Πολιτική|12.04.2023 07:07

Εκλογές 2023: Νέου τύπου προεκλογική εκστρατεία από Μητσοτάκη, με στόχο τα ειδικά κοινά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Όλο και πιο κοντά έρχονται οι εκλογές 2023 και από την κυβέρνηση θέλουν να μιλήσουν σε μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων, με στόχο να αποφύγουν μια χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται μία νέου τύπου προεκλογική εκστρατεία με αξιοποίηση των social media και εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκπομπές που απευθύνονται στο νεανικό κοινό αλλά και στις γυναίκες.

Είναι εμφανές πως από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να μιλήσουν σε ψηφοφόρους που δεν διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς με το κόμμα και παραμένουν ακόμα και τώρα αναποφάσιστοι. Στόχος είναι να τους πείσουν να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να επιλέξουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια και στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντείνεται η προβολή του σχεδίου για την επόμενη τετραετία (που θα παρουσιαστεί επίσημα μετά το Πάσχα)

Το βάρος πέφτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με νέα σποτάκια να επιστρατεύονται για να παρουσιαστούν τα κυβερνητικά πεπραγμένα , ενώ το κυρίαρχο σύνθημα είναι το «σταθερά, τολμηρά,   μπροστά».

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές όλο και περισσότερο αξιοποιείται το Tik Tok ένα μέσο που απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους. Μάλιστα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατο βίντεο κάλεσε τους χρήστες  να υποβάλλουν ερωτήσεις για τους ατομικούς κουμπαράδες στην επικουρική ασφάλιση  (ένα μέτρο που αφορά όσους είναι μέχρι 35 ετών).

Ταυτόχρονα δεν περνά απαρατήρητο πως ο πρωθυπουργός επιλέγει να βγει και σε εκπομπές που δεν είναι πολιτικές και ασχολούνται με μία ευρύτερη θεματολογία, κοιτώντας και προς ένα γυναικείο κοινό. Σήμερα θα μιλήσει στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, ενώ πριν από λίγες ημέρες έδωσε συνέντευξη  στην YouTuber Νεφελη Μεγκ. Μάλιστα είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο τηλεοπτική εμφάνιση  του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Νατάλια Γερμανού, όπου είχε μιλήσει για ζητήματα  της επικαιρότητας αλλά και για θέματα  όπως η μουσική και  η τηλεόραση.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ένας νέος κύκλος περιοδειών, ωστόσο σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες το βάρος πέφτει σε στοχευμένες επισκέψεις σε γειτονιές και λιγότερο σε μαζικές συγκεντρώσεις (άλλωστε οι εποχές έχουν αλλάξει). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε γειτονιές στην Αθήνα, ενώ την Τετάρτη του Πάσχα αναμένεται να βρεθεί στην Κέρκυρα και στις 22 - 23 Απριλίου στην Κρήτη.

Στις νέου τύπου περιοδείες ο πρωθυπουργός εστιάζει στην παρουσίαση του προγράμματος για την κάθε περιφέρεια μέχρι το 2030. Παράλληλα όμως συνομιλεί με πολίτες ενώ εφαρμόζει και ένα διαφορετικό  «μοντέλο» επικοινωνίας, παίρνοντας τηλέφωνο σε τοπικά ραδιόφωνα και απαντώντας σε ερωτήματα.

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν  τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και βλέπουν πως έχουν μεγάλο προβάδισμα στους άνω των 65 αλλά καταγράφονται χαμηλότερες πτήσεις στο νεανικό κοινό. Σε αυτό το ακροατήριο θέλουν λοιπόν να απευθυνθούν και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για «ξύλινη γλώσσα» και για παραδοσιακά συνθήματα.

Τα διλήμματα της κάλπης

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται στο γαλάζιο στρατόπεδο και ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία αλλά και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα γίνει στις 22 του μήνα και η Βουλή που κλείνει για Πάσχα θα ανοίξει ξανά μετά τις επόμενες εκλογές.

Από την κυβέρνηση μιλούν για διπλές κάλπες με στόχο την αυτοδυναμία, ωστόσο επισημαίνουν την κρισιμότητα της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου και τονίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για θολά μηνύματα. «Το δίλημμα των εκλογών είναι μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή αντιδραστικότητα. Και οι πολίτες το έχουν κατανοήσει απόλυτα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Απο την κυβέρνηση  μιλούν για μια στρατηγική συγκρίσεων με τον  ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζουν σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την υποχώρηση των ποσοστών  της ανεργίας, την μείωση των φόρων, την αμυντική θωράκιση της χώρας κ.α. Παράλληλα αναφέρονται στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, που είναι εστιασμένο στους μισθούς, στην παιδεία, στην υγεία αλλά και στον εκσυγχρονισμό του κράτους καθώς η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε παθογένειες του συστήματος.

ειδήσεις τώρακυβέρνησηπροεκλογική εκστρατείαΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογέςεκλογές 2023