Πολιτική|06.05.2023 23:10

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία με στόχο την πρωτιά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Η απλή αναλογική στρέφει τα βλέμματα όλων στις πιθανές συνεργασίες

Newsroom

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της απλής αναλογικής, Μητσοτάκης και Τσίπρας ζητούν την πρωτιά στην εκλογική αναμέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να ζητήσει με όρους νικητή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για να φτάσει πιο κοντά στην αυτοδυναμία, καθώς το χάσμα μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη φαίνεται πως παραμένει αγεφύρωτο.

Εκλογές 2023: «Βέλη» Τσίπρα - Ανδρουλάκη για την πολιτική παρακαταθήκη και τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου

«Έχουμε και έναν ακόμα αντίπαλο. Κάθε συνεργασία που μπορεί, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε παραλυσία. Δε γίνεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να προσβάλλει, ουσιαστικά, τους πολίτες με τη θέση του ότι, πρωθυπουργός αύριο δε θα είναι αυτός που θα ψηφιστεί στην κάλπη, αλλά κάποιος άγνωστος Χ που τον γνωρίζει, θα τον επιλέξει ο ίδιος, αλλά δε μας τον λέει προεκλογικά. Είναι καλό να μετράμε το μπόι μας και όχι τη σκιά μας. Ηχηρό μήνυμα αυτής της κάλπης θα ανοίξει τον δρόμο για την προοπτική που ζητά η χώρα, την αυτοδύναμη Ελλάδα και την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του εκτίμησε ότι, «δε θα ρισκάρει επαναληπτικές εκλογές ο Μητσοτάκης. Αν βγει πρώτος, έστω και με μισή μονάδα, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να φτιάξει κυβέρνηση. Με εκβιασμούς, με πιέσεις, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Ακόμα και με αποστασίες – γνωρίζει καλά η οικογένεια Μητσοτάκη από αποστασίες».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ισχυρίστηκε ότι, οι αρχηγοί των δύο πρώτων κομμάτων, «μένουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, γιατί τους ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα. Αυτή είναι η προσωπική τους αγωνία, δεν τους ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας – ούτε τον Τσίπρα, ούτε τον Μητσοτάκη».

Τσίπρας και Ανδρουλάκης κατέθεσαν τα σχέδιά τους που για κάποια θέματα έχουν παρόμοιες προτάσεις και καλούν σε διαβούλευση. Την ίδια ώρα, όμως, ανταλλάσσουν βέλη και μεταξύ τους για την πολιτική παρακαταθήκη και τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου. «Το ονομάσαμε “Συμβόλαιο Αλλαγής” γιατί πιστεύουμε ότι, αν μία λέξη είναι αυτή η οποία βγαίνει από το συναίσθημα όλων των ανθρώπων αυτές της μέρες, είναι αυτή η λέξη. Όχι με το νόημα των παρελθόντων χρόνων, αλλά με το νόημα του σήμερα. Ο κόσμος θέλει να ζήσει και να δει μία πραγματική αλλαγή, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά στη ζωή του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Γρεβενά. «Ποιος είναι πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο αρχηγός του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε, ή ο αρχηγός του κόμματος που τον οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Καλαμάτα.

«Αγκάθι» οι παρακολουθήσεις

Όπως όλα δείχνουν, η απλή αναλογική έχει αλλάξει τελείως την προεκλογική ατζέντα. Η συζήτηση επικεντρώνεται στις συνεργασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα κι αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάνω από 150 έδρες, την επομένη της πρώτης κάλπης, φαίνεται ότι δε θα επιχειρήσει κάποια συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Σοφία Φασουλάκη, διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραμμές,  καταλαβαίνει ότι, Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης δε θέλουν επ’ ουδενί να συνεργαστούν. Σύμφωνα με την ίδια, μάλλον απεύχονται το βράδυ της 21ης Μαΐου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αθροίζουν πάνω από 150 βουλευτές, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και, βέβαια, να εξηγήσουν στους πολίτες για ποιο λόγο δε συνεργάζονται και σέρνουν τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι, εκτός από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και εκτός από τις διαφορές και τις διαφοροποιήσεις στα προγράμματα των δύο κομμάτων, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο «αγκάθι», που δεν είναι άλλο από το θέμα των υποκλοπών το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνει στο προσκήνιο σε κάθε του ομιλία, κατηγορώντας ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο θέμα ενώ ταυτόχρονα, διαμηνύει ότι, εάν είναι στην κυβέρνηση, θα ανοίξει θέμα εξεταστικής επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ:  Ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με αποστασίες

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ομιλία του, τελευταία, ισχυρίζεται ότι, ακόμη και αν δε βγαίνουν τα κουκιά, ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με αποστασίες. Όπως εξήγησε ο Χρήστος Τσιγουρής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βασίζει αυτή την καχυποψία και την εκτίμηση στο γεγονός ότι, αρχικά, η ΝΔ έδειχνε να υποστηρίζει αλλά και υποστήριζε δημοσίως ότι, η διερευνητική εντολή, θα είναι σαν να μην έχει ληφθεί ενώ, στις μεταγενέστερες τοποθετήσεις, αναφέρει ότι, ο πρωθυπουργός, θα κρατήσει τη διερευνητική εντολή. Πάντως, ό,τι μοιάζει να απεύχονται, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -να αθροίζουν, δηλαδή, 151 βουλευτές-, φαίνεται να το εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Να έρθει, δηλαδή, πρώτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μαζί με το ΚΙΝΑΛ να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου το πιστεύουν, εργάζονται για αυτό και προσπαθούν να φέρουν τη νίκη. Όσον αφορά τις τοποθετήσεις Ανδρουλάκη, αξιολογούν ότι, ανάμεσα στο σήμερα και στην επόμενη μέρα των εκλογών, θα έχει μεσολαβήσει η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Εφόσον έρθει πρώτος, ο ΣΥΡΙΖΑ με όρους νικητή πια, θα θέσει εκ νέου το πρόγραμμά του απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη που κατέθεσε ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Άρα, από την Κουμουνδούρου αναρωτιούνται αν κάποιο κόμμα θα πάρει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον οι θέσεις τους είναι κοντά πολιτικά και μπορούν να συμφωνήσουν στα βασικά που απασχολούν τον κόσμο. Εκεί εκτιμούν ότι θα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και, τα δύο κόμματα, θα καταφέρουν, τελικά, να σχηματίσουν μία προοδευτική κυβέρνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚεκλογές 2023απλή αναλογικήΑλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατίαεκλογέςπαρακολουθήσεις