Πολιτική|08.03.2019 08:14

«Καυτός» Μάρτιος για Βουλή και Μαξίµου

Βούλα Κεχαγιά

Φουλ δραστηριότητα στη Βουλή αλλά και έντονη κινητικότητα στο θέµα της διεύρυνσης του προοδευτικού µετώπου επιφυλάσσει ο υπόλοιπος Μάρτιος για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στο Κοινοβούλιο, µετά το Eurogroup της Καθαράς ∆ευτέρας αναµένεται η κατάθεση σειράς νοµοθετηµάτων που συνδέονται µε την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, συµπεριλαµβανοµένου και αυτού που αφορά τις 120 δόσεις για ρυθµίσεις στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία.

Επίσης, εντός του µήνα κατατίθενται και άλλα νοµοσχέδια από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Παιδείας, ενώ την επόµενη Πέµπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή και η δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγµατική αναθεώρηση, στην οποία αναµένεται παρέµβαση του πρωθυπουργού και ενδεχοµένως µια νέα αντιπαράθεση µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, περί τα τέλη Μαρτίου θα πραγµατοποιηθεί στη Βουλή η συζήτηση επί του πορίσµατος της αρµόδιας επιτροπής για τις γερµανικές αποζηµιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Ενδιάµεσα, σύµφωνα µε πληροφορίες, η Βουλή θα κληθεί να απαντήσει εάν χρειάζονται διερεύνηση σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής άλλες δύο υποθέσεις που σχετίζονται µε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου.

Ρίχνει... Γέφυρες

Εκ παραλλήλου, ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει τις προσπάθειές του για τη συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού πόλου, ο οποίος µε αφετηρία τη µάχη των ευρωεκλογών θα σταθεί απέναντι στις δυνάµεις του νεοφιλελευθερισµού και της ακροδεξιάς. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιµένει ότι η εφαρµογή ενός τέταρτου µνηµονίου εµπνεύσεως της Νέας ∆ηµοκρατίας και η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, όπως και η στάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών, αποτελούν άποψη του Κ. Μητσοτάκη µε επιρροές από τα ακροδεξιά στελέχη του κόµµατός του και γι’ αυτό οι πολιτικές του καθίστανται επικίνδυνες για τα συµφέροντα των πολλών. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τρίτο δεκαήµερο του Μαρτίου θα υπάρξει και µια µεγάλη διαδικασία για την προοδευτική συµµαχία στην Αθήνα, στην οποία θα πάρουν µέρος όλοι όσοι (κόµµατα, συλλογικότητες, προσωπικότητες) ανταποκρίνονται στο κάλεσµα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού µετώπου.

Η διαδικασία της διεύρυνσης εµπεριέχει και µια προσπάθεια οµογενοποίησης της γραµµής των συµµετεχόντων και ως εκ τούτου αναµένεται να αναδειχθεί και ένα συντονιστικό όργανο που θα διαβουλεύεται για τα πολιτικά κείµενα των ευρωεκλογών και όλα τα εκλογικά ζητήµατα.

Ανοιχτή εκδήλωση

Εκδηλώσεις για την προοδευτική συµµαχία αναµένεται να γίνουν και στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που, σύµφωνα µε τις µετρήσεις της κοινής γνώµης, ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζει απώλειες λόγω της Συµφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, η «Γέφυρα» θα πραγµατοποιήσει µάλλον τη µεθεπόµενη εβδοµάδα ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, µε τη συµµετοχή κινήσεων και πρωτοβουλιών που επιθυµούν να στηρίξουν το εγχείρηµα της κεντροαριστερής διεύρυνσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα ασκεί και τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις.

Στις 20 Μαρτίου θα πραγµατοποιηθεί η υπογραφή της συµφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, στην οποία µάλιστα θα λάβει µέρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ποµπέο. Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας θα συµµετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 21-22 Μαρτίου, ενώ αργότερα -πιθανότατα στις αρχές Απριλίου- θα πραγµατοποιηθεί το πρώτο επίσηµο ταξίδι Ελληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία για επαφές µε την πολιτική ηγεσία.

εφορίαασφαλιστικά ταμείαEurogroup