Πολιτική|24.04.2023 19:34

Εκλογές 2023: Live η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αιγάλεω

Newsroom

Από το κλειστό γυμναστήριο «Σταύρος Βενέτης» στο Αιγάλεω μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του έναν μήνα πριν τις εκλογές.

«Η πρώτη μας μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Αττικής δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού, παρά μόνο εδώ, στο Αιγάλεω, στην εκλογική μου περιφέρεια. Εδώ είχα κάνει την πρώτη πολιτική εμφάνιση πριν από 20 χρόνια, τον Απρίλιο του 2003.

Από το δυτικό τομέα ξεκινώ τον αγώνα μας. Αυτόν που θα φέρει την αυτοδύναμη ΝΔ και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Για να κλείσουμε την πόρτα στο χθες και να την ανοίξουμε διάπλατα στο μέλλον. Όλη η Ελλάδα θα είναι μπλε.

Η δυτική Αθήνα θα γίνει και αυτή γαλάζια, όπως στα γαλάζια θα ντυθεί όλη η πατρίδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αιγάλεω.

Και πρόσθεσε: «Το βλέπω στα πρόσωπα σας, το ακούω στη φωνή σας. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες. Αυτά είχαμε πει πριν από 4 χρόνια. Δεν θα άλλαζα ούτε μια λέξη από εκείνα μου τα λόγια.

Είμαι εδώ για να σας βεβαιώσω ότι το σύνθημα μας αποτελεί χειροπιαστή πραγματικότητα. Το είπαμε και το κάναμε».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Αιγάλεω αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που είχε δώσει το 2019 υπογραμμίζοντας πως τις τήρησε όλες. Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα έργα υποδομής στη δυτική Αττική, ενώ μιλώντας για την οικονομία και το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας , δεσμεύτηκε ότι θα επιτευχθεί εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

«Από την πρώτη μας θητεία κρατήστε ένα πράγμα. Τη συνέπεια έργων και πράξεων», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Μητσοτάκης από το Αιγάλεω τόνισε ότι στο δημόσιο θα υπάρχει αξιολόγηση για όλους και μέχρι το 2027 όλες οι διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση θα είναι ψηφιακές με ηλεκτρονικές συναλλαγές και επαγγελματικές συμπεριφορές.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη στήριξη της νέας γενιάς με προσιτή στέγη και για την πολιτική εθνικής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ενώ για τα εξοπλιστικά είπε ότι «68 προγράμματα δρομολόγησε η κυβέρνηση μας και σίγουρα η παρουσία της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου εγγυάται ότι η φωνή μας θα ακουγεται παντού, στο Κογκρέσο, στις Βρυξελλες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεγάλες αμυντικές συμφωνίες.

«Θέλω αυτά να αντιπαρατεθούν στη μιζέρια και καταστροφολογία των αντιπάλων μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αποτυγχάνει τώρα και ως πολιτική παρουσία», συνέχισε και αποδοκίμασε μια σειρά από θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλους τους τομείς.

«Το χειρότερο. Έσπρωξε τον τόπο στο περιθώριο της Ευρώπης. Φάνηκε ανίκανος και για αντιπολίτευση. Είπε όχι σε όλα και ναι σε τίποτα. Όχι στις φοροελαφρύνσεις, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στο φράχτη του Έβρου, στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε είναι Θεσσαλονίκη στον κύβο. 45 δις ευρώ κοστίζει. Οι πολίτες δεν τον πιστεύουν τον κ. Τσίπρα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, σχολίασε το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» του ΣΥΡΙΖΑ. «Δικαιοσύνη παντού αλλά όχι δίπλα του», είπε σημειώνοντας ότι κρατάει τον καταδικασμένο Νίκο Παππά.

«Είναι διχαστικός. Υποκριτής όπως φάνηκε στην υπόθεση Γεωργούλη. Επικίνδυνος γιατί άφησε πίσω του τη νάρκη της απλής αναλογικής. Υπάρχει ένας τέλος να ακυρωθεί, η ψήφος μας την 21η Μαΐου. Το δίλημμα είναι πολύ απλό. Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από το Αιγάλεω οτι το δίλημμα στις εκλογές είναι «ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη γιατί, όπως είπε, δεν χωρούν επιπόλαιες συμπεριφορές.

«Οι αντίπαλοι μας είναι αδίστακτοι. Άλλα είπαν και άλλα έκαναν στο δημοψήφισμα της κωλοτούμπας. Δεν εμπιστεύομαι όποιον αρνείται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που έχουν ψηφίσει οι πολίτες. Δεν έχουν αρχές. Είναι ικανοί να συνασπιστούν ακόμα και αν ηττηθούν. Αν οι αριθμοί τους ευνοήσουν θα θα επιχειρήσουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη με αντάλλαγμα την παγίωση της απλής αναλογικής. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Το σενάριο αυτό μοιαζει δύσκολο, δεν είναι απίθανο. Οι πολίτες μπορεί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και να δουν πρωθυπουργό Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Βαρουφάκη με ένα «Ν»», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε και την εξής μαντινάδα που του είπαν στην Κρήτη: «Πόσες Δήμητρες κάνει το σουβλάκι, ζήτησε τα ρέστα σου από το Γιάννη Βαρουφάκη».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να αποκλείσουν κάθε συνεργασία που φέρνει παραλυσία. «Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Όσο πιο δυνατό το μήνυμα της τόσο θα οπλίσει με δύναμη το νικητή για τις δεύτερες εκλογες. Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ, ψήφος για τη γιορτή της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι ο κ. Τσιπρας αντέγραψε το σύνθημα της ΝΔ «να γίνουμε Ευρώπη».

«Από τώρα προετοιμάζουν το αφήγημα της ήττας τους. Ήταν και παραμένουν αδιόρθωτοι. Εγώ ξεκινώ τον αγώνα με εφόδια τη συμφωνία αλήθειας, την οποία ανανεώνουμε και το έργο που έχουμε πετύχει», τόνισε.

Πώς θα κινηθεί ο Μητσοτάκης

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη για το ethnos.gr, «ανοίγματα» επιχειρεί να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συσπειρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό κοιτά προς δύο κατευθύνσεις : τόσο προς τους πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ όσο και προς ένα κοινό που λοξοκοιτά σε άλλους … ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «μπορεί να καταλήξουν ενώ ψηφίζουν Ανδρουλάκη, να τους προκύπτει Τσίπρας από την «πίσω πόρτα». Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το οποίο τελικά θέλουν». Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που ο πρωθυπουργός κάνει … ανοίγματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς κοιτά προς ένα κεντρώο κοινό που δεν επιθυμεί περιπέτειες την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο μιλούν για το ενδεχόμενο μετά τις κάλπες να προκύψει μία «κυβέρνηση των ηττημένων» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25 και κάνουν λόγο για «πολιτική τερατογένεση». Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα όσα ανέφερε για το σύστημα «Δήμητρα» ο Γ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως το ΜέΡΑ25 λέει «δεν πειράζει και αν κλείσουν οι τράπεζες» και «τώρα ανακαλύπτει, λέει, διάφορα άλλα συστήματα πληρωμών».

Μάλιστα το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» - παρά τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα πως δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο - θα συντηρηθεί από την γαλάζια πλευρά με στόχο να συσπειρωθούν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που επιθυμούν σταθερότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως έχουν πυκνώσει οι αναφορές από την κυβερνητική πλευρά στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο και σε αυτό το δύσκολο ακροατήριο επιδιώκει να μιλήσει στην προεκλογική περίοδο. Δεν αποτελεί μυστικό πως η τραγωδία στα Τέμπη είχε ως αποτέλεσμα «διαρροές» προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων με την Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί - με ένα αφήγημα σταθερότητας - να επαναπροσεγγίσει αυτό το κοινό μία ανάσα πριν τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται η προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης με το κυβερνών κόμμα να επιδιώκει να μην υπάρξουν απώλειες «παραδοσιακών» ψηφοφόρων. Αυτό που τονίζεται εμφατικά είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής, καθώς ουσιαστικά εκεί θα κριθεί το πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας σε περίπτωση δεύτερων εκλογών.

Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο κοιτούν και τις διεργασίες που γίνονται στα δεξιά του κόμματος, καθώς οι εκλογές της απλής αναλογικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου. Από τη Νέα Δημοκρατία έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ωστόσο όπως είναι φυσικό παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Λύση.

Η «έξοδος» από τα ψηφοδέλτια της Αναστασίας– Αικατερίνης Αλεξοπούλου και του Αντώνη Μυλωνάκη και τα όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια δημιούργησαν αναταράξεις στο κόμμα του κ. Βελόπουλου. Τώρα μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει αυτή η αναταραχή την Ελληνική Λύση, η οποία το προηγούμενο διάστημα έβλεπε στις δημοσκοπήσεις άνοδο των ποσοστών της (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα).

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023εκλογέςΑιγάλεωειδήσεις τώρα