Πολιτική|02.05.2023 07:10

Εκλογές 2023: Με κοινωνική ατζέντα πάει στις κάλπες ο Μητσοτάκης: Το «άνοιγμα» στους νέους και τα μηνύματα στους κεντρώους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το βάρος στην οικονομία αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών θέλει να ρίξει το κυβερνών κόμμα, καθώς οι κάλπες έρχονται όλο και πιο κοντά. Οι καλύτεροι μισθοί, η ενίσχυση του συστήματος υγείας και ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι τρία από τα βασικά θέματα στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, με την κοινωνική ατζέντα να κυριαρχεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - που σήμερα θα δώσει συνέντευξη στο Open- εστιάζει τόσο στην υπενθύμιση των κυβερνητικών πεπραγμένων των τελευταίων τεσσάρων ετών όσο και στην παρουσίαση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Με μία στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ στόχος είναι να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους, με ένα θετικό αφήγημα πρωτίστως στην οικονομία.

Το βάρος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία πέφτει στο κρίσιμο θέμα των μισθών και γίνεται αναφορά σε αυξήσεις 25% σωρευτικά μέχρι το 2027. Παράλληλα έμφαση δίνεται σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία και σήμερα για το θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε συζήτηση με πολίτες. Μάλιστα ανάλογες συζητήσεις θα γίνουν και για άλλα θέματα πρώτης γραμμής, όπως η οικονομία και ο εκσυγχρονισμός του κράτους.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι στο σωστό δρόμο» σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Δεν θέλουν δεύτερη φορά στη συμφορά. Θα δώσουν δεύτερη εντολή στην προκοπή». Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύουν πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ πως επιδίδεται σε παροχολογία και πως μοιράζει υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να προσεγγίσει ένα κεντρώο ακροατήριο, που ακόμα και τώρα δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Μέσω των αναφορών στο Γ. Βαρουφάκη - με αφορμή το σχέδιο «Δήμητρα» - γαλάζιος στόχος είναι να θυμηθούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος (όπως για παράδειγμα τις κλειστές τράπεζες). Με το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς να είναι πως η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί σε περιπέτειες.

Χθες από την Κηφισιά - που συνομίλησε με πολίτες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η Ελλάδα του γκρίζου και της μιζέριας ήταν η δική τους Ελλάδα που την αφήσαμε για τα καλά πίσω το 2019. Η δική μας Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξη, πιο φωτεινή». Στο θετικό αυτό αφήγημα θα εστιάζει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα, μιλώντας μεταξύ άλλων για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Παράλληλα εντείνεται η προσπάθεια προσέγγισης των νέων, που είναι ένα δύσκολο κοινό για το κυβερνών κόμμα. Το … φλερτ την Generation Z συνεχίζεται με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και χθες υπήρξε νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Tik Tok. «Υπάρχει μια φήμη ότι φιλεργατικές πολιτικές είναι μόνο οι αριστερές πολιτικές. Είμαι εδώ για να το διαψεύσω» ανέφερε και εστίασε σε δέκα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στη στρατηγική συγκρίσεων ποντάρει η κυβέρνηση

Το δίλημμα των εκλογών είναι «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω» σημειώνεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που τονίζεται- λίγο πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου- είναι πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περιπέτειες.

Χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακής Σκέρτσος σημείωσε πως «έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μας επιβραβεύσουν οι πολίτες. Ότι δεν θα παίξουν την τύχη της χώρας στα ζάρια. Διότι, από την άλλη πλευρά αυτό που υπάρχει, είναι ένα πλήρες χάος». Μάλιστα ανέφερε πως «έχουμε φτάσει στο παρά ένα των εκλογών και βλέπουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, της Αριστεράς, που υποστηρίζουν την απλή αναλογική και τις συνεργασίες, δεν έχουν κάνει την απαραίτητη προεργασία, εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια, να καθίσουν να τα βρουν και να προσφέρουν στον ελληνικό λαό μία πρόταση διακυβέρνησης».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023εκλογές