Πολιτική|23.04.2023 06:45

Εκλογές 2023: Τα σημεία - «κλειδιά» του χθεσινού μηνύματος Μητσοτάκη: Σπριντ τεσσάρων εβδομάδων μέχρι τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μία καθαρή εικόνα του σχεδίου με το οποίο θα φτάσει μέχρι τις κάλπες έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του αμέσως μετά την επίσκεψη του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Ένα προεκλογικό σπριντ τεσσάρων εβδομάδων είναι σε εξέλιξη, με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει σε ένα αφήγημα σταθερότητας για να αποφύγει τη χαλαρή ψήφο.

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και έστειλε μια σειρά από μηνύματα:

  1. Η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κ.α.). «Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και αναφέρθηκε σε μια σειρά κινήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια (μείωση φόρων και εισφορών, αύξηση κατώτατου μισθού, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.α.).

  2. Η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που θα σημάνει φθηνότερο δανεισμό για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Από την κυβέρνηση άλλωστε επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, θέλοντας να δείξουν πως τα δύσκολα είναι πίσω.

  3. Οι προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας θα είναι τέσσερις: οι καλύτεροι μισθοί, η δημόσια υγεία, το σύγχρονο κράτος και η στήριξη των νέων. Με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται παράλληλα και στην εδραίωση της χώρας ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη.
  4. Σε έναν αβέβαιο και και ασταθή πλανήτη οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. «Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά  του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «σταθερά, τολμηρά, μπροστά». Νωρίτερα στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο στοίχημα της συμμετοχής των νέων στις επόμενες εκλογές. «Είναι καλύτερα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον, παρά να επιλέξουν την αποχή» τόνισε. 

Να σημειωθεί εδώ πως περίπου 430.000 νέοι έχουν για πρώτη φορά αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές και πρόκειται για ένα κοινό στο οποίο εστιάζουν ιδιαίτερα τα κόμματα. Με τη Νέα Δημοκρατία να αναζητά τρόπους να μιλήσει στο συγκεκριμένο ακροατήριο, καθώς στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα στους 20ρηδες.

Η προεκλογική… μάχη της Κρήτης

Από τα Χανιά ξεκίνησε επισήμως την προεκλογική μάχη ο πρωθυπουργός και σήμερα μεταβαίνει στο Ρέθυμνο. Η Κρήτη άλλωστε είναι μία περιφέρεια που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κυβερνών κόμμα, καθώς στις εκλογές του 2019 και στους τέσσερις νόμους υπήρξε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στην Πειραιώς επιδιώκουν τώρα μία καλύτερη επίδοση και κυρίως αναμένουν να δουν αν η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες στο νησί.

Μιλώντας χθες στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη αυτοδυναμίας και μίλησε για «ένα μεγάλο ρεύμα προόδου που ζητά σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια στην τροχιά ανάπτυξης που έχει η χώρα μας». Αναφορικά με τα διλήμματα της επικείμενης αναμέτρησης σημείωσε χαρακτηριστικά «θέλουμε κυβέρνηση που θα νικά στις τρικυμίες ή κάποιον που θα ναυαγεί στις δυσκολίες;» 

Παράλληλα χτύπησε δύο καμπανάκια:

  • Πρώτον  αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της «κυβέρνησης των ηττημένων» και σημείωσε «θέλω να το φανταστείτε λίγο, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη, ο ίδιος Βαρουφάκης που τώρα λέει πάλι ότι θα ξανακλείσει τις τράπεζες, με Πρωθυπουργό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής»
  • Δεύτερον σημείωσε πως «ο κίνδυνος της επόμενης μέρας δεν έχει μόνο την όψη μιας κυβέρνησης «κουρελού», αλλά μπορεί να πάρει και τη μορφή μιας αταίριαστης συνεργασίας, που είναι το άλλο πρόσωπο της παραλυσίας».

Ουσιαστικά με τις σχετικές αναφορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μιλήσει σε ένα  ακροατήριο που δεν επιθυμεί περιπέτειες και επιδιώκει σταθερότητα την επόμενη ημέρα. Επιδιώκει δηλαδή να αποφύγει μια χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής,  ώστε να εστιάσει στο στόχο της αυτοδυναμίας σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου.

εκλογέςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023ειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης