Πολιτική|14.04.2023 23:18

Ερωτήματα για τα επόμενα βήματα της Εύας Καϊλή με φόντο το QatarGate - Οι έως τώρα δηλώσεις της και όσα είναι στον «αέρα»

Newsroom

Πολλά είναι τα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με την πορεία της υπόθεσης της κατηγορούμενης ευρωβουλεύτριας Εύας Καϊλή, με τα κυρίαρχα να είναι πού μπορεί να κινείται και τι θα γίνει με τα καθήκοντά της. Έχοντας πετύχει τον πρώτο στόχο της αποφυλάκισης, η ευρωβουλευτής και η ομάδα της κρατούν προς το παρόν τα χαρτιά τους κλειστά.

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για το QatarGate συνεχίζονται ενώ η δίκη για την υπόθεση θα γίνει σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο εισαγγελείς από το Μιλάνο βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες για ανταλλαγή στοιχείων με τις βελγικές Αρχές.

Η αποφυλάκιση και η πρώτη δήλωση

Λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδος τη Μεγάλη Παρασκευήοι πόρτες των φυλακών του Χάρεν άνοιξαν και ένα αμάξι με φιμέ τζάμια βγήκε προκειμένου να κατευθυνθεί προς το σπίτι της στο Βέλγιο. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα είμαι με την κόρη μου, ο αγώνας συνεχίζεται δίπλα από τους δικηγόρους μου», ήταν τα πρώτα λόγια της Εύας Καϊλή έξω από τη φυλακή. 

Η ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. Η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής θα μείνει στο ίδιο σπίτι με την κόρη της, στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες της και οι κινήσεις της θα καταγράφονται 24 ώρες το 24ωρο, ενώ για να βγει από το σπίτι χρειάζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία ενώ θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζιόρτζι, με τις κλήσεις τους να καταγράφονται. Συνήθως, στο Βέλγιο, πρέπει να σταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 24 ώρες πριν, που να ενημερώνει ότι θα υπάρξει μετακίνηση, αλλιώς εάν βγει από την προκαθορισμένη περίμετρο το βραχιολάκι δίνει σήμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται και στο εάν η Εύα Καϊλή θα θελήσει να επιστρέψει στις εργασίες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει διαδικτυακά.

Ωστόσο, ακόμη αυτό είναι ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα, γιατί και από την πλευρά του Κοινοβουλίου αναμένεται η αντίδραση εφόσον η κ. Καϊλή φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο. Πάντως, η ίδια έστειλε και το δικό της μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά «θα τα πούμε σύντομα», οπότε πλέον αναμένεται να μιλήσει η ίδια και να δώσει τη δική της εκδοχή για όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα.

Η πρώτη της συνέντευξη μετά την αποφυλάκιση

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», η Εύα Καϊλή μιλά για την κράτησή της στη φυλακή του Βελγίου, τις στιγμές που σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή της, αλλά και τις πιθανότητες επιστροφής στην Ελλάδα.

Η γνωστή πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στα όσα βίωσε αυτούς τους τέσσερις μήνες που ήταν προφυλακισμένη με την κατηγορία της συμμετοχής της στο σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate, που κλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι αλήθεια, μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς» αναφέρει η Εύα Καϊλή.

«Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δε με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα» προσθέτει.

Η Εύα Καϊλή στη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρθηκε και στην επιθυμία της να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, με το κούτελό της καθαρό.

«Δεν θα υποκύψω. Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δε θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους» τόνισε

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύα Καϊλήειδήσεις τώραΒρυξέλλεςQatar Gate