Πολιτική|21.04.2023 07:00

Εκλογές 2023 - Επιχείρηση συσπείρωσης από τον Μητσοτάκη: Οι αναφορές σε «κυβέρνηση των ηττημένων» και τα... μηνύματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η μητέρα των μαχών δίνεται για την αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος, καθώς απομένουν μόλις 30 μέρες για τις εκλογές. Στην κρισιμότητα των επόμενων εκλογών αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας  στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και θέτοντας ουσιαστικά το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

Το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου προβληματίζει την κυβέρνηση που σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως στην επικείμενη αναμέτρηση «δεν χωρούν επιπολαιότητες ούτε αψήφιστες ψήφοι, ούτε δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε χθες ο  Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές οι εύκολες διαμαρτυρίες μπορεί να μετατραπούν γρήγορα σε πολύ οδυνηρές μαρτυρίες».

Σε μια προσπάθεια αύξησης των ποσοστών συσπείρωσης από την Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν πως χρειάζεται καθαρή λύση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας ή «πολιτικής παραλυσίας με τη μορφή μίας πιθανής αταίριαστης συνεργασίας». Απευθυνόμενος στους θιασώτες της απλής αναλογικής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στη  γειτονική Βουλγαρία που  φαίνεται πως οδεύει σε νέες  εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες ( έχουν γίνει πέντε αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια) . «Αυτό χρειαζόμαστε, σήμερα, στην Ελλάδα, σε αυτό το ασταθές περιβάλλον;» σημείωσε χαρακτηριστικά 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση των ηττημένων» χωρίς δηλαδή την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Όπως είπε κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  δήλωσαν πρόθυμοι να συγκροτήσουν με την ανοχή κάποιων, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη και επανέλαβε την αναφορά του περί «πολιτικής τερατογένεσης».  Μάλιστα έκανε ένα ακόμα βήμα απευθυνόμενος σε όσους θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ , λέγοντας πως μπορεί να δουν μετά Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη.

Ουσιαστικά από την κυβέρνηση θέλουν να απευθυνθούν τόσο σε ένα παραδοσιακό κοινό όσο και σε ένα κεντρώο ακροατήριο που δεν επιθυμεί περιπέτειες. Και αυτό που τονίζουν είναι πως χρειάζεται μία καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για να μην υπάρξουν πειράματα την επόμενη ημέρα. 

Θέτουν δε μια σειρά διλημμάτων  όπως «βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα ή θέλουμε εύκολα ψέματα; Θέλουμε κυβέρνηση που ξεπερνά τρικυμίες ή θέλουμε ερασιτέχνες που ναυαγούν στις δυσκολίες;». Με το βασικό ερώτημα που μπαίνει απο την γαλάζια πλευρά να είναι «θέλουμε Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό Τσίπρα;»

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί περιοδεία αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στη Καλαμάτα (όπου θα δώσει το παρών ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς). Αύριο θα υπάρξει ομιλία στα Χανιά, την Δευτέρα ακολουθεί το Αιγάλεω και την Τετάρτη θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

Σκληρό ροκ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Από το Μαξίμου επενδύουν σε μια στρατηγική  συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να «μιλήσουν» σε όσους είχαν επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία το 2019. Είναι ενδεικτικό πως ο  πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα κυβερνητικά πεπραγμένα των τελευταίων τεσσάρων ετών, επισημαίνοντας πως «συγκρίνετε , λοιπόν, αυτόν τον απολογισμό με το τι έγινε το 2015-2019». Για να εξαπολύσει βέλη προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ξέρετε δεν είναι τόσο μακριά το 2015 για να το ξεχάσουμε και να πούμε ότι το διαγράψαμε τελείως και τώρα θα κάνουμε μια καινούρια αρχή, «tabula rasa», «δώστε μου μία νέα ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνια», όλα αυτά τα ωραία τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε υψηλούς τόνους  χθες στο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά σημεία της ομιλίας του. Μεταξύ άλλων είπε πως «θα μπορούσα να τον ονομάσω και «ηθική εξαίρεση» στη δημόσια ζωή, για την τοξικότητα με την οποία τη δηλητηρίασε συστηματικά εδώ και μία τετραετία. Ένας λάκκος ο οποίος σκαβόταν ύπουλα για τους άλλους».

Από την Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με προσοχή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του Αλ.Γεωργούλη. Παράλληλα από το γαλάζιο στρατόπεδο επισημαίνεται  πως γύρισε  μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ «η τοξικότητα που καλλιέργησε».

Να σημειωθεί εδώ  πως στο  κυβερνών κόμμα προκρίνεται η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών και αυτό που συζητείται είναι η επαναφορά της λίστας από το 2024. Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θα επαναξιολογηθεί το ζήτηµα εκλογής των ευρωβουλευτών µετά τις εθνικές εκλογές».

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραεκλογέςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023Νέα Δημοκρατία