Πολιτική|22.04.2023 06:45

Σήματα ενότητας με στόχο τη γαλάζια συσπείρωση: Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Σαμαρά και οι επόμενες κινήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η προκήρυξη των εκλογών γίνεται επισήμως σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζουν ταχύτητες για να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να πείσουν ψηφοφόρους που, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μετακινήθηκαν στη ζώνη των αναποφάσιστων να «επιστρέψουν». 

Σε μία προσπάθεια να μην υπάρξουν … παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που θα στραφούν  στη λεγόμενη  χαλαρή ψήφο επιχειρείται να σταλεί μήνυμα γαλάζιας συστράτευσης. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε την Πέμπτη σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και σήμανε εκλογικό συναγερμό.

Πολλαπλά μηνύματα είχε χθες η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Πελοπόννησο και η κοινή εμφάνιση με τον Αντώνη Σαμαρά (να σημειωθεί  πως υπήρξε τετ α τετ  των δύο αντρών σε γεύμα χθες το μεσημέρι). Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε  εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη» αναφέρθηκε στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως  είναι δικό του έργο σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρθηκε δε με θερμά λόγια στα  πεπραγμένα εκείνης της περιόδου, μιλώντας για μια κυβέρνηση «που κράτησε τη χώρα όρθια» και εξαπολύοντας νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάλογες κινήσεις που θα στέλνουν μήνυμα γαλάζιας ενότητας θα υπάρξουν και το επόμενο διάστημα, με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Στις 9  Μαΐου σε επετειακή εκδήλωση που θα γίνει στο Ζάππειο για την Ευρώπη θα μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα στις 17 Μαΐου θα γίνει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να δώσει το παρών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (που υπενθυμίζεται πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές).

Στο δρόμο προς τις κάλπες το σκληρό ροκ με το ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί  με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε μια «κυβέρνηση των ηττημένων» και να «κοιτά» σε ένα κοινό που επιθυμεί σταθερότητα. Χθες κατά την περιοδεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στις εκλογές το μεγάλο ερώτημα είναι «αν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία ή αν θα τα ρισκάρουμε όλα και θα κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα για να επιστρέψουμε, αναρωτιέμαι, πού; Σε ποια εποχή; Στην εποχή των υψηλών φόρων; Στην εποχή των ανοιχτών συνόρων; Στην εποχή των κλειστών τραπεζών; Στην εποχή που η άποψη της Ελλάδος δεν μετρούσε ούτε στην Ευρώπη, ούτε πουθενά στον κόσμο;».

Τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης θα μπαίνουν όλο και εντονότερα μέχρι τις 21 Μαΐου και σε εξέλιξη είναι ένας κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού, που σήμερα θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στα Χανιά. Ακολουθεί αύριο επίσκεψη στο Ρέθυμνο και την Δευτέρα στο Αιγάλεω με τη Νέα Δημοκρατία να ρίχνει το βάρος στις λεγόμενες δύσκολες περιφέρειες (όπου το 2019 υπήρχε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ).

Τέλος, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες σε επίπεδο υπουργών ανακοινώθηκαν ήδη  οι αλλαγές που θα γίνουν. Ειδικότερα καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει η Καλλιόπη Σπανού. Επίσης, ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα και επομένως υπάρχει περιορισμός στις εμφανίσεις με τον νυν υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να μπαίνει στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής μάχης.  Η  αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει τη θέση Συμβούλου σε Διεθνή Θέματα και Σχέσεις με Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Στην πρώτη γραμμή η οικονομία

Το βάρος στην οικονομία ρίχνει η κυβέρνηση επιχειρώντας να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα σήμερα στο μήνυμα του για την προκήρυξη των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στην οικονομία και να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα.

Από το κυβερνών κόμμα επικεντρώνονται  στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και παράλληλα ξεδιπλώνουν μία σειρά νέων παρεμβάσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέσα στην επόμενη τετραετία αλλά και στο στόχο  να υπάρξει σωρευτικά μια αύξηση 25% στους μισθούς έως το τέλος του 2027 (εφόσον η ετήσια εθνική ανάπτυξη είναι της τάξης του 3%).

Το θέμα των μισθών έχει άλλωστε κεντρική θέση στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, ενώ τέσσερα ακόμα θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα: 

  • Η δημόσια υγεία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται  αναβάθμιση των νοσοκομείων, ειδικά των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, αλλά και των 157 κέντρων υγείας στη χώρα (με αξιοποίηση πόρων  του Ταμείου Ανάκαμψης)
  • Το αποτελεσματικότερο δημόσιο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται διετή δοκιμαστική θητεία για τους δημόσιους υπαλλήλους. 
  • Η στήριξη της νέας γενιάς. Μεταξύ άλλων προβλέπεται διπλασιασμός του κονδυλίου για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου», ώστε να καλυφθούν ακόμα  10.000 νέοι.
  • Η συνέχιση της εθνικής πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης

εκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑντώνης Σαμαράςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαεκλογές