Πολιτική|11.04.2023 21:50

Γ. Μαγκριώτης: Να δημιουργηθεί έκτακτο Υπουργείο Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη -Τι είπε για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Τίμος Φακαλής

Να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη το 20% από το Ταμείο Ανάκαμψης και να δημιουργηθεί ένα έκτακτο αυτόνομο Υπουργείο Ανάπτυξης Μακεδονίας – Θράκης, τουλάχιστον για δέκα χρόνια, το οποίο θα διαχειριστεί αυτά τα κονδύλια μαζί με τα τρία περιφερειακά ΕΣΠΑ της περιοχής πρότεινε ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, και πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι σημασία για το ΠΑΣΟΚ έχει να πετύχει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ώστε να μειωθεί η εξουσιαστική αλαζονεία των δύο μεγάλων κομμάτων. «Εμείς προτάσσουμε τον προγραμματικό μας λόγο για το κοινωνικό κράτος, τις ανισότητες, την οικονομία το περιβάλλον την Παιδεία – Υγεία και όλα τα μείζονα ζητήματα που σύντομα θα παρουσιαστεί σε 10 βασικές ενότητες, που θα είναι το προγραμματικό μας πλαίσιο για τις μετεκλογικές συνεργασίες».

Κατηγόρησε, παράλληλα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ότι επιχειρούν να “εκβιάσουν” το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και την εκλογική του βάση και σημείωσε πως το Κίνημα δεν δέχεται απειλές και ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με τη διατύπωση μιας θετικής πρότασης για προγραμματική συμφωνία.

Ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα στις εκλογές της 21ης Μαίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε με τη συνεργασία τριών κομμάτων (Ν.Δ με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ), είτε με τη συνεργασία της Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είτε με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επισήμανε, όμως, ότι το σημαντικό είναι το περιεχόμενο της πολιτικής, όχι ποια θα είναι η κυβέρνηση και δεν είναι τα πρόσωπα το μείζον θέμα.

Σε ό,τι αφορά το νερό είπε ότι «πρέπει να σταματήσουν να κακοποιούν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι απλή: Όλες οι κυβερνήσεις, στα χρόνια των μνημονίων, συμβιβάστηκαν με την Τρόικα να συμπεριλάβουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, στα μνημόνιά τους. Δύο επιχείρησαν να τις ιδιωτικοποιήσουν, του Κ. Καραμανλή το 2008, πριν τα μνημόνια, και του Κ. Μητσοτάκη μετά τα μνημόνια».

Ο κ. Μαγκριώτης αμφισβήτησε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα δοθεί σε λειτουργία στον χρόνο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ για τον ΟΑΣΘ είπε ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που στο τέλος του 2023 θα έχει πεθάνει και δεν θα κινείται κανένα αστικό λεωφορείο.

Για την υποψηφιότητα του, τέλος, τόνισε ότι είναι βιωματικός πολιτικός και ενεργός πολίτης και δεν μπορεί να απουσιάσει από μία κρίσιμη μάχη, όπου θα κριθεί η πορεία της χώρας. Όπως είπε, «η επόμενη ημέρα για όποια κυβέρνηση προκύψει δεν θα είναι εύκολη», ενώ τόνισε την ανάγκη να κατατεθούν προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλη και της Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκονται σε υποχώρηση.

ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛειδήσεις τώραεκλογέςΘεσσαλονίκη