Πολιτική|21.04.2023 22:22

Εκλογές 2023 - Σκληρό ροκ στο δρόμο για τις κάλπες: Η γαλάζια γραμμή για «τερατογένεση» και ο «προοδευτικός» στόχος της Κουμουνδούρου

Newsroom

Την ώρα που αδειάζει η κλεψύδρα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αυξάνεται η ένταση των συγκρούσεων ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι καθημερινά εξαπολύουν όλο και σκληρότερες επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων τους. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» τροφοδοτεί μία σκληρή πολιτική σύγκρουση όπου όλοι είναι εναντίον όλων.

Το Σάββατο στις 11:00 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλλει και επίσημα το αίτημα για τη διάλυση της Βουλής και έτσι θα ξεκινήσει και με τον πιο επίσημο τρόπο  η προεκλογική περίοδος.

Κόντρα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος από το Ναύπλιο ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα αναδείξει αυτοδύναμη ΝΔ ως τη μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην πολιτική «τερατογένεση» που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απεργάζονται στην Κουμουνδούρου.

Απευθυνόμενος σε ομογενείς στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές, μετά τις εσωκομματικές αναταραχές που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τσακαλώτου και Δραγασάκη για κυβέρνηση ηττημένων.

Με ισχυρή εντολή το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την πολιτική αλλαγή, διαμήνυσε από το Λέσβο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα στο κόμμα διαμηνύουν ότι όσα λέει ο πρωθυπουργός για κυβέρνηση των ηττημένων είναι ένα υποθετικό σενάριο θέλοντας με αυτό τον τρόπο να θολώσει το ξεκάθαρο μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη.

Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας έκανε λόγο στο OPEN για προσπάθεια χειραγώγησης της πρώτης ψήφου από τα δύο πρώτα κόμματα κάτω από ψεύτικα διλήμματα.

Την ίδια ώρα, δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης.

Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών η Καλλιόπη Σπανού

Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθήκοντα υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει η κ. Καλλιόπη Σπανού, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής 21 Απριλίου.

Η κυρία Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διατελέσει Συνήγορος του Πολίτη. Η ορκωμοσία της θα γίνει την Κυριακή, στις 18.00.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Άκης Σκέρτσος

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την αρμοδιότητα της δημόσιας ενημέρωσης για την πορεία του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στη θέση του έως σήμερα Κυβερνητικού ΕκπροσώπουΓιάννη Οικονόμου.

Η έως σήμερα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει τη θέση Συμβούλου σε Διεθνή Θέματα και Σχέσεις με Διεθνή ΜΜΕ.

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Σολτς: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω σήμερα με τον Καγκελάριο Σολτς για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο μου για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας. Που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Ένα σχέδιο που στόχο έχει τη μείωση των ανισοτήτων, ένα σχέδιο που στόχο έχει την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στοχευμένες ξένες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς βέβαια και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική. Την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και βεβαίως να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα με σαφείς, όμως, κόκκινες γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στην Χάγη.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τονίσαμε την ανάγκη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η δεξιά συνεργάζεται με την ακροδεξιά σε μια σειρά από χώρες και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη.»

Μηνύματα συσπείρωσης από Μητσοτάκη και Σαμαρά

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντώνη Σαμαρά συνέφαγαν σε κεντρικό ουζερί της Καλαμάτας, παρέστησαν στην εκδήλωση για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.

Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για τη Μεσσηνία υπογράμμισε ότι πήρε τον σπόρο της μιας, και, καλλιέργησε την άλλη για να προχωρήσει. Έθρεψε εδώ την Ελευθερία και την Ελπίδα. Αυτή είναι η Μεσσηνία, αυτή και η Ελλάδα. Αυτοί είναι οι άνθρωποί της, άνθρωποι που μετρούν τον χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς.

«Φίλες και Φίλοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Αεροδρόμιο που φέρει το όνομα ενός μεγάλου ανθρώπου κι ευεργέτη της Μεσσηνίας, του αείμνηστου Βασίλη Κωσταντακόπουλου. Ένα αεροδρόμιο που κάθε χρόνο σπάει πανελλήνιο ρεκόρ αφίξεων, ένα αεροδρόμιο που τοποθέτησε τη Μεσσηνία μας στην καρδιά του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη. Γιατί, ναι, αυτή είναι η αλήθεια! Σήμερα η πατρίδα μας η Μεσσηνία είναι τουριστικός προορισμός, είτε από το εξωτερικό είτε κι από το εσωτερικό. Κι αυτό αποδεικνύεται συν τις άλλοις κι από τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί την τελευταία 5ετία: περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις έχουν αρχίσει δραστηριότητα στο νομό!

Αυτές οι επιχειρήσεις στον μεγάλο τους όγκο αναφέρονται στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, αλλά δείχνουν και την στροφή σε επιχειρήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μεταποίησης. Οι επενδύσεις που εξελίσσονται και το ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή, είναι συναρπαστικό. Παράγει τον πιο ψηλό πολλαπλασιαστή της Ανάπτυξης», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το έργο σημείωσε ότι χάρη στη σημαντική αυτή προσπάθεια έγινε δυνατή η υπογραφή της σύμβασης σήμερα από την κυβέρνηση μας, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι δική μας κυβέρνηση ήταν, πάλι, αυτή που επανεκκίνησε, στα τέλη του 2013 τα βαλτωμένα έργα των αυτοκινητοδρόμων που είχαν σταματήσει τρία ολόκληρα χρόνια εξ αιτίας της κρίσης αλλά και του λαϊκισμού της περιόδου 2010-2011 που εκδηλώθηκε με πολλές μορφές, όπως, για παράδειγμα, με το κίνημα «δεν πληρώνω».

Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα τα πως η ιστορία αυτού του δρόμου συνοψίζει και με έναν ενδιαφέροντα και ενδεικτικό τρόπο την ιστορία όλης της προηγούμενη δεκαετίας. «Μιας Κυβέρνησης η οποία ήρθε στα πράγματα το 2012 -είχα κι εγώ την τιμή να αποτελώ μέλος της- σε δύσκολες συνθήκες. Κράτησε τη χώρα όρθια. Έπεσε -για να μην ξεχνιόμαστε- επειδή την έριξαν κάποιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, όταν δεν ψήφισαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνησή μας ήταν αυτή που δημοπράτησε το έτος 2014 και την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, την οποία κατά άφρονα τρόπο ακύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα που έφεραν το έργο μια δεκαετία πίσω», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο του Α. Σαμαρά. «Είναι δικό του έργο σε μεγάλο βαθμό. Ήταν αυτός ο οποίος σε πολύ δύσκολες συγκυρίες ωρίμασε τις μελέτες», είπε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΝΔ κράτησε την χώρα όρθια, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε τον ουρανό με τα άστρα. «Τώρα λένε «εμείς σας βγάλαμε από τα μνημόνια». Το 2014 η διαφορά με τους πιστωτές ήταν ελάχιστη και αν η κυβέρνηση δεν είχε πέσει θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την αξιολογηση. Το 3ο αχρείαστο μνημόνιο ήταν δημιούργημα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια γιατί κάποιοι λένε «δώστε μας την ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια για πρώτη φορά».

Τους απαντώ τα μνημόνια τα φέρατε εσείς και αν κάνετε όσα λέτε θα μας ξαναβάλετε σε μνημόνια τάχιστα. Οι πολίτες δεν θα πιστέψουν το παραμύθι», προσέθεσε.

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΒουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςεκλογέςεκλογές 2023