Πολιτική|29.04.2023 07:00

Εκλογές 2023: Τα τρία «όχι» Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα των εκλογών και το «σκιάχτρο» του 2015

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη της απλής αναλογικής ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αυτοδυναμία σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν χωρούν άσφαιρες ψήφοι δήθεν διαμαρτυρίας» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, ενώ αυτό που τονίζεται από τους γαλάζιους είναι πως «κανένα  λάθος δεν διορθώνεται μετά την κάλπη».

«Φουλ» επίθεση εξαπολύεται στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με διαρκείς αναφορές στην περίοδο του 2015 σε μια προσπάθεια να «τρομάξουν» οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που δεν θέλουν περιπέτειες την επόμενη ημέρα. Ουσιαστικά οι «γαλάζιοι» επιδιώκουν να συσπειρώσουν ένα κεντρώο ακροατήριο με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος.

«Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει» σημείωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα τόνισε πως «ο  κόσμος θέλει σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έμαθε τίποτα. Είναι στον ίδιο τόνο. Δεν καταλαβαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος». 

Στο κυβερνών κόμμα διαβάζουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων με προσοχή και υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σταδιακά η συσπείρωση επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εκλογές της απλής αναλογικής να οδηγήσουν σε μια χαλαρή ψήφο.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών τρία είναι τα «όχι» που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα :

  • Δεν συζητά για κυβέρνηση ανοχής, ενώ χτυπά καμπανάκι για το ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση ηττημένων. Μάλιστα πρόσφατα σε περιοδεία του κάλεσε τους πολίτες: να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες σε αυτές τις κυβερνήσεις της ενοχής και της ανοχής, στα σχέδιά τους για μια κυβέρνηση «κουρελού».
  • Διαφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο. Από την Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο «άγνωστος Χ» και ασκούν σε υψηλούς τόνους κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη.
  • Κλείνει την πόρτα σε οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση

Εκλογές 2023: Το θετικό και το… αρνητικό αφήγημα

Μία εικόνα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της οικονομίας θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, εστιάζοντας στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην αύξηση μισθών και συντάξεων και σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών. Από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για ένα καλά κοστολογημένο και μελετημένο πρόγραμμα συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τετραετία 2023-2027.

Ωστόσο παράλληλα με αυτό το θετικό αφήγημα οι γαλάζιοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αστάθειας σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο πως γίνονται αναφορές στο παράδειγμα  της γειτονικής Βουλγαρίας που έχει οδηγηθεί ήδη σε πέντε εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια και οδηγείται και σε έκτες κάλπες. 

Στο στόχαστρο μπαίνει και το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση να μιλά για «εξωπραγματική έκθεση ιδεών» που «αποκλείει οριστικά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οδηγεί σε νέο μνημόνιο και χρεοκοπία». Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου και είναι εμφανές πως το σκληρό ροκ θα επικρατήσει στο δρόμο προς τις κάλπες.

Από την Νέα Δημοκρατία επιμένουν σε μία στρατηγική συγκρίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και μπαίνουν μια σειρά από διλήμματα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. «Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι μόνο μπροστά ή πίσω, είναι σταθερότητα ή μπάχαλο»  σημείωσε σε πρόσφατη περιοδεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα θα επισκεφθεί τους νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑεκλογέςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας