Πολιτική|08.05.2023 07:18

Εκλογές 2023 - Βαθαίνει το ρήγμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Νέα μέτρα για στοχευμένα κοινά ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Όλο και περισσότερο απομακρύνονται η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις». Ουσιαστικά από το κυβερνών κόμμα υιοθετείται μια στρατηγική δύο σημείων για την προσέγγιση των αναποφάσιστων. Πρώτον ξεδιπλώνεται η βεντάλια των μέτρων για την επόμενη τετραετία με στόχο συγκεκριμένες ομάδες. Δεύτερον δίνεται έμφαση  στο στόχο της αυτοδυναμίας και τονίζεται πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα

Στο τελικό σπριντ προς τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία στέλνει το μήνυμα ότι η κρίσιμη κάλπη είναι αυτή της 21ης Μαΐου, γιατί αυτή θα υποδείξει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα και θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς δυνάμεων. «Το λάθος για τη χώρα δεν θα διορθώνεται μετά» επισημαίνεται απο το γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ ασκείται κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως ουσιαστικά δεν καταθέτουν ρεαλιστική πρόταση για την επόμενη ημέρα. 

Το debate της Τετάρτης, θα είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης πώς ακριβώς εννοούν την «προοδευτική συγκυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα αναφέρθηκε εκ νέου στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους λέγοντας πως πρέπει να έχουν κατά νου οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας «από την πίσω πόρτα» 

Από την Νέα Δημοκρατία τραβούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές  από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, εστιάζοντας σε μια σειρά θεμάτων στα οποία υπάρχει  διαφορετική οπτική (αναθεώρηση άρθρου 16, αξιολόγηση στο δημόσιο κ.α). Στόχος είναι να δείξουν πως μόνο μέσα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση - μετά από δεύτερες εκλογές- μπορεί να προχωρήσει η μεταρρυθμιστική ατζέντα για την οποία μιλά η Νέα Δημοκρατία. 

«Το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που προσωπικά, κατά την άποψή μου, το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι σε εμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά χθες επίσης σε υψηλούς τόνους και τις σχέσεις των δύο κομμάτων να είναι στο κόκκινο.

Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με προσοχή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως μπορεί να βγαίνουν τα … μαθηματικά και να μπορεί να σχηματιστεί  μία κυβέρνηση συνεργασίας στις κάλπες της απλής αναλογικής. Ωστόσο στην Πειραιώς προτιμούν να πάνε σε μια δεύτερη αναμέτρηση και να κυνηγήσουν τον στόχο της αυτοδυναμίας παρά να μπουν σε συζητήσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας. 

Βέβαια υπάρχει και το… παιχνίδι του μουντζούρη στην πολιτική σκηνή. Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να χρεωθούν την αποκλειστική ευθύνη για μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες και φροντίζουν από τώρα  να τονίσουν τις διαφορές με το  ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Στόχος είναι να εκπέμψουν το μήνυμα πως μια μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα και να λαμβάνει πιο γρήγορα αποφάσεις σε θέματα αιχμής.

Εκλογές 2023: Σε ποια κοινά «κοιτά» ο Μητσοτάκης

Το…  χαρτί της οικονομίας θέλει να παίξει η κυβέρνηση, που εστιάζει σε στοχευμένες ανακοινώσεις με στόχο να καλλιεργήσει ένα αισιόδοξο αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Χθες υπήρξε εξειδίκευση τριών μέτρων από τον πρωθυπουργό, τα οποία ήταν εστιασμένα σε συγκεκριμένες ομάδες.

Το πρώτο μέτρο προβλέπει την θεσμοθέτηση του Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ για κάθε νέο που ενηλικιώνεται για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο με μια σειρά εξαγγελιών αλλά και με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (όπως το tik tok) θέλουν να προσεγγίσουν την Generation Z, που είναι δύσκολο κοινό. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στο νεανικό ακροατήριο υπάρχει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και από το κυβερνών κόμμα επιχειρούν να κάνουν ανοίγματα με ανακοινώσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Το δεύτερο μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης αφορά στους δημόσιους υπάλληλους, το οποίο είναι ένα κοινό που «φλερτάρουν» εντόνως και τα  κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα το 2024, ενώ χθες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά. 

Το τρίτο μέτρο «κοιτά» προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ψαλίδισμα του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να κρατήσουν ανοιχτή την συζήτηση για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη.

Τέλος να σημειωθεί πως από την κυβερνητική πλευρά - μετά και την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τις χθεσινές ανακοινώσεις - μιλούν για μέτρα που ήταν αποφασισμένα και κοστολογημένα. Άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να φανεί πως προχωράνε σε παροχολογία, καθώς επιδιώκουν  να φτάσουν στις κάλπες με το αφήγημα της σταθερότητας και της τήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚεκλογές 2023ειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία