Πολιτική|09.03.2019 10:43

Τα μυστήρια των Δελφών: Τα παρασκήνια του Οικονομικού Φόρουμ

Αντώνης Γκιόκας

Στο Μαγικό Τοπίο των ∆ελφών, τα πολυτελή αυτοκίνητα συνωστίστηκαν στα στενά δροµάκια περιµετρικά του Ευρωπαϊκού και Πολιτιστικού Κέντρου, όπου για τέταρτη χρονιά συγκεντρώθηκε η ελίτ της χώρας για το Οικονοµικό Φόρουµ του «οµφαλού της Γης». Εγχώριοι και ξένοι πολιτικοί, κεντρικοί τραπεζίτες, οι επικεφαλής των διοικήσεων των ελληνικών συστηµικών τραπεζών, επιχειρηµατίες, πρέσβεις, ξεπεσµένοι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, καθηγητές πανεπιστηµίου, δηµοσιογράφοι, ήταν όλοι εκεί. Συγκεντρωµένοι σε έναν µικρό χώρο, όπου, παρά την ανυπόφορη βαβούρα η οποία επικρατούσε στους διαδρόµους, υπήρχε η αίσθηση ότι µπορούν να συµβούν τα πάντα. Ακόµα και να αγκαλιαστούν και να φιληθούν σταυρωτά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης µε τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα – µια εικόνα που σίγουρα θα ξένιζε αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος.

Η ζωή µπορεί να ξεκινούσε στον χώρο που φιλοξενούσε το Φόρουµ, όµως συνεχιζόταν µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στις ταβέρνες, στα µπαρ και τα σαλέ της Αράχοβας και των ∆ελφών. Εκεί οι συζητήσεις ξέφευγαν από την πολιτική ορθότητα. Επιχειρηµατίες, πολιτικοί και δηµοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν πιο χαλαρά, πίνοντας ένα ποτό. Αλλοι, βέβαια, όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιµιτρόφ, προτίµησαν την ηρεµία του ξενοδοχείου «Αµαλία», που φιλοξένησε τους υψηλούς προσκεκληµένους των διοργανωτών. Στο µπαλκόνι του ίδιου ξενοδοχείου ήπιε ο Βορειοµακεδόνας υπουργός καφέ µε τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οταν «έλιωσε» ο πάγος, ο Ντιµιτρόφ ρώτησε τον επικεφαλής του Ποταµιού αν µπορεί να ανάψει ένα τσιγάρο, µε τον τελευταίο να του απαντά ότι, αν και είναι φανατικός αντικαπνιστής, στους ανοιχτούς χώρους το «επιτρέπει».

∆ΕΙΠΝΟ ΣΕ ΣΑΛΕ

Ορισµένοι, πάντως, προσπάθησαν να αποφύγουν τα αδιάκριτα βλέµµατα. Υπήρξε, µάλιστα, η πληροφορία ότι σε σαλέ που διατηρεί λίγο έξω από την Αράχοβα ισχυρός βιοµήχανος δείπνησαν µαζί του το βράδυ της Παρασκευής κορυφαίος πολιτικός παράγοντας κόµµατος της αντιπολίτευσης και ο διευθυντής µιας καθηµερινής εφηµερίδας, µε το «µενού» να περιλαµβάνει το τοπίο στη χώρα την επόµενη ηµέρα µετά τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Σε γενικές γραµµές, η πολιτική αντιπαράθεση εντός των τειχών του συνεδριακού κέντρου κινήθηκε σε ήπιους τόνους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα ήταν ο θερµός χαιρετισµός και ο ασπασµός που αντάλλαξε µε τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαµπουράρη ο Γιάννης Στουρνάρας, στη σκιά της σύγκρουσης του κεντρικού τραπεζίτη µε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ακόµα ένα θερµό τετ α τετ που συζητήθηκε έντονα ήταν ανάµεσα στον Νίκο Παππά και τον αντιπρόεδρο της Ν∆ Κωστή Χατζηδάκη. Πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πήγε στους ∆ελφούς αυθηµερόν, µίλησε ο ίδιος, άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα και απήλθε το βράδυ – όπως και ο πρωθυπουργός. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έµεινε και ένα βράδυ, αφού την επόµενη µέρα θα µιλούσε στο Φόρουµ η σύζυγός του Μαρέβα Γκραµπόφσκι, την οποία άκουσε µε µεγάλη προσοχή. Εξω από το συνεδριακό κέντρο το κλίµα ήταν ακόµα καλύτερο.

Ανάµεσα στις πολιτικές παρέες, η ευγένεια περίσσευε. Φέτος, σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια, οι πολιτικοί προτίµησαν να χαλαρώσουν το βράδυ τους µέσα στους ∆ελφούς, και όχι στην Αράχοβα – την οποία προτίµησαν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Σε αυτό βοήθησε η ποιοτική αναβάθµιση ενός µπαρ που ανήκει σε πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος του βουλευτή της Ν∆ Νότη Μηταράκη. Το βράδυ της Παρασκευής εκεί βρέθηκαν ο υπουργός Αµυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διευθυντής του οικονοµικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή, ο βουλευτής της ∆ΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης και η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταµιού Λίνα Παπαδάκη.

Οι παλιοί γνώριµοι Γ. Κατρούγκαλος και Γ. Μανιάτης τα έλεγαν για αρκετή ώρα, όταν στην παρέα τους βρέθηκε και η Ε. Καϊλή, που µε φανερή διάθεση να αστειευτεί για το πολιτικό κλίµα των ηµερών και τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είπε στον υπουργό Εξωτερικών πως «όσα υπουργεία και να τάξεις στον Μανιάτη, αυτός ΠΑΣΟΚ θα παραµείνει». Το επόµενο βράδυ ήταν η σειρά της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Ν∆ Σοφίας Ζαχαράκη να επιδείξει πολιτικό πολιτισµό, αφού σηκώθηκε από τη «γαλάζια» παρέα της και κατευθύνθηκε στο τραπέζι όπου βρίσκονταν ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Παναγιώτης Ρήγας και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, για να τους χαιρετήσει. Τα δύο κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που έφευγαν από το µαγαζί, ανταπέδωσαν τον χαιρετισµό προς την παρέα των νεοδηµοκρατών, που, εκτός από τη Σ. Ζαχαράκη, περιελάβανε και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν∆ Κωνσταντίνο Ζούλα. Ως περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας, ο Κώστας Μπακογιάννης είχε τον άτυπο ρόλο του οικοδεσπότη. Ηταν εκείνος που υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λίγο πριν ο τελευταίος ανοίξει µε την οµιλία του και επίσηµα τις εργασίες του Φόρουµ. Κατάφερε, µάλιστα, να δηµιουργήσει την πιο θεσµική παρέα των ηµερών, αφού ήπιε καφέ στη βιβλιοθήκη του συνεδριακού χώρου µαζί µε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον πρώην πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας Βαγγέλη Μεϊµαράκη και, φυσικά, τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ακόµα ένα στοιχείο που προκάλεσε εντύπωση από το φετινό Φόρουµ ήταν η αναβαθµισµένη παρουσία των Αµερικανών. Τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ συνόδευε αντιπροσωπεία του αµερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και µέλη του think tank Atlantic Council. Ο Τζ. Πάιατ δεν µπορούσε -και σε καµία περίπτωση δεν θέλησε- να κρύψει τον ενθουσιασµό του για την πρόοδο της Ελλάδας. Το είπε, άλλωστε, καθαρά. Πριν από τρία χρόνια αν καλούσες επενδυτές σε κουβέντα για την Ελλάδα δεν θα έβρισκες κανέναν. Τώρα, όµως, ειδικά µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, το τοπίο έχει αλλάξει. Οι επενδυτές έχουν κάτι περισσότερο από ζωηρό ενδιαφέρον και οι ελληνοαµερικανικές σχέσεις περνούν µία από τις καλύτερες εποχές τους. Τα καλά λόγια δεν έλειψαν ούτε από τον Γερµανό πρέσβη.

Εκείνος, όµως, φρόντισε να προειδοποιήσει για την ανάγκη πολιτικής συνέχειας των µεταρρυθµίσεων. Πιθανότατα, για να µην ξεχνιόµαστε και εφησυχάζουµε, όπως θα έλεγε και ο παλιός καλός µας φίλος Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Στους ∆ελφούς βρέθηκαν αρκετοί παλιοί µας γνώριµοι. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που ως πρόεδρος της Goldman Sachs αποκάλυψε πως οι αγορές περιµένουν να κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγκάζοντας ανώτερο Ευρωπαίο αξιωµατούχο να διευκρινίσει ότι η προοπτική επαναδιαπραγµάτευσης των στόχων είναι ένα στοίχηµα το οποίο µπορεί να κερδηθεί µετά το 2020, ανεξάρτητα από το κόµµα που θα βρίσκεται στην εξουσία. Ενδιάµεσα συνάντησε την παλιά του φίλη από τις Βρυξέλλες Κατερίνα Μπατζελή, που πλέον διεκδικεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ∆ΑΚΙ

Ο Γερούν Ντάισελµπλουµ ήταν και αυτός εκεί. Μόνο που αυτήν τη φορά µπορούσε αµέριµνος να περιµένει στην ουρά για να πάρει το καφεδάκι του χωρίς να τον κυνηγούν οι δηµοσιογράφοι. Σιωπηρός και βιαστικός ήταν και ο Χοακίν Αλµούνια, που, αν και ως επίτροπος έβλεπε τα τρένα της ελληνικής οικονοµίας να περνούν µε πληµµελείς ελέγχους -µέχρι που µας βρήκε η κρίση-, θα έχει ρόλο τοποτηρητή στη µεταµνηµονιακή περίοδο. Προς το παρόν ενδιαφέρεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές στα ελληνικά νησιά. Αν και αργά το βράδυ του Σαββάτου, το πάνελ των τραπεζιτών συγκέντρωσε κόσµο και ενδιαφέρον.

Η αρχική τοποθέτηση του κ. Φλαµπουράρη έστειλε το µήνυµα ότι η πρόταση που επεξεργάστηκε το σύστηµα για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρήκε τη «χρυσή τοµή». Και η «λαϊκή κατοικία» σώζεται και οι τράπεζες είναι καλά. Πόσο καλά; Τα πράγµατα βελτιώνονται, είπαν από την πλευρά τους οι τραπεζίτες, πρωτοβουλίες, σχήµατα, λύσεις δροµολογούνται, και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, ενώ βελτιώνονται αργά αλλά σταθερά κρίσιµοι δείκτες. Οι προσδοκίες πολλές, πολλές και οι προκλήσεις, πολλές και οι ανάγκες χρηµατοδότησης της ανάκαµψης. Το κλίµα, πάντως, γύρω από τη διαπραγµάτευση µε την κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία καλό το έλεγες. Με µέτρο και προσεκτικές διατυπώσεις. 

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών