Πολιτική|09.05.2023 07:12

Εκλογές 2023: Επιχείρηση δεξιάς συσπείρωσης από τον Μητσότακη - Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ρίχνει όλο το βάρος στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και παράλληλα με το «φλερτ» στο κέντρο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα χάσει το παραδοσιακό της κοινό. Στόχος είναι να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος από «γαλάζιους» ψηφοφόρους, καθώς αυτό που τονίζεται διαρκώς είναι πως η κρίσιμη κάλπη είναι αυτή της 21ης Μαΐου. Εκεί άλλωστε θα φανεί η δυναμική που θα έχει το πρώτο κόμμα, η διαφορά από το δεύτερο αλλά και ο αριθμός των κομμάτων που θα περάσουν τον πήχη του 3% (κάτι που επηρεάζει και την κατανομή των εδρών).

Εκλογές 2023: Ο στόχος της ΝΔ - Η εκστρατεία των 4 σημείων

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αυτό που επισημαίνεται είναι πως στόχος είναι μια καθαρή νίκη στις κάλπες της απλής αναλογικής, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη αναμέτρηση. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η ανάγκη για σταθερότητα και επισημαίνονται οι δυσκολίες που προκύπτουν σε περίπτωση κυβερνήσεων συνεργασίας.

Για τη συσπείρωση του «γαλάζιου» κοινού ξεδιπλώνεται μια εκστρατεία τεσσάρων σημείων:

1. Επισημαίνεται η ανάγκη για καθαρές λύσεις, με στόχο τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο την επόμενη ημέρα. Είναι ενδεικτική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας όπου ο ένας θα είναι «όμηρος» του άλλου και «όπου ουσιαστικά πολλές φορές τα μικρά κόμματα θα εκβιάζουν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, εις βάρος τελικά του ευρύτερου καλού».

2. Έρχεται στο προσκήνιο μια ατζέντα, που ενδιαφέρει ένα παραδοσιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο τα θέματα της οικονομίας που προτάσσει η Νέα Δημοκρατία αλλά προβάλλεται και μια σειρά κινήσεων που έγιναν για την αμυντική θωράκιση της χώρας και το μεταναστευτικό. «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί μέσα σε μια τετραετία η Ελλάδα από τόπος σκορποχώρι έγινε πατρίδα με σύνορα σε γη, αέρα και θάλασσα» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός.

3. Επιχειρείται να συντηρηθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Δεν είναι τυχαίες οι διαρκείς αναφορές στην περίοδο του 2015 αλλά και η «γαλάζια» κριτική πως το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κοστολογημένο. Στόχος είναι να συσπειρωθούν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και να μην στραφούν σε μια χαλαρή ψήφο προς άλλα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Με το δίλημμα που μπαίνει προς αυτό το κοινό είναι «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω».

4. Γίνεται όλο και εντονότερη η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Στην τελευταία στροφή προς τις εκλογές αναδεικνύονται οι διάφορες που υπάρχουν με την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ από την Πειραιώς επισημαίνεται πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση για «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «ο κ. Ανδρουλάκης σήμερα και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι είναι στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά». Προσέθεσε δε πως «εξάλλου, φαίνεται να τους ενώνει ένας κοινός στόχος και αυτός είναι να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός. Το είπε και ο κ. Βαρουφάκης, το λέει και ο κ. Ανδρουλάκης, το λέει και ο κ. Τσίπρας».

Μηνύματα ενότητας με στόχο τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους

Να σταλεί μήνυμα ενότητας μια ανάσα πριν από τις κάλπες θέλουν από τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα τα «φώτα» στρέφονται στο Ζάππειο, όπου ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης. Μάλιστα, στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και η προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη (στις 17 του μήνα), όπου αναμένεται να δώσει το παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (και σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει και κάποια δήλωση).

Η σημερινή εκδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει με ένα σύντομο βίντεο στο Ζάππειο, που θα γίνεται αναδρομή στην είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ και στην πορεία τα επόμενα χρόνια στην Ε.Ε. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών- που αναμένεται να έχουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά - και στη συνέχεια θα πάρει το λόγο ο Κ.Μητσοτάκης.

εκλογές 2023απλή αναλογικήΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΚυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές