Πολιτική|14.04.2023 07:15

Εκλογές 2023: Πάσχα στο χωριό με το βλέμμα στις κάλπες για τους βουλευτές - Ποια ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Για ένα διαφορετικό Πάσχα είναι έτοιμοι οι βουλευτές, καθώς η επιστροφή στις εκλογικές περιφέρειες τους δίνει την δυνατότητα να αφουγκραστούν το κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες. Η Βουλή έκλεισε - και δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου μέχρι τις εκλογές - και έτσι οι υποψήφιοι μπορούν να ρίξουν όλο το βάρος στο κυνήγι του σταυρού.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως η οικονομία αποτελεί το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά και εκεί καλούνται να εστιάσουν στις συζητήσεις με ψηφοφόρους. Αναγνωρίζουν δε πως δεν αρκεί μόνο η προβολή ένος θετικού αφηγήματος αλλά απαιτείται η παρουσίαση μιας ρεαλιστικής πρότασης για την επόμενη ημέρα.

Η κυβέρνηση μιλά για «εισαγόμενη ακρίβεια» και εστιάζει σε μια σειρά μέτρων που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως το πλέγμα στήριξης θα συνεχιστεί για όσο διάστημα απαιτηθεί. Ωστόσο την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική για την πορεία των τιμών και είναι εμφανές πως στο τερέν της οικονομίας θα δοθεί η σκληρότερη προεκλογική μάχη.

Σε αυτή την πολιτική «μάχη» για την οικονομία η αύξηση των μισθών είναι ένα από τα βασικά θέματα στα οποία εστιάζει η Νέα Δημοκρατία , στο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σε ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από το 2024, ενώ στόχος είναι να συνεχιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα

Στο «γαλάζιο» πρόγραμμα- που θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου - το βάρος πέφτει επίσης στον τομέα της υγείας και στον εκσυγχρονισμό του κράτους, ενώ έμφαση δίνεται και σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά στους νέους (παιδεία, στεγαστική πολιτική κ.α.). Οι 20ρηδες είναι άλλωστε ένα κοινό που δυσκολεύει ιδιαίτερα το κυβερνών κόμμα και επομένως απαιτείται μια στοχευμένη εκστρατεία που να …μιλά σε αυτό το ακροατήριο.

Τα προεκλογικά μηνύματα

Να αποφύγει μια χαλαρή ψήφο θέλει η κυβέρνηση στην επικείμενη αναμέτρηση και στο πλαίσιο αυτό τονίζεται διαρκώς η κρισιμότητα των εκλογών του Μαΐου. Σε μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων του ο πρωθυπουργός στέλνει τα εξής μηνύματα :

1.Δεν πρόκειται για διπλή αναμέτρηση αλλά ουσιαστικά για μία κάλπη και δεν υπάρχουν περιθώρια για… θολά μηνύματα στις εκλογές της απλής αναλογικής. Η κάλπη της 21ης Μαΐου «είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα» και μέσω αυτής πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα «ότι η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω και ότι όλα όσα πετύχαμε και κατακτήσαμε μέσα από κόπους, μέσα από δυσκολίες αυτή την τετραετία, δεν θα τα θέσουμε σε κίνδυνο» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

2.Οι πολίτες την 21η Μαΐου επιλέγουν κόμμα αλλά και πρωθυπουργό. Από το κυβερνών κόμμα εξαπολύουν πυρά προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μετά το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη , λέγοντας πως δεν μπορεί να προτείνεται ο «άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, που την επόμενη Τετάρτη θα επισκεφθεί την Κέρκυρα. Εκεί θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για τα Επτάνησα και θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ακολουθήσει επίσκεψη στην Καλαμάτα, ενώ στις 22 του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει περιοδεία στα Χανιά και στις 23 στο Ρέθυμνο.

εκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογές 2023Πάσχα