Πολιτική|03.05.2023 07:15

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Η Ευαγγελία (Εβίτα) Βαρελά εξηγεί ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν εκλεγεί

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Η Ευαγγελία (Εβίτα) Βαρελά είναι δικηγόρος, Master of Law University of Zurich και υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθήνας.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την ερώτηση. Η απάντηση είναι ότι δεν αυτοπροσδιορίζομαι διότι δεν μου αρέσουν καθόλου οι ταμπέλες. Είμαι ένα άτομο που πορεύεται με αρχές όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ισονομία. Οι ιδέες μου ταυτίζονται με αυτές της Νέας Δημοκρατίας του μεγάλου λαϊκού κεντροδεξιού και ταυτοχρόνως φιλελεύθερου κόμματος μας. Κάποιες φορές με έχουν χαρακτηρίσει ως «ακροδεξιά» επειδή είμαι συνήγορος Αστυνομικών και τους υπερασπίζομαι. Πραγματικά δεν μπορώ να εξηγήσω πως συγχέεται η πολιτική ταυτότητα ενός προσώπου με το γεγονός ότι υπερασπίζεται μια επαγγελματική κατηγορία πολιτών που έχει αδικηθεί όσο τίποτα, όπως είναι το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και οι μάχιμοι Αστυνομικοί μας. Μάλλον κάποιους βολεύει να με χαρακτηρίζουν «ακροδεξιά» και να διαδίδουν ασυναρτησίες χωρίς υπόβαθρο. Μου αρέσει η ευταξία, η ευνομία η εύρυθμη λειτουργία του κράτους, η κοινωνική πρόνοια, η αρωγή των αδύναμων ατόμων και ευπαθών ομάδων. Δεν μου αρέσει το μπάχαλο, το άβατο, η ασυνέπεια, τα ψέματα δηλαδή όλα αυτά που συνθέτουν την παράταξη του κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς η αριστερά έχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν μπορεί να έχει λογικό έρεισμα.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Θα ξεκινήσω με γυναικείες προσωπικότητες: Την Γκόλντα Μέιρ, την ισραηλινή πρωθυπουργό, η οποία πάλεψε για τη σταθερότητα και την επιβίωση της πατρίδας της σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, ταυτόχρονα με τα δικαιώματα των γυναικών και τα εργατικά δικαιώματα. Την Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, την«Σιδηρά Κυρία». Καμία γυναίκα μέχρι σήμερα δεν έχει διατελέσει μακροβιότερη πρωθυπουργός της χώρας της από εκείνη.

Η Ιντίρα Γκάντι, η ήρεμη δύναμη, ενωτική, για την προσφορά και την ανθρωπιά της. Ως κεντρώα πολιτικός κλήθηκε να συγκεράσει τις διαφορετικές τάσεις ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα του Κόμματος του Κογκρέσου, ανέλαβε καθήκοντα σε περίοδο οξύτατης κρίσης στην Ινδία και μέχρι σήμερα αποτελεί την μοναδική γυναίκα που έχει διατελέσει Πρωθυπουργός στην Ινδία.

Την Μελίνα Μερκούρη για το θάρρος της στη διάρκεια της Χούντας και την λατρεία της για την Πατρίδα μας, με τις παρεμβάσεις της σε διεθνές επίπεδο ως Υπουργός πολιτισμού για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Για το αστείρευτο ταπεραμέντο της και το δυνατό της γέλιο.

Τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή για το μεταρρυθμιστικό του έργο για την ουσιαστική συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για την ένταξη μας στην Ε.Ε. και φυσικά για την ίδρυση της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον διότι εφήρμοσε την παραχώρηση πλήρους δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Από συγγραφείς διαλέγω την Πηνελόπη Δέλτα και τον Καζαντζάκη. Από Στοχαστές διαλέγω τον Αριστοτέλη την κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο δεν χαλαρώνω καθόλου. Μέχρι και στον ύπνο μου επεξεργάζομαι θέματα, ομιλίες, προγράμματα, εκδηλώσεις, δικαστήρια που τρέχουν. Διαβάζω και γράφω, ενημερώνομαι ασταμάτητα. Δεν μου αρέσει να με πιάνουν αδιάβαστη. Παρά την πίεση, δεν έχω διανύσει πιο ενδιαφέρουσα, δημιουργική και έντονη περίοδο στη ζωή μου και είμαι ευγνώμων γι αυτό! Πάνω από όλα όμως είναι πάντοτε ο γιός μου, οι ελεύθερες μου «ώρες» του ανήκουν δικαιωματικά!

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Που δεν αντιμετώπισε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το «βαθύ κράτος», ήθελε μεγαλύτερη ταχύτητα και συντονισμό και στο θέμα της υγείας. Ένας από τους πολλούς λόγους που πιστεύω στον Πρωθυπουργό της χώρας και της παράταξης μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι επειδή είναι ειλικρινής. Είναι ο μοναδικός από τους προκατόχους του που έχει παραδεχτεί τα λάθη του. Μα πώς αλλιώς θέλουμε να πάμε μπροστά αν δεν αποδεχόμαστε τα λάθη μας, το πρώτο στάδιο είναι η αναγνώριση του λάθους, το δεύτερο η αποδοχή και το τρίτο η διόρθωση, οι πράξεις και η δημιουργία. Οι πολιτικοί αρχηγοί που δεν αποδέχονται τα λάθη τους είναι έτοιμοι να τα επαναλάβουν ή για να το θέσω πιο σωστά είναι ζήτημα χρόνου να τα επαναλάβουν.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Το «εκτιμώ» είναι μεγάλη κουβέντα διότι δεν γνωρίζω κάποιον πραγματικά καλά από προσωπική επαφή. Υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοι που θεωρώ ότι έχουν σοβαρή, ισχυρή παρουσία και γνώσεις. Μια εμβληματική φυσιογνωμία με εξαιρετική ρητορική ικανότητα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον θαυμάζω.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Όλοι λένε ότι το πρώτο πράγμα που κάνει ένας σωστός πολιτικός όταν εκλέγεται είναι να προετοιμάσει την επανεκλογή του. Εγώ μάλλον επειδή είμαι λίγο «σπασίκλας» θα κοιτάξω να αναλάβω τα καθήκοντα μου και να ανταπεξέλθω κατευθείαν στις ευθύνες αυτού του αξιώματος που φαντάζομαι ότι θα είναι πολλές. Είμαι έτοιμη για σκληρή δουλειά και προσφορά ξέρω, ότι με το που αναλάβω αν μου δοθεί η ευκαιρία, δουλειά μου θα είναι να λύνω προβλήματα για τους πολίτες.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Δεν υπάρχει αξιοκρατία. Στην πολιτική πολλές φορές ισχύουν κανόνες που δεν προάγουν τον άριστο, τον βέλτιστο. Αυτό που λέγαμε παλιά «vitaminc», προώθηση, γνωριμίες, μέσον, συμφέροντα. Δεν επιβραβεύεται και δεν ανταμείβεται αυτός που έχει τις πραγματικές ικανότητες και δεξιότητες αλλά αυτός που έχει τις γνωριμίες. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σχετικά με την αξιολόγηση σκοπεύουν να πολεμήσουν ακριβώς αυτό το σύστημα. Επίσης οι πολίτες έχουν βαρεθεί να ακούν «κούφια λόγια» και υποσχέσεις δίχως αποτέλεσμα. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές πραγματικής αναμέτρησης με στοιχεία και σύγκριση όχι σύγκρουση εντυπώσεων όπως παλιά. Ο ψηφοφόρος πιστεύω ότι θα συγκρίνει αποτελέσματα και θα αποφασίσει με ποιον θα πορευτεί.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Χαχαχα ωραία ερώτηση, θα αστειευτώ και θα πω με την Ούμα Θέρμαν στο «KillBill». Πλάκα σας κάνω, δεν νομίζω ότι ταυτίζομαι με κάποιον «sometimes you have to be your own hero».

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Μακάρι η προσφορά μου να είναι τέτοια στο κοινωνικό σύνολο που να γυριστεί και ταινία. Αν απαντήσω θα θεωρηθεί ενδεχομένως ότι έχω καβαλήσει το καλάμι και ότι μάλλον προτρέχω. Ας εκλεγώ με το καλό Βουλευτής και θα δούμε για την ταινία.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας

ειδήσεις τώραεκλογέςυποψήφιοιΝέα ΔημοκρατίαΕκλογές Q+AΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023