Πολιτική|27.04.2023 06:15

Εκλογές 2023: Τα δύο «όχι» του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ - Σε πρώτο πλάνο το πρόγραμμα του κόμματος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Προγραμματικό… ντεμαράζ ενόψει των εκλογών ξεκινά το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παρουσιάζει χθες τις προτάσεις του κόμματος για την Υγεία και να ακολουθούν στη συνέχεια αυτές για την οικονομία. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το πρόγραμμά τους έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο, είναι πλήρως κοστολογημένο και προφανώς εφαρμόσιμο. Δεν προτείνουν δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ούτε μένουν σε… ευχολόγια. 

Οι δεσμεύσεις Ανδρουλάκη για την υγεία

Ήδη πριν από λίγες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε το πρόγραμμα για την Παιδεία και χθες σειρά είχε η Υγεία. Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, από τον Προϋπολογισμό ώστε να υπερβούμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Την διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.
  • Ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη.
  • Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση. Με ολοήμερη λειτουργία,ιδιαίτερα στον χειρουργικό και επεμβατικό τομέα. Με ένα νέο χάρτη υγείας ,για να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και κανένα στην πολυπληθή Ανατολική Αττική.
  • Κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής  στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων ,για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους ,που σήμερα πλήττει ιδιαίτερα η ακρίβεια.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο claw back και το εκρηκτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός εργαστηριακών γιατρών και πρότεινε τα ποιοτικά κριτήρια να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης και ευρωπαϊκούς πόρους.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μπει σε πλειοδοσία μέτρων, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι στη λογική της ηγετικής ομάδας. Άλλωστε, αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός πλέον δεν πείθεται από «λαγούς και πετραχείλια», «όπως έταξαν κάποιοι κάποτε».

«Όχι» σε ανοχή, «όχι» σε συγκυβέρνηση

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνηση ανοχής και τη συνεχή πίεση προς το ΠΑΣΟΚ να απαντά στο… αυτονόητο, όπως χαρακτηριστικά λένε. «Εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και δε θα δώσουμε ψήφο ανοχής, ούτε θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Εμείς έχουμε μια θετική πρόταση απέναντι στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε την ενίσχυση και τη στήριξη του ελληνικού λαού πάνω σε αυτή την πρόταση μας», είπε χθες ορθά κοφτά ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος κλείνοντας οποιαδήποτε συζήτηση πήγε να ανοίξει. 

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραεκλογές 2023ΠΑΣΟΚεκλογέςΑλέξης Τσίπρας