Πολιτική|05.05.2023 20:43

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι τελικοί όροι για το debate - Αντιπαράθεση μετά από πρόσκληση για αποκλεστική συζήτηση Μητσοτάκη - Τσίπρα

Newsroom

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης (debate) μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε σχετικό αίτημα που απέστειλαν προς την Επιτροπή οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση και αποφασίστηκε ομόφωνα η προσθήκη μίας επιπλέον θεματικής ενότητας με θέμα τη «Νέα Γενιά».

Λίγη ώρα αργότερα, προκλήθηκε νέα αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ μετά από πεόσκληση από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για δεύτερο debate, αυτή τη φορά αποκλειστικά ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση της κυβέρνησης δια στόματος Άκη Σκέρτσου ήταν αρνητική με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να στρέφει τα βέλη του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η θεματολογία του debate

Όπως έγινε γνωστό.  θεματολογία της μία και μοναδικής τηλεοπτικής αναμέτρησης διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
  • 2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
  • 3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
  • 4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
  • 5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια
  • 6η Θεματική Ενότητα : Νέα Γενιά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεοπτική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου και ώρα 9 μ.μ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιος Κουτρουμάνος καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 2 μ.μ. στο κτίριο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή των κομμάτων που ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο και διαθέτουν πλήρεις συνδυασμούς υποψηφίων βουλευτών τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας. 

Σκέρτσος μετά την πρόσκληση για δεύτερο debate: Κωμική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκέρτσος, σημείωσε στη δήλωσή του πως «η διακομματική επιτροπή, δηλαδή ο συναινετικός θεσμός που εδώ και δεκαετίες ορίζει τις διαδικασίες και τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, αποφάσισε για ένα debate μεταξύ των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Τετάρτη 10 Μαΐου».

«Αυτό αποφασίσθηκε ομόφωνα και αυτό θα γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσκαλεί ή να αυτοπροσκαλείται, να επιβεβαιώνει ότι είναι εξαίρεση όσο θέλει», συνέχισε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε:

«Η δυσανεξία του στους θεσμούς δεν μας εκπλήσσει. Η στάση του είναι αποκαλυπτική ως προς τον σεβασμό του στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απομόνωσή του είναι καθολική και η στάση του κωμική».

Η δήλωση Τσαπανίδου

Σημειώνεται η πως νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ δια της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πόπης Τσαπανίδου είχε κάνει αποδεκτή την εν λόγω πρόταση και σημείωνε: «Είμαστε στη διάθεση του καναλιού, όποια μέρα επιθυμεί τροποποιώντας το πρόγραμμα του προέδρου για να γίνει ο δημόσιος διάλογος που θα συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογέςdebateδιακομματική Επιτροπήεκλογές 2023