Πολιτική|12.04.2023 17:05

Στα ύψη η κόντρα κυβέρνησης - Τζανερίκου για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη: «Εάν επιμείνουν θα αποκαλύψω από ποιον και γιατί οχλήθηκα»

Newsroom

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Χρήστου Τζανερίκου, μετά τη διάψευση του Γιάννη Οικονόμου που ακολούθησε τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος κατήγγειλε στην ιστοσελίδα ieidisis.gr, ότι προσεγγίστηκε, από τον Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, προκειμένου να τον επηρεάσουν για να αποκλειστεί το κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί, Ηλία Κασιδιάρη, από τις εκλογές.

Ο Ανώτατος δικαστής, με νέες δηλώσεις του, διαμηνύει ότι, εάν από μέρους της κυβέρνησης, δε δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός που τον προσέγγισε, θα προχωρήσει ο ίδιος στην αποκάλυψη του ονόματος. Ο Χρήστος Τζανερίκος παραιτήθηκε τη Δευτέρα (10/04) καταγγέλλοντας πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του από την Κυβέρνηση.

«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην "επαφή" μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε!», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου σε νέες δηλώσεις του στο ieidiseis. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στις  31 Μαρτίου. Εκεί, ο υπουργός επικρατείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αρεοπαγίτη, ζήτησε τις προτάσεις του τελευταίου, προκειμένου να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη. Ο Χρήστος Τζανερίκος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι, το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Η διάψευση της κυβέρνησης δια στόματος Οικονόμου

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις δηλώσεις Τζανερίκου, σημειώνοντας ότι, «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη»

«Δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές», υποστήριξε απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Τζανερίκου.

«Το σοβαρό δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα, το σοβαρό είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για δημοκρατικά αναχώματα είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή πολιτική που δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο», προσέθεσε, επιμένοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης σε κανένα επίπεδο. Και όπως είπε κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να υπάρξει. «Η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παζαρεύει την αξιακή αρχή να προστατεύσουμε τη δημοκρατία», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, πάντως, ξεκαθάρισέ ότι η κυβέρνηση είχε διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου για τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου. «Αυτό ήταν θεσμικά επιβεβλημένο», επανέλαβε.

Τζανερίκος: Κυβερνητικοί παράγοντες μου υποσχέθηκαν θέση για να αποκλείσω τον Κασιδιάρη

Υπενθυμίζεται ότι νέες του δηλώσεις στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, ο κ. Τζανερίκος ισχυρίστηκε πως προσεγγίστηκε και από Ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, ενώ σημείωσε πως από την κυβέρνηση του υποσχέθηκαν ότι θα αξιοποιηθεί σε ανεξάρτητη αρχή, εάν συναινέσει στον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.

«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση πώς έγινε η παρέμβαση του Ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, o Αντιπρόεδρος ΑΠ απάντησε μιλώντας στο ίδιο μέσο: «Ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει»!

«Όσο για την παραίτηση μου, αυτή δεν έγινε συνεπεία πιέσεων, που ασκήθηκαν μετά τη δήλωσή μου, όπως ακούστηκε. Αλλά όταν έκανα τη δήλωσή μου ήταν Κυριακή και θεώρησα ότι, δεν είναι πρέπον, πριν υποβάλλω επίσημα την παραίτησή μου, να την ανακοινώσω δημόσια. Γι΄ αυτό την ανακοίνωσα τη Δευτέρα το πρωί, αφού προηγουμένως την υπέβαλα επίσημα. Στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας υπέβαλα την παραίτησή μου και υπάρχει πρωτόκολλο γι΄ αυτό», συνέχισε και κατέληξε:  Δεν θα προέβαινα στην πρώτη δήλωσή μου, την Κυριακή, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίατροπολογίαΗλίας ΚασιδιάρηςΆρειος ΠάγοςΓιάννης ΟικονόμουΓιώργος Γεραπετρίτης