Πολιτική|11.04.2023 07:15

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνει στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τον Κασιδιάρη - Η αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Βούλα Κεχαγιά

Αποχή από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την νέα τροπολογία που αφορά τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ωστόσο πετάει το γάντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλώντας την να υιοθετήσει τη δική του πρόταση που στηρίζεται στην εισήγηση των καθηγητών Αλιβιζάτου και Κοντιάδη.

«Εμείς τα λέγαμε» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ στο STAR, υπενθυμίζοντας την στάση της κυβέρνησης που απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βασισμένη στην εισήγηση των δύο συνταγματολόγων: Αρνήθηκαν και κουνούσαν το δάχτυλο ότι δήθεν θέλουμε να κλείσουμε το μάτι στους νεοναζί. Είναι αθλιότητες και δεν δεχόμαστε μαθήματα απέναντι στον φασισμό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καλώντας όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να προσχωρήσουν σε ορθή στάση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος δε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης σε καφενείο πέριξ του Μαξίμου με τον παραιτηθέντα (χθες) πρόεδρο του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου έκανε λόγο για «αισχρή και άθλια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης» διερωτώμενος εάν έτσι αντιλαμβάνονται την αυτονομία της.

Σύμφωνα με την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μην συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187(εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος. Επίσης με την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας που θα περιοδεύσει σήμερα στο Ίλιον επανέλαβε στην τηλεοπτική του συνέντευξη πως η πολιτική αλλαγή στον τόπο μπορεί να συμβεί μόνο με ήττα της ΝΔ, δηλαδή με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης μεταξύ του δεύτερου, τρίτου ή και άλλων κομμάτων και τόνισε ότι έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων». Μάλιστα είπε με νόημα: «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα και πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης».

Σχολίασε επίσης την αλλαγή γραμμής του κ. Μητσοτάκη που πλέον αναφέρει ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή εάν έρθει πρώτο κόμμα, «άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση». Επανέλαβε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα απευθυνθεί σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και σχολιάζοντας όσα αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης για την πρωθυπουργία τόνισε πως «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν».

Σημείωσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι «το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».

Όταν ρωτήθηκε για το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ παρατήρησε πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε  σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».

εκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςΒουλήτροπολογίαΣΥΡΙΖΑΗλίας Κασιδιάρης