Πολιτική|19.04.2023 06:15

Εκλογές 2023: Κρίσιμο δεκαήμερο για την κυβέρνηση - Τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος και το στοίχημα του Επικρατείας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Εκλογικός συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνών κόμμα και πλέον το βάρος πέφτει στο τρίπτυχο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πρόγραμμα, περιοδείες». Επισήμως η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει το Σάββατο καθώς ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή.

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα στείλει μήνυμα εγρήγορσης και θα καλέσει τα στελέχη να δώσουν μάχη για την προβολή των θέσεων του κόμματος. Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στην κάλπη της απλής αναλογικής αλλά απαιτείται να σταλεί καθαρό μήνυμα για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς πρόκειται να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 26 Απριλίου εκτός απροόπτου, με το βάρος να πέφτει στο στοίχημα των καλύτερων μισθών, στην υγεία, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τους νέους.

Θα ακολουθήσουν πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας τα αποκαλυπτήρια του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσωπα έκπληξη. Όπως σημειώνουν γαλάζιες πηγές θα είναι ένα ψηφοδέλτιο που στέλνει μηνύματα «ανοίγματος» στην κοινωνία, ενώ εκπεφρασμένη είναι η βούληση του πρωθυπουργού για ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις.

Οι υπουργοί που θα μπουν στο Επικρατείας

Από τα νυν μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, ενώ έχει συζητηθεί και το όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Να σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος - που ήταν στο Επικρατείας το 2019- θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας. Όσον αφορά στον Χ. Ταραντίλη δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ρόλος κλειδί για τον Σκέρτσο

Άμεσες θα είναι οι αλλαγές όσον αφορά στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στην Φθιώτιδα και επομένως υπάρχει περιορισμός στις εμφανίσεις. Ρόλο κλειδί αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ενώ σημαντικό κομμάτι της επικοινωνιακής μάχης αναλαμβάνει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης.

Μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού

Σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ περιοδειών του πρωθυπουργού, που σήμερα θα επισκεφθεί την Κέρκυρα και θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για τα Ιόνια νησιά. Παράλληλα το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα αναφερθεί εκ νέου στο διακύβευμα της κάλπης.

Την Παρασκευή θα ακολουθήσει περιοδεία του πρωθυπουργού στην Αργολίδα και στην Μεσσηνία και το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κρήτη. Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Χανιά.

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές της Αττικής, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να γίνει προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στο Αιγάλεω. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τον Δυτικό τομέα ως μια από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος (το ίδιο είχε πράξει και το 2019). Πρόκειται για μια περιφέρεια στην οποία θέλει να δώσει βαρύτητα το κυβερνών κόμμα, καθώς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υπήρχε καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρηση συσπείρωσης με το βλέμμα στο δεξιό κοινό

Η μητέρα των μαχών δίνεται για την συσπείρωση της βάσης του κόμματος, καθώς στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας χαλαρής ψήφου στις εκλογές της απλής αναλογικής. Στην προσπάθεια που γίνεται για άνοιγμα στο κέντρο στόχος είναι να μην χαθεί το δεξιό ακροατήριο και στο πλαίσιο αυτό δίνεται βαρύτητα και σε μία ατζέντα που απευθύνεται στο συγκεκριμένο κοινό.

Από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν μεταξύ άλλων στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και στο μεταναστευτικό. Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Μεγάλο Πεύκο.

Για την προσέγγιση ενός παραδοσιακού γαλάζιου ακροατήριου - που δεν επιθυμεί περιπέτειες - από τη Νέα Δημοκρατία επενδύουν σε μία στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ. Το βάρος πέφτει πρωτίστως σε θέματα καθημερινότητας και χθες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ακόμα σποτάκι της Νέας Δημοκρατίας, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη μείωση των φόρων και της ανεργίας καθώς και την ψηφιοποίηση του κράτους.

εκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαψηφοδέλτιο Επικρατείαςεκλογέςψηφοδέλτιοκυβέρνηση