Πολιτική|12.04.2023 20:22

Εύα Καΐλή: «Βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι», λέει ο δικηγόρος της - Σε ξεχωριστό σπίτι από τον Τζιόρτζι

Newsroom

Μετά από πάνω από τέσσερις μήνες στη φυλακή, η κατηγορούμενη για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται, όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη 12 Απριλίου. Η Ευρωβουλευτής, που προφυλακίστηκε από τον Δεκέμβριο, θα αναμένεται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Θα αγωνιστεί για την αθωότητά της μέχρι τέλους»

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σημείωσε ότι, «Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους». Όπως εξήγησε στον Alpha, η πελάτισσά του, θα μένει σε άλλο σπίτι από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, συγκεκριμένα, θα μείνει στο ίδιο σπίτι με το παιδί της, στις Βρυξέλλες, ενώ θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζιόρτζι, με τις κλήσεις τους να καταγράφονται. Σύμφωνα με την απόφαση αποφυλάκισής του, ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, έχει πλέον διαφορετική διεύθυνση από το σπίτι που έμεναν μαζί. Είναι, συνεπώς, υποχρεωμένος, να μένει αλλού.

Σε μία σύντομη δήλωση ο Βέλγος δικηγόρος της Καϊλή, Σβεν Μαρί, σημείωσε ότι, «δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί».

Δείτε το έγγραφο αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Όπως αναφέρει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν και η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, είναι ξεκάθαρα «προσχηματική», σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Οι λόγοι, όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Σε κατ΄οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι»

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες, η αποφυλάκιση της Ευρωβουλευτή αναμένεται είτε αύριο είτε, το αργότερο, μεθαύριο (14/04).

Σήμερα, ο ανακριτής της υπόθεσης Qatar Gate, Μισέλ Κλερ, διέταξε την αποφυλάκιση της με ηλεκτρονική επιτήρηση ενώ αύριο, για το τυπικό της υπόθεσης, το προδικαστικό συμβούλιο αναμένεται να πάρει και επίσημα την απόφαση. Θα είναι μία τυπική διαδικασία που θα κρατήσει μόνο 10 λεπτά ενώ παρόντες δε θα είναι καν οι δικηγόροι της, αλλά οι βοηθοί τους.

Όλο το διάστημα που βρίσκεται προφυλακισμένη η Εύα Καϊλή επιμένει στην αθωότητά της ενώ είναι η τελευταία από τους κατηγορούμενους για το Qatar Gate που παραμένει στη φυλακή. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα υπάρξουν και άλλοι περιοριστικοί όροι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚατάρΕύα ΚαϊλήσκάνδαλοΒρυξέλλεςQatar Gate