Πολιτική|05.05.2023 07:21

Εκλογές 2023: Απαντήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας - Πού εστιάζει λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες

Βούλα Κεχαγιά

Η λογική της ήπιας κριτικής απέναντι στο ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό πως σε προεκλογική περίοδο τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν απολύτως ανταγωνιστικά υποχώρησε αναγκαστικά χθες για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που έκρινε ότι η ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη υπερέβη τα εσκαμμένα. Αιτία, οι κατηγορίες πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα θολά νερά του νεοναζισμού και ο χαρακτηρισμός «τυμβωρύχος» του Νίκου Ανδρουλάκη για τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις αναφορές και παραπομπές του δεύτερου στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να κατανοήσει ένα πράγμα: ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και σήμερα έχουν περάσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να το σεβαστεί. Και να αποτελέσει όχι ένα στοιχείο που μάς χωρίζει, αλλά που μάς ενώνει» σχολίασε Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Αnt1 θυμίζοντας με νόημα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που εμπνεύστηκαν από τον ιδρυτή του έχουν περάσει στην όχθη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκοντας σε αυτόν τις αξίες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου έκριναν πως η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στις επιθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη οι οποίες ξεπέρασαν το όριο της πολιτικής αντιπαράθεσης και άγγιξαν την αήθεια πρέπει να σπάσει. Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε χθες να σηκώσει το γάντι και να υπενθυμίσει στον Νίκο Ανδρουλάκη πως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ανήκει στην ιστορία αλλά και πως μεγάλο μέρος των οπαδών του γύρισαν την πλάτη στο σημερινό ΠΑΣΟΚ στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή φάνηκε πως ήταν συνολικά ημέρα των απαντήσεων και για άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός και για τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη. Μάλιστα χθες υιοθέτησε παρά τις αμφίπλευρες διαψεύσεις τα δημοσιεύματα για συνάντηση Τσίπρα και Βαρουφάκη και μίλησε για κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις σε μία βίλα. «Να διδαχτούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς, το ''τί Πλαστήρας τί Παπάγος'' ήταν λάθος γραμμή που την πλήρωσε η χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Διερωτήθηκε μάλιστα: «Είμαστε εμείς η χειρότερη κυβέρνηση; Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα δεν μπορεί να ισχύει πάλι το “τί Πλαστήρας, τί Παπάγος».

Σε ό,τι αφορά δε τον κ. Βαρουφάκη απέρριψε με ακόμη σαφέστερο τρόπο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες την όποια προοπτική συνεργασίας ενδεχομένως ακόμη και με ψήφο ανοχής. Κι αυτό διότι σχολίασε ότι δεν πρέπει η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας να στηριχθεί σε «ψήφο ανοχής» καθώς μία τέτοια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε ανοχή του 3% δεν θα είναι ισχυρή. Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε εκ νέου τα περί συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 και είπε: «Εχω πολλά χρόνια να συναντηθώ με τον κ. Βαρουφάκη. Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο μετά το 2015, ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας για να βγάλει προδότες τους πρώην συντρόφους του» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα από την Τρίπολη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε οξύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη δεξιά που έχουμε δει από τη Μεταπολίτευση και μετά. Διευκρίνισε ότι το λέει αυτό όχι μόνο γιατί ο κ. Μητσοτάκης λεηλάτησε τη μεσαία τάξη παρά τα όσα υποσχέθηκε αλλά και για «τις αθλιότητες που έχει κάνει με τα θέματα δημοκρατίας και δικαίου».

εκλογέςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023