Πολιτική|01.05.2023 07:05

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης ρίχνει το βάρος στην κάλπη της απλής αναλογικής

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Παρά το ό,τι από το κυβερνών κόμμα μιλούν για διπλή εκλογική αναμέτρηση όλο το βάρος έχει πέσει στις κάλπες της απλής αναλογικής. «Η καθοριστική κάλπη είναι αυτή της 21ης Μαΐου. Σε αυτή θα δείξουν οι πολίτες ποιον θέλουν στο τιμόνι της χώρας. Αναμένω την ετυμηγορία τους και με βάση αυτή θα πορευτώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογές 2023: Γιατί η μάχη θα κριθεί στις εκλογές της απλής αναλογικής

Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως η «μάχη» των εντυπώσεων θα κριθεί στις εκλογές της απλής αναλογικής για δύο λόγους:

  • Πρώτον: θα φανεί το ποσοστό του πρώτου κόμματος και επομένως πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας σε μία δεύτερη αναμέτρηση.
  • Δεύτερον: θα φανεί η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές από την Νέα Δημοκρατία εξαπολύουν φουλ επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση  και θέλουν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με το αποκαλούμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Αυτό που επιχειρείται είναι να συσπειρωθεί ένα κοινό που δεν θέλει  περιπέτειες με δύο τρόπους:

  • Με αναφορές στα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος. «Κάποιοι μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και την τελευταία στιγμή αναγκάστηκαν να κάνουν μια θεαματική κωλοτούμπα, μας στοίχισε πολλά λεφτά» σημείωσε σε περιοδεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Με πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιδίδεται σε «παροχολογία» και  με αναφορές στους κινδύνους που -σύμφωνα με τους γαλάζιους - το πρόγραμμα της Κουμουνδρούρου κρύβει για την επόμενη ημέρα.

Ουσιαστικά από το κυβερνών κόμμα θέλουν να απευθυνθούν σε πολίτες που δεν είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αλλά θέλουν σταθερότητα την επόμενη ημέρα. Και δεν είναι τυχαίο πως  ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά προς τις κάλπες, μιλώντας για «νάρκη» της απλής αναλογικής και χτυπώντας καμπανάκι  για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ηττημένων

Αυτό που τονίζεται εμφατικά στην προεκλογική περίοδο από τους «γαλάζιους» είναι η ανάγκη αυτοδυναμίας, ενώ κατηγορηματικό είναι το «όχι» στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασία με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Παράλληλα στόχος είναι να κλείσει η συζήτηση για μετεκλογικές «μεταγραφές» βουλευτών, καθώς είναι ένα θέμα που σε καμία περίπτωση δεν βοηθά το αφήγημα των καθαρών λύσεων  που προτάσσει η Πειραιώς

Σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση για το αν - σε περίπτωση που λείπουν λίγοι ψήφοι για την εμπιστοσύνη της Βουλής -  θα αναζητήσει στήριξη από μεμονωμένους βουλευτές. «Απευθύνομαι με μια πολύ καθαρή πρόταση στους πολίτες. Κι αυτοί θα επιλέξουν αν θα την εγκρίνουν ή όχι. Δεν πρόκειται να επιχειρήσω να βρω τρόπο να παρακάμψω την ετυμηγορία τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα χθες με αφορμή αναφορά του υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Καούκη για το ενδεχόμενο συζήτησης με βουλευτές άλλων κομμάτων μετεκλογικά ο διευθυντής του  γραφείου  τύπου του κόμματος Νίκο Ρωμανός έκανε λόγο για «άστοχη τοποθέτηση». Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως δεν μπορεί να αφήνουν να συντηρείται μία σεναριολογία για το τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές, καθώς αυτό «θολώνει» το αφήγημα της επόμενης ημέρας.

Έμφαση στην κοινωνική ατζέντα και περιοδείες

Σε θέματα μισθών αλλά και στους σημαντικούς για την καθημερινότητα των πολιτών τομείς της υγείας και της παιδείας εστιάζει το κυβερνών κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα σε πολίτες στην Κηφισιά και ακολουθεί μπαράζ περιοδειών τόσο σε γειτονιές  της Αθήνας  όσο και στην περιφέρεια  (επόμενοι σταθμοί αναμένεται να είναι η Κεφαλονιά, η Πάτρα και η Χαλκίδα)

Παράλληλα επιχειρείται μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, με το δίλημμα που μπαίνει να  είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω. «Δεν πρέπει η χώρα να ξανακυλήσει πίσω. Δεν πρέπει να πειραματιστούμε πάλι με αποτυχημένες συνταγές. Πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά με σταθερότητα, με τόλμη, με πιο γρήγορους ρυθμούς» σημείωσε από το Αγρίνιο ο πρωθυπουργός.

Στο γαλάζιο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία το  βάρος πέφτει στην οικονομία, με έμφαση να δίνεται στο τρίπτυχο: αύξηση μισθών, περισσότερες θέσεις εργασίας, πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%. Παράλληλα στο δρόμο προς τις εκλογές θα υπάρξουν και θεματικές εκδηλώσεις, όπου θα ξεδιπλώνονται οι θέσεις του κόμματος (οι δύο πρώτες αναμένεται να αφορούν την υγεία και την οικονομία).

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑαπλή αναλογικήεκλογέςεκλογές 2023