλουν δυνατά ονόματα  για να κερδίσουν την μάχη των εντυπώσεων.

Δεδομένο πάντως είναι πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι εκλογές τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι, καθώς από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να πετύχουν έναν διπλό στόχο. Από την μία πλευρά θέλουν να περιορίσουν τις διαρροές προς τα δεξιά και απο την άλλη πλευρά να ρίξουν γέφυρες προς το κέντρο. Στόχος να αποφευχθεί μια χαλαρή ψήφος και αυτό που τονίζεται διαρκώς είναι η κρισιμότητα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την γαλάζια συσπείρωση

Μια καλή επίδοση στις κάλπες της απλής αναλογικής θέλει να πετύχει η κυβέρνηση, προκειμένου να στείλει μήνυμα πως ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός  στις δεύτερες εκλογές. Παράλληλα βέβαια θέλει και μια καθαρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό εντείνεται η προσπάθεια για την αύξηση των γαλάζιων ποσοστών συσπείρωσης.

Μία σειρά δημοσκοπήσεων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δείχνουν πως κινούνται οι πολίτες που είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα το 2019:

  • Σύμφωνα με την MRB η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 67.5%. Ένα ποσοστό της τάξης του 15,5% είναι στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το 3% πάει στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, το 2.7% στο ΣΥΡΙΖΑ και το 11.3% σε άλλο κόμμα.
  • Σύμφωνα με την Rass η γαλάζια συσπείρωση είναι στο 69.5%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι στο 13.6%, ενώ οι διαρροές είναι 3.6% προς το ΣΥΡΙΖΑ, 4.7% προς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και 3.3% προς την Ελληνική Λύση.  Άλλο κόμμα επιλύει το 3.1% όσων είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία το 2019 και το 2.2% απαντά «λευκό- άκυρο».
  • Σύμφωνα με την Marc η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος είναι στο 67.3%. To 9.3% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει, το 4% είναι στο άκυρο- λευκό- αποχή, το 4.7% πάει προς το ΣΥΡΙΖΑ, το 4.1% στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, το 2.4% στην Ελληνική Λύση και το υπόλοιπο ποσοστό πάει σε άλλα κόμματα.

Η προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να βάζει όλο και εντονότερα τα διλήμματα των επόμενων εκλογών. Στο «στοίχημα» των επόμενων εκλογών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;» και υπογραμμίζοντας  πως «η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση».

εκλογέςεκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑκυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκης