Πολιτική|21.10.2018 17:00

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση υπό παραίτηση

Newsroom

Με... κουτσή πάπια (lame duck) κατά την αγγλοσαξονική ορολογία παρομοίασε την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες βράδυ με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την... αποπομπή Κοτζιά από το κυβερνητικό σχήμα. «Απαντες έχουν προεξοφλήσει πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα φύγει» εξήγησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας, ωστόσο, πως η παράταση της παραμονής της στα κυβερνητικά έδρανα μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά.

«Γιατί άραγε ο Πάνος Καμμένος είναι τόσο αναντικατάστατος για τον κ. Τσίπρα;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ερώτηση, μάλιστα, για τη διαρροή Κοτζιά περί μυστικών κονδυλίων, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι προφανώς και ο υπουργός Εξωτερικών δεν απεπέμφθη για τη στάση του στο «Μακεδονικό», «άρα κάποιος άλλος λόγος θα πρέπει να υπάρχει», όπως είπε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι θα πρέπει να ερωτηθεί σχετικώς ο πρωθυπουργός. Στην Πειραιώς παρατηρούν με μεγάλη ανησυχία πως το εθνικό συμφέρον είναι πλέον έρμαιο του εντεινόμενου αλληλοεκβιασμού των συναρχηγών της κυβέρνησης και επικαιροποιούν το αίτημά τους για πρόωρες εκλογές. «Η κυβέρνηση Τσίπρα θα αφήσει πίσω της πολλές νάρκες, που θα πρέπει να αδρανοποιήσει η αυριανή διακυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.

Κατά την Πειραιώς η... αποπομπή Κοτζιά, χάριν της μη διατάραξης των ισορροπιών Τσίπρα - Καμμένου, συνιστά την πλέον περίτρανη επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού του κ. Μητσοτάκη περί κυνικού συνεταιρισμού εξουσίας. Ανώτερες κομματικές πηγές παραπέμπουν σε πολιτική παράνοια, επιχειρώντας να εξηγήσουν πως ο πρωθυπουργός εκδιώκει τον θερμότερο υποστηρικτή του επώδυνου συμβιβασμού με τα Σκόπια, ώστε να περιφρουρήσει την ούτως ή άλλως προβληματική σχέση του με τον κυβερνητικό του εταίρο, ο οποίος διατυμπανίζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. «Αντί να καταβληθεί μια προσπάθεια γεφύρωσης του ενδοκυβερνητικού χάσματος, υπερτονίζεται, τουναντίον, η διάσταση απόψεων σε ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα» σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα.

Δηλωτική, εξάλλου, των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στον περίγυρό της είναι και η προτροπή του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, προς τον νέο πλέον υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, να θέσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ τις νέες αναβαθμισμένες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, όπου τέμνονται οι θα-
λάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. «Η αποσύνθεση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν πρέπει να καταστεί ακόμη πιο επικίνδυνη για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας. Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντίδραση» είπε ο κ. Κουμουτσάκος

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΤσίπραςΚοτζιάς