Πολιτική|15.04.2023 07:28

Εκλογές 2023: Τι λέει ο Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα της κάλπης - Το αφήγημα της σταθερότητας προτάσσει η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Σε μια εποχή με πολλαπλές αβεβαιότητες και εξωγενείς κρίσεις χρειάζεται σταθερότητα». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές θέλοντας να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο που δεν επιθυμεί περιπέτειες. Ούτε «ραντεβού στα τυφλά» ούτε μια κυβέρνηση από «γάμο συμφέροντος» σημείωσε σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

Από την Νέα Δημοκρατία τονίζουν πως χρειάζεται να υπάρξει ένα «ξεκάθαρο αποτέλεσμα νίκης» στις 21 Μαΐου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Γνωρίζουν άλλωστε πως απαιτείται από την μία πλευρά ένα ποσοστό που να δίνει έναν «αέρα» στο κυβερνών κόμμα και από την άλλη πλευρά μια … απόσταση ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκείται στην αξιωματική αντιπολίτευση και από την Πειραιώς επισημαίνουν πως στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα συγκρίνουν την γαλάζια τετραετία με αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως έχουν πυκνώσει οι αναφορές στο 2015, ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με τα μέτρα που προτείνει θα φέρει τέταρτο μνημόνιο.

Τα γαλάζια πυρά στρέφονται και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και επικρατούν υψηλοί τόνοι κυρίως μετά το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό που τονίζεται από την Νέα Δημοκρατία είναι πως δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» και επισημαίνεται πως χρειάζονται καθαρές λύσεις.

Ουσιαστικά στο κυβερνών κόμμα θέλουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους, καθώς μετά την τραγωδία στα Τέμπη υπήρξαν μετακινήσεις προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Και για να το πετύχουν αυτό επικαλούνται τον κίνδυνο της αστάθειας αλλά και το ενδεχόμενο να προκύψει «κυβέρνηση των ηττημένων» χωρίς την συμμετοχή δηλαδή του πρώτου κόμματος.

Η διπλή μάχη της κυβέρνησης

Σε δύο μέτωπα καλείται να δώσει την εκλογική μάχη η κυβέρνηση: Πρώτον να αποφύγει διαρροές προς τα δεξιά και δεύτερον να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Το μεγάλο βέβαια ζητούμενο είναι η συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και η αποφυγή μιας χαλαρής ψήφου στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Το επόμενο διάστημα το βάρος θα πέσει στην παρουσίαση του προγράμματος για την επόμενη τετραετία αλλά και σε ένα νέο κύκλο περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 22 του μήνα ώστε να προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές (η Βουλή δεν πρόκειται να ανοίξει μετά τις διακοπές του Πάσχα). Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας αυτό πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά την προκήρυξη των εκλογών και θα είναι αυξημένη η συμμετοχή των γυναικών.

Όσον αφορά στα σχέδια που έχει για την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα νέο υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής (το οποίο θα πάρει ουσιαστικά κομμάτια από το υφιστάμενο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη μπει σε εφαρμογή ένα στεγαστικό πρόγραμμα εστιασμένο στους νέους, που να σημειωθεί πως αποτελούν ένα δύσκολο κοινό για την Νέα Δημοκρατία (το οποίο πολιορκούν στενά όλοι οι πολιτικοί μονομάχοι).

Νέα Δημοκρατίαεκλογέςκυβέρνησηεκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα