Πολιτική|06.05.2023 06:45

Εκλογές 2023 - Πολικές θερμοκρασίες ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ: Γιατί ξέσπασε πόλεμος δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο κόκκινο είναι οι σχέσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ενώ απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Ένας πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει με την Πειραιώς να επιχειρεί να κλείσει την σεναριολογία  για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ να μην κάνει βήμα πίσω από τη θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας»  και να απαντά σε υψηλούς τόνους στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός για τον ίδιο.

Εκλογές 2023: Υψηλοί τόνοι για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων είναι εξαιρετικά βαρύ από πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και αποκαλύφθηκε η είδηση για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα οι σχέσεις βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενες, καθώς και τα δύο κόμματα επιδιώκουν να διεμβολίσουν τον χώρο του κέντρου. Το γεγονός πως κοιτάνε προς το ίδιο κοινό καθιστά σκληρή την προεκλογική μάχη και επιστρατεύονται οι υψηλοί τόνοι για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων.

Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να πετύχουν στις εκλογές της απλής αναλογικής ένα ποσοστό που θα δίνει «αέρα» σε περίπτωση μιας δεύτερης αναμέτρησης και θα καθιστά ρεαλιστικό το αφήγημα της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται εδώ πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και ο οποίος προβλέπει μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Για να πετύχουν αυτό το στόχο επιδιώκουν να μιλήσουν στο κομμάτι των ψηφοφόρων που προτιμά αυτοδύναμες κυβερνήσεις και να το πείσουν πως δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο πως τις  τελευταίες ημέρες τονίζονται όλο και εντονότερα οι διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα από την κυβέρνηση επισημαίνονται οι διαφορές όσον αφορά στο άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια αλλά και σε θέματα όπως είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ.

Ουσιαστικά  από το κυβερνών κόμμα επιχειρείται η προσέγγιση αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δεν ξέρουν αν πρέπει να στραφούν προς την Πειραιώς ή την Χαριλάου Τρικούπη. «Γαλάζιος» στόχος είναι να τους πείσουν πως μόνο με μία «καθαρή λύση» θα υπάρξει σταθερότητα και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για περιπέτειες την επόμενη ημέρα.

«Σ’ ένα σενάριο συνεργασίας ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ, θα μαλώνουμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας πως «με  τις σκληρές γραμμές που έχει θέσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τις θέσεις που έχει λάβει,  η συζήτηση και η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση».

Κατηγορηματικό «όχι» λένε από το κυβερνών κόμμα στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο. Αυτό που επισημαίνεται εμφατικά είναι πως ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός και δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για έναν «άγνωστο Χ».

Μάλιστα χθες αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα  αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δε  γίνεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να προσβάλει  τους πολίτες με τη θέση ότι πρωθυπουργός θα είναι ένας άγνωστος Χ. Καλό να μετράμε το μπόι μας και όχι τη σκιά μας».

Το… blame game για το μετεκλογικό τοπίο

Μια δύσκολη άσκηση ενδεχομένως θα  κληθούν να λύσουν τα κόμματα την επόμενη ημέρα των εκλογών της απλής αναλογική. Με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν μετά τις εκλογές θα μπορούσε μαθηματικά να βγει μια πλειοψηφία 151 εδρών σε περίπτωση συνεργασίας πρώτου και τρίτου κόμματος.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο  βλέπουν πρωτιά στις 21 Μαΐου ωστόσο δεν… ενθουσιάζονται με μαθηματικές εξισώσεις για το αν θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση από το άθροισμα των εδρών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Προτιμούν να κυνηγήσουν τον στόχο της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη αναμέτρηση, ωστόσο δε θέλουν να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη.

Επομένως, μπαίνουν από τώρα ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προκειμένου την επόμενη ημέρα των εκλογών της απλής αναλογικής να στηριχθεί ένα  αφήγημα για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με στόχο μια μονοκομματική κυβέρνηση. Το βασικό δε επιχείρημα που θα προβληθεί είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες και η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

Παράλληλα βέβαια αυτό που τονίζεται για την προσέλκυση των αναποφάσιστων - κυρίως των κεντρώων - είναι πως δεν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση που θα αξιοποιεί μόνο «γαλάζιους». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνέντευξη του να μιλά για μία μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική κυβέρνηση. Όπως είπε  «από τη στιγμή που θα μπορέσω να εξασφαλίσω την αυτοδυναμία, θα κοιτάξω να αξιοποιήσω τους καλύτερους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση χωρίς να κοιτάω κατ’ ανάγκη τις κομματικές τους περγαμηνές».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΝέα ΔημοκρατίαΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚεκλογές 2023