Πολιτική|04.11.2018 10:57

Ν. Παπανδρέου: Δίνουμε εθνική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα

Newsroom

Τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο Νίκος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι «δεν με βρίσκει σύμφωνο η σημερινή συμφωνία γιατί κρατάνε ανοιχτές κάποιες εστίες εθνικισμού που μπορεί να τις βρούμε μπροστά μας. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που διαφωνώ με τη λύση όπως έχει προταθεί. Είχαμε ένα δεύτερο όπλο όπως το εμπάργκο. Το εμπάργκο ήταν σκληρό και έτυχε να ήμουν στην Αμερική τότε και μου την «έπεσαν» πολύ οι ξένοι επειδή ήταν πολύ σκληρή η στάση μας. Εδώ έχουμε ένα άλλο όπλο. Την πίεση της Γερμανίας, της Αμερικής που θέλουν μια λύση. Πάνω σε αυτή την πίεση θα μπορούσαμε να είχαμε ως Ελλάδα σε μία διαδικασία».

«Δίνουμε κάτι που ίσως δεν είχαν ποτέ. Μια εθνική ταυτότητα και μια γλώσσα μακεδονική. Υπάρχει; Είναι ένα ζήτημα μεγάλο. (…) Δεν το είχαν, τώρα το έχουν, αυτό είναι το παράλογο» πρόσθεσε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σκληρή διαπραγματευτική θέση για το Σκοπιανό

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σκληρή διαπραγματευτική θέση για το Σκοπιανό» υποστήριξε και εξήγησε πως «Έτσι όπως περνάει η συμφωνία από τη Βουλή με μια μικρή πλειοψηφία πιστεύω ότι θα το βρούμε μπροστά μας. Μπαίνει μια συμφωνία που έχει ένα στίγμα σε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Υπάρχει ένα ερωτηματικό. Σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα δεν πρέπει να υπάρχουν ερωτηματικά» ανέφερε. Σύμφωνα με τον Νίκο Παπανδρέου η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα των Σκοπίων.

Για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «θέλω πρακτικές λύσεις. Με ενδιαφέρει και αγαπάω τις πρακτικές λύσεις». Τόνισε επίσης πως «Βλέπεις ότι γκρεμίζεται η χώρα και δεν μπορείς να μείνεις απ’ έξω», ενώ συνέχισε λέγοντας πως το προοδευτικό αφήγημα χάνεται σιγά σιγά στην Ευρώπη.

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαπανδρέουΣυμφωνία των ΠρεσπώνΑνδρέας Παπανδρέου