Πολιτική|08.05.2023 23:22

Εκλογές 2023: Το «παράλληλο νόμισμα» και η κοστολόγηση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ στην «καρδιά» της πολιτικής διαμάχης

Newsroom

Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός όσο πλησιάζουμε στις κάλπες των εκλογών της απλής αναλογικής. Σήμερα, Δευτέρα (08/05),  Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, για την κοστολόγηση του προγράμματος του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN, αλλά και για το κείμενο, το οποίο συνυπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, «η χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης θα μπορούσε να γίνει με χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής, δηλαδή συμπληρωματικά νομίσματα».

Εκλογές 2023:  Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - Τσακαλώτου

Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι, δεν είναι μόνο το πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκη, «Δήμητρα», αλλά ότι και η συνιστώσα των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη, προτείνει να γυρίσουμε σε τοπικά νομίσματα.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τη ΝΔ είναι σε απελπισία, ενώ σημείωσε ότι, οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι, «αυτοί που τη χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία». Θέση για το θέμα πήρε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, κατά την οποία υπογράμμισε ότι, «το τοπικό νόμισμα δεν είναι κακή ιδέα» ενώ, με νέα της ανακοίνωση, η Πειραιώς επανήλθε στο θέμα σχολιάζοντας ότι, «ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία».

«Ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία»

Όπως τονίζει η ΝΔ σε νέα ανακοίνωσή της «Ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» και προσθέτει «ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία».

Ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνουν στο κείμενο προγραμματικών τους προτάσεων! Τι να πει, εξάλλου, όταν αυτά που γράφει το κείμενο με τίτλο «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» από τις 12 Μαρτίου 2023 είναι απολύτως ξεκάθαρα. Λέει με σαφήνεια ότι «για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)».

Τις συγκεκριμένες προτάσεις για χρήση συμπληρωματικού τοπικού νομίσματος συνυπογράφουν εξάλλου, μεταξύ πολλών άλλων, εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου, ο κ. Ψυχογιός, ο κ. Μηταφίδης, η κ. Καββαδία, η κ. Χατζησοφιά και πολλά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τα «θεωρητικά κείμενα…» ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Και δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να ξαναπαίξει με τις ζωές και το μέλλον τους.

Βαρουφάκης: Το τοπικό νόμισμα δεν είναι κακή ιδέα

Θέση υπέρ της καθιέρωσης τοπικών νομισμάτων πήρε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού: «Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα - που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας - χρειάζεται το 'Δήμητρα', γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί». Και, συνέχισε, «γιατί με ρωτούν συνάδελφοί σας 'μα, δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το "Δήμητρα"; Όχι το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε τη βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «καμία επικοινωνία δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η πρώτη απάντηση Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με μία ανάρτηση στο Facebook απάντησε στη ΝΔ την οποία και κατηγόρησε ότι, «διακινδύνευσε την παραμονή της χώρας στο ευρώ», αφού «τη χρεοκόπησε, την έβαλε στα μνημόνια και μετά την άφησε με άδεια ταμεία». Από τα «βέλη» του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δε γλίτωσε ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο -χωρίς να κατονομάσει- σημειώνει ότι, «κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων». 

Σε απάντηση της  επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι «κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ» είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα.

Και κατηγορεί εμένα που  μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε  την δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους  για την κοινωνία ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υποθέτω απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια.

Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω.

Άλλωστε κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων.

Για να τελειώνουμε:

Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δις ευρώ.

Νισαφι πια…

 

ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ

Η κόντρα ξεκίνησε μετά από ανακοίνωση της ΝΔ, όπου ανέφερε:

Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.  

Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023 με τίτλο «Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα», αναφέρεται επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα και για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Κοστίζει 83 δισ. λέει η ΝΔ - Για «ψέματα» μιλά η Κουμουνδούρου

Την ίδια στιγμή, άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητεί τα στοιχεία της Νέας Δημοκρατίας.  Η Κουμουνδούρου, με ανακοίνωσή της, αμφισβήτησε ότι έχει γίνει κοστολόγηση του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μάλιστα, επικαλέστηκε και απάντηση που έδωσε το ΓΛΚ στην εφημερίδα Documento, ενώ η Πόπη Τσαπανίδου, σε δήλωσή της, υποστήριξε ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τακτική «ράβε - ξήλωνε» με το πρόγραμμα του κόμματός του. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπου αναφέρει ότι, «η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που συλλέχθηκαν από διαφορετικής υπηρεσίες του ΓΛΚ και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής του ΓΛΚ». 

Ο πρωθυπουργός αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξαν για ακόμα μία φορά ότι το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς είναι υπερκοστολογημένο, με την Κουμουνδούρου να απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άκης Σκέρτσος «ψεύδονται» σημειώνοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ.

Εκλογές 2023: Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ισχυρισμούς Σκέρτσου και Μητσοτάκη

Ενώ το πρόγραμμα της ΝΔ έχει καταντήσει «ράβε – ξήλωνε» δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, η μόνη πρεμούρα του κ. Μητσοτάκη είναι να αποδομήσει με ψέματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αφού έχουν κάνει 4 διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δισ., τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα excel ως δήθεν κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να επαναλάβει τα ίδια ψέματα και να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας. Μόνο που το ψέμα και η προπαγάνδα έχουν κοντά ποδάρια.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr, σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, προέκυψε ότι η Διεύθυνση δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια κοστολόγηση.
Υπό άλλες συνθήκες, ο κ. Σκέρτσος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην προπαγάνδα της ΝΔ. Αλλά σε δύο εβδομάδες, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα αποτελεί ούτως ή άλλως παρελθόν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από την Πάργα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τάζει στους πάντες τα πάντα και συμπλήρωσε: «Ογδόντα-τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και μετά μας ζήτησαν και τα ρέστα γιατί πήγαμε στο Γενικό Λογιστήριο να το κοστολογήσουμε. Και κάθε φορά, σε κάθε τηλεόραση που τους ρωτάμε "πόσο στοιχίζει, βρε παιδιά, ένα από τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει", κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τους στοιχίζει τίποτα να σας τάζουν τα πάντα. Αφού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές, τι πειράζει να τάξουν και 10 και 20 και 30 δισεκατομμύρια παραπάνω;».

Από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριό του Κράτους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 83 δισ. ευρώ, ενώ νωρίτερα την Δευτέρα  σημείωσε ότι «είναι αστείο και προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί για παροχολογία όταν το συνολικό κόστος των δικών του υποσχέσεων για την τετραετία φτάνει στα 83 δισ.»

Δήλωση Σκυλακάκη: Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του ΓΛΚ

«Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνω τα ακόλουθα:

    1.  Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
    2. Η ποσοτικοποίηση είναι εύκολα επαληθεύσιμη, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στους Πίνακες του Προϋπολογισμού 2023, ο οποίος είναι δημόσια διαθέσιμος.
    3. Τόσα χρόνια η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, με στοιχεία που παρέχουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ποσοτικοποιεί επιτυχημένα όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται, καθώς και, σε πλείστες περιπτώσεις, προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τίθενται στον δημόσιο διάλογο ή υποβάλλονται με τη μορφή σχεδίου νόμου.
    4. Προκύπτει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοποίηση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος) και την ποσοτικοποίηση που προκύπτει με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού (21 δισ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τα ακόλουθα 7 μέτρα: μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση μισθών 10% στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, ανέρχονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ ετησίως.
    5. Έχω ζητήσει από την Κυριακή να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση. Θα ήταν μεγάλη πρόοδος αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑΕΛΚΠόπη Τσαπανίδουεκλογές 2023ειδήσεις τώραΓιάνης Βαρουφάκηςεκλογές