Πολιτική|04.11.2018 09:53

ΝΔ: Tέσσερα σηµάδια που δείχνουν κάλπες

Newsroom

«Αποχρώσες ενδείξεις» ότι η πολιτική σύμπραξη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διανύει τους τελευταίους µήνες ζωής της εντοπίζουν στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, στον απόηχο της ανακίνησης του κορυφαίου -κατά τα άλλα- ζητήµατος της συνταγµατικής αναθεώρησης και της πλήρους ενσωµάτωσής του -όπως θεωρούν- στην προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή παράσταση... πρόωρης κάλπης, πιθανώς και προ του απώτατου κατά τη Ν∆ εκλογικού χρόνου του Μαΐου του 2019, προκύπτει, σύµφωνα µε την αξιωµατική αντιπολίτευση, και από τον συνδυασµό της ενεργοποίησης του δόγµατος Πολάκη, όπως αποτυπώνεται στις διαρροές για το πόρισµα της πλειοψηφίας, που θα εισηγείται τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, σε συνδυασµό µε την επίσπευση του χρονοδιαγράµµατος κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών σε Σκόπια και Ελλάδα, αλλά και τη... βροχή νοµοσχεδίων µε επιδοµατικού χαρακτήρα παροχές για συγκεκριµένες οµάδες εντός του Νοεµβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβλέπει ότι η επιχείρηση «καµένη γη», στην οποία επιδίδεται το κυβερνών κόµµα σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία της δηµόσιας σφαίρας, επεκτείνεται πλέον και στην κορυφαία θεσµική διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης. Η Ν∆ απευθύνει εδώ και ηµέρες σαφείς προειδοποιήσεις πως, ενώ οι πολιτικές συνθήκες έχουν ωριµάσει εδώ και χρόνια για την ουσιαστική αναµόρφωση του καταστατικού χάρτη της χώρας, ώστε αυτός να υποβοηθήσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και στην ευηµερία των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρεί να φέρει το Σύνταγµα στα µέτρα του, επιβάλλοντας τις δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες», όπως αναφέρουν ανώτερες κοµµατικές πηγές.

Ατολμία

Εµπειροι κοµµατικοί παράγοντες επιµένουν πως η πρόταση του κυβερνώντος κόµµατος «ακυρώνει τον στόχο για µια ευρεία και τολµηρή αναθεώρηση, καθώς την περιορίζει σε µια µικρή και ανούσια αναθεώρηση, η οποία θα δεσµεύσει τη χώρα για µία δεκαετία». Εγκαλούν, µάλιστα, το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς, όπως σηµειώνουν, από την πρότασή του απουσιάζουν παντελώς οι έννοιες της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στη δηµόσια διοίκηση, της εκπαίδευσης, της ενθάρρυνσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων και της θωράκισης της ανεξαρτησίας της ∆ικαιοσύνης. Τα ίδια πρόσωπα επιµένουν πως «απέναντι στην απόπειρα του συριζοποίησης του Συντάγµατος η Ν∆ αντιπροτείνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγµα µε µια ευρεία και τολµηρή αναθεώρηση». Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ν∆ κατά τη µεθαυριανή συνεδρίαση της ΚΟ θα παρουσιάσει, κατά πληροφορίες, µία συνολική πρόταση για τις αναγκαίες συνταγµατικές αλλαγές επί τη βάσει των εξής αξόνων: την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου µε πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, τον εκσυγχρονισµό του κράτους µε αυξηµένες εγγυήσεις για την καταπολέµηση της γραφειοκρατίας και της πολυνοµίας, την ενίσχυση της αυτονοµίας, του ρόλου και των αρµοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της ∆ικαιοσύνης και της ταχύτερης απονοµής της, τη θεσµοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας µε την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της αυτονοµίας των δηµοσίων πανεπιστηµίων και ίδρυση ιδιωτικών, και την καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δηµόσιας διοίκησης.

Εν τω µεταξύ, το νέο... σίκουελ της κυβερνητικής σκανδαλολογίας, µε αιχµή διαρροές περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για πρώην υπουργούς Υγείας της Νέας ∆ηµοκρατίας, ουδόλως αιφνιδίασε το Μοσχάτο, που κάνει λόγο για... άσφαιρα πυρά και προειληµµένη επιχείρηση πολιτικών διώξεων εν όψει της επερχόµενης εκλογικής ήττας. «Βρισκόµαστε ενώπιον µιας κακοπαιγµένης επανάληψης της υπόθεσης της δανειοδότησης των κοµµάτων, όπου οι αόριστες πολιτικές καταγγελίες δεν συνοδεύονται από προσωποποίηση ευθυνών και προσδιορισµού των κατηγοριών και λειτουργούν ως προπέτασµα καπνού για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας» αναφέρει εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, η πρόωρη, κατά ορισµένους στην Πειραιώς, ενεργοποίηση της λασπολογίας αφενός προδίδει την απόγνωση των κυβερνώντων, λόγω των ανυπέρβλητων αδιεξόδων, ιδίως στην οικονοµία, αφετέρου προκαλεί τη «γαλάζια αντισυσπείρωση», πρώτη ένδειξη της οποίας ήταν το αίτηµα για προ ηµερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια και την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Προσφυγικό.

Επιπλέον, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί σοβαρότατη τη µεθόδευση του υπουργού Υποδοµών, Χρήστου Σπίρτζη, κατά τον διαγωνισµό για την παραχώρηση του Θριασίου, ώστε να δηµιουργηθεί εµπορευµατικό κέντρο, όπου µετά το πέρας του σχετικού διαγωνισµού αναθεωρήθηκε προς τα πάνω µέσω τροπολογίας ο συντελεστής δόµησης, µε αποτέλεσµα να τετραπλασιαστεί ο αξιοποιήσιµος χώρος, χωρίς να υπάρξει ανάλογη προσαρµογή του τιµήµατος. Οι ίδιες πηγές διαπιστώνουν ανάλογες... ατασθαλίες και στην περίπτωση της 20ετούς επέκτασης της σύµβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου µόνο µετά τη «γαλάζια» καταγγελία και την παρέµβαση της Κοµισιόν δεν έχασε το ∆ηµόσιο ποσό της τάξεως των 70 εκατοµµυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς έχει προαναγγείλει την πλήρη διερεύνηση του α’ εξαµήνου του 2015, και δη την επιβολή των capital controls, αλλά και τις κατηγορίες των υπευθύνων για κακοδιαχείριση του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων για το Προσφυγικό. Στη Ν∆ δεν θα υπαναχωρήσουν, εξάλλου, από την αξίωση για δηµοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά - Καµµένου, καθώς θεωρούν σοβαρότατες τις καταγγελίες που εκτόξευσε ο υπουργός Αµυνας περί χρηµατισµού µελών του Υπουργικού Συµβουλίου από τον Τζορτζ Σόρος. 

εκλογέςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ