Πολιτική|01.05.2023 15:35

Εργατική Πρωτομαγιά 2023: Ποιοι πολιτικοί παρευρέθηκαν στις συγκεντρώσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Με συνθήματα που τιμούν τους εργατικούς αγώνες, από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο πριν από 137 χρόνια μέχρι και σήμερα, ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου βρέθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άλλες συλλογικότητες.

Μεταξύ άλλων στην πλατεία Κλαυθμώνος παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αρκετοί πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Μιλένα Αποστολάκη και άλλοι.

Παρών και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησε πορεία και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε μετά τη 1 το μεσημέρι.

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά!», είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κουτσούμπας.

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη 

«Σήμερα, εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης των αγώνων και των θυσιών των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, αλλά και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές έχουμε χρέος να αποτιμήσουμε την πραγματική θέση των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας. Οι πραγματικοί μισθοί, μόνο το 2022, μειώθηκαν 7.4% και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι η τρίτη χειρότερη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύτηκαν. Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη για θέσεις εργασίας των 400 και 500 ευρώ, που συνεχίζουν να κάνουν τους νέους μας να έχουν προτεραιότητα τη φυγή στο εξωτερικό. Γι’ αυτό λοιπόν στις 21 Μαΐου καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να ενώσουμε τις αγωνίες μας και να πάρουμε μαζί απόφαση Αλλαγής για να οικοδομήσουμε μια νέα ελπίδα κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες και κυρίως για τις νεότερες γενιές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες», τονίζει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ

Ενώ η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραδιαδήλωσηΕργατική πρωτομαγιάΠρωτομαγιάΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ