Πολιτική|11.04.2023 15:17

Εκλογές 2023 - Τσίπρας για «μπλόκο» Κασιδιάρη: Ένα λάθος δε διορθώνεται με θεσμικές ακροβασίες που τροφοδοτούν την ακροδεξιά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει την τροπολογία του κόμματός του, τόνισε ότι ο θεσμικός ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης καθιστά τον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς.

«Σας καλώ να ψηφίσετε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα. Ένα λάθος δε διορθώνεται με ακόμα μεγαλύτερο λάθος και θεσμικές ακροβασίες που απειλούν να τροφοδοτήσουν την ακροδεξιά», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει αφήσει στο πόδι του τον κ. Βορίδη που είναι καλός ρήτορας. «Θα του πρότεινα αφού αποφεύγει να με συναντήσει όπως ο διάολος το λιβάνι να στείλει τον κ. Βορίδη. Οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν του λένε ότι δεν μπορεί να με αντιμετωπίσει», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, έκανε έναν απολογισμό των 4 τελευταίων ετών. «Ποια τα βασικά στοιχεία προγραμματικών δηλώσεων: λιγότεροι φόροι, καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις, αποτελεσματικότερο κράτος, Υγεία, Παιδεία, διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία. Τι έχει γίνει 4 χρόνια μετά;», είπε και πρόσθεσε: «Βρήκατε γεμάτα τα ταμεία μετά από 8 χρόνια χάρη στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ. Είχατε δημοσιονομικό περιθώριο. Μειώσατε τους φόρους για τους έχοντες και τους κατέχοντες ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία τους διαλύσατε με την έμμεση φορολογία. Η έμμεση φορολογία τους μεσαίους και μικρούς εξαντλεί. Αυτό ήταν το σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους πλούσιους. Δε μειώσατε το ΦΠΑ στα προϊόντα και στα καύσιμα. Δε φορολογήσατε τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν οι εταιρείες ενέργειας. Να λοιπόν ποιο ήταν το αποτέλεσμα των δηλώσεών σας. Η μείωση φόρων ευνόησε τους λίγους ενώ η μεγάλη πλειοψηφία λεηλατήθηκε».

«Αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης θα ιδιωτικοποιήσει και τον αέρα που αναπνέουμε»

Ειδική μνεία έκανε στην ιδιωτικοποίηση του νερού: «Γιατί δεν ψηφίζετε την τροπολογία μας για το νερό; Αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης όχι μόνο το νερό, και τον αέρα που αναπνέουμε θα ιδιωτικοποιήσει», είπε αρχικά και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κατάντησε τους  τους εργαζόμενους να ζουν σε εργασιακή ζούγκλα και τη μεσαία τάξη με κουπόνια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΗλίας ΚασιδιάρηςΣΥΡΙΖΑΒουλήΝέα Δημοκρατίατροπολογίαεκλογές 2023Μάκης Βορίδηςακροδεξιά