Πολιτική|27.04.2023 10:12

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Παρτενέρ» του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης - «Αρνείται το debate γιατί φοβάται τη σύγκριση»

Newsroom

Την άποψη ότι είναι «λογικό» οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που «διεκδικούν» την πρωτιά και «συγκρίνονται» να κάτσουν σε μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ τους εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι «φοβάται τη σύγκριση» και τον «διάλογο» στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε debate με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με τη Λεπέν.

 

Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές «σούπα».

Οι συνεργασίες μετά τις κάλπες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως σε μια σειρά από χώρες. Έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25».

«Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το λογικό είναι να φτιάξει με το ΠΑΣΟΚ μια προοδευτική κυβέρνηση. Δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά» αν είμαστε δεύτεροι. Η ΝΔ έχει φθορά. Θέλουμε να φτιάξουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αν δεν βγαίνει ο αριθμός θα πρέπει τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

 

«Παρτενέρ» του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει ο παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτή την προεκλογική περίοδο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

«Εγώ ζητώ νωπή εντολή για να κυβερνήσω. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του. Ο Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Οι δεύτερες εκλογές

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση και τα μικρότερα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στις δεύτερες εκλογές θα ωφεληθούν τα δύο πρώτα κόμματα», σημείωσε.

«Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σχεδόν στο ίδιο κοινό. Έχουν ανταγωνιστική σχέση. Ακόμα κι αν είμαστε στη συνέχεια κυβερνητικοί συνεταίροι. Θέλει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό και είναι λογικό. Βρέθηκα με τον Σολτς τις προάλλες. Ο Σολτς έγινε καγκελάριος. Έθεσε κανείς το ερώτημα αν το πρώτο κόμμα θα βγάλει Καγκελάριο;» διερωτήθηκε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις. Το ζήτημα του πρωθυπουργού το έχει λύσει ο ελληνικός λαός. Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα και να πει για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι. Μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», εξήγησε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςεκλογές 2023Γιάνης Βαρουφάκηςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας