Πολιτική|08.05.2023 12:01

Εκλογές 2023: Στρατηγική μίας κάλπης ακολουθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας – Τα μηνύματα στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις

Newsroom

Στρατηγική μίας κάλπης ακολουθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας όπως φάνηκε και από τις σημερινές τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου θα κρίνει το τι θα κάνει την διερευνητική εντολή αφήνοντας, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές.  Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και υποστήριξε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος έστω και με μισή μονάδα διαφορά «δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες κάλπες», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο είτε της αποστασίας είτε της συνεργασίας με κόμματα δεξιά της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που αυτός είναι πρώτος, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας ότι δεν συζητά για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: «Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις κινήσεις της επόμενης μέρας»

«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας, κ. Παπαδάκη, είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Με απλή αναλογική, με μεγάλη δυσκολία να συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά, για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι θα σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος. Το τι θα την κάνω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν θα σας πω τίποτα περισσότερο γι’ αυτό σήμερα», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης

Ο διάλογος για το θέμα των συνεργασιών

Γιώργος Παπαδάκης:  Δηλαδή αν είναι μεγάλο το ποσοστό που θα πάρετε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, θα πείτε «γιατί να κάτσω εγώ τώρα να προβληματιστώ για συνεργασίες, ενδεχομένως στη δεύτερη να πάρω την αυτονομία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις κινήσεις της επόμενης μέρας.

Γιώργος Παπαδάκης:  Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις από εσάς το βράδυ των εκλογών 21 Μαΐου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα κ. Παπαδάκη.

Μαρία Αναστασοπούλου: Δηλαδή κ. Μητσοτάκη, θα επιμείνουμε λίγο σε αυτό, εάν είστε πρώτο κόμμα και πάρετε ένα ποσοστό 34-35% και βγαίνουν οι αριθμοί και μπορείτε με τον τρίτο, με το ΠΑΣΟΚ, να σχηματίσετε κυβέρνηση την 21η Μαΐου θα το κάνετε ή όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω, κυρία Αναστασοπούλου, μιας και με ρωτάτε συγκεκριμένα, είναι ότι με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές.

Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θέλει εμένα για Πρωθυπουργό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο βλέπω σημαντικές αποστάσεις σε μια σειρά από θέματα, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το άρθρο 16, οι θέσεις μας για την οικονομία. Κατά συνέπεια, θα σας έλεγα ότι ο κ. Ανδρουλάκης σήμερα και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι είναι στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά. Εξάλλου, φαίνεται να τους ενώνει ένας κοινός στόχος και αυτός είναι να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός. Το είπε και ο κ. Βαρουφάκης, το λέει και ο κ. Ανδρουλάκης, το λέει και ο κ. Τσίπρας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αν βγαίνουν οι αριθμοί, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Μέρα25 δεν θα διστάσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση: «Αν βγαίνουν οι αριθμοί, προφανώς. Το ερώτημα είναι, τι θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Αυτή θα είναι μία κυβέρνηση, όπως είπατε, στην οποία θα συμμετέχει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης με τη «Δήμητρα». Είναι ένα ενδεχόμενο».

Τι λέω εγώ στους πολίτες; Ότι για να είστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό το μαθηματικό ενδεχόμενο δεν θα προκύψει, να είστε βέβαιοι ότι αυτό μπορεί να γίνει με ένα τρόπο μόνο, με το να είναι πολύ ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Τσίπρας: Εκλογές απλής αναλογικής και απλής λογικής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις εκλογές της 21ης Μάιου ως εκλογές «απλής αναλογικής και απλής λογικής» επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση ότι θα κόψει πρώτος το νήμα το βράδυ των εκλογών.

«Τα ψέματα τελειώνουν όμως γιατί αυτές οι εκλογές είναι και εκλογές λογικής. Αυτός που θα κερδίσει θα έχει και τον πρώτο λόγο. Μην προεξοφλείτε πως θα είναι άγονες αυτές οι εκλογές. Ο πρώτος και ο τρίτος θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης τα μπερδεύει λίγο για τις δεύτερες εκλογές. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία  πως εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι έστω και με μισή μονάδα μπροστά δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε επαναληπτικές εκλογές αλλά θα ψάξει να βρει τον τρόπο με διάφορες μεθοδεύσεις και προς το τρίτο κόμμα, είτε με συνεργασία με τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Γιατί όχι και με τον κ. Βελόπουλο. Έχει κάποιο σχέδιο να δει μήπως πάρει και βουλευτές μεμονωμένους. Προεκλογικά θα πει πως το αποκλείει αλλά δεν τον πιστεύω. Υπάρχει και μια ιστορία σε αυτόν τον τόπο που δείχνει πως η οικογένεια Μητσοτάκη στις αποστασίες δεν έχει θέματα. Το έχει ξανακάνει. Είναι μια νοοτροπία, κουλτούρα διακυβέρνησης».

Σε ερώτηση αναφορικά με την «προοδευτική συνεργασία», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τείνει χέρι φιλίας σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας ανιστόρητη τη στάση του διμέτωπου που ακολουθούν.  «Και εγώ δέχομαι επιθέσεις εκατέρωθεν αλλά το μέτωπό μου δεν είναι στις προοδευτικές δυνάμεις. Εγώ τείνω το χέρι της συνεργασίας στον Ανδρουλάκη και το ΚΚΕ. Θεωρώ ανιστόρητη αυτή τη στάση ότι τι Πλαστήρας, τι Παπάγος που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι είναι ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, συνεχίζοντας την αναφορά στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Θεωρώ πολύ προβληματικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει ως μοναδική προϋπόθεση στο δημόσιο διάλογο το θέμα των προσώπων, των πολιτικών. Είναι πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο να πηγαίνουμε σε εκλογές απλής αναλογικής και το τρίτο κόμμα που όπως φαίνεται θα έχει 20 μονάδες διαφορά από το πρώτο να θέλει να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει πρωθυπουργό. Το ζήτημα είναι οι πολιτικές όχι τα πρόσωπα».

«Επιλογές με πρωθυπουργό χωρίς της έγκριση του λαού δεν βγήκαν σε καλό», τόνισε ενώ παρατήρησε πως στα εκλογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μεγάλες διαφορές. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δυσκολία γιατί στο κόμμα του επικρατούν δύο διαφορετικές γραμμές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώραεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2019