Πολιτική|13.05.2023 07:05

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Η Τζώρτζια Κεφαλά ταυτίζεται με τη συμπονετικότητα, τη μοναχικότητα και την «τρέλα» του Ζορμπά

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Η Τζώρτζια Κεφαλά, γνωστή στους περισσότερους ως η frontwoman των Μπλε, είναι υποψήφια με την Πλεύση Ελευθερίας στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Πιστεύω πως από εδώ και πέρα υπάρχουν πολίτες και πολιτικοί δύο κατηγοριών. Η μια αναγνωρίζει τον άνθρωπο ισότιμο και ισάξιο ανεξάρτητα από που προέρχεται, θέλει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες αφήνοντας τη μοναδικότητα να αναπτυχθεί και να ανθίσει. Δε στηρίζεται στον φόβο και στον έλεγχο φρενάροντας την αλλαγή και τη διαφορετικότητα, δεν περιμένει σωτήρες και αρχηγούς, και βλέπει το υγιές κύτταρο ως μέρος ενός δυνατού οργανισμού.

Η άλλη πάλι, πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη, άριστη ελίτ των ελαχίστων, που συγκεντρώνει γνώσεις, ικανότητες και κεφάλαιο με σκοπό να μοιραστεί και στους υπόλοιπους (εάν περισσέψει..) Ένα κεφάλι δηλαδή χωρίς σώμα.

Δυστυχώς, και οι μεν και οι δε μιλάνε για “σωτηρία” που δεν έρχεται ποτέ από πουθενά, αφού διαρκώς η λύση μεταφέρεται σε εξωγενείς παράγοντες και όχι σε εμάς τους ίδιους. Ασφαλώς όμως πιστεύω στην πρώτη εκδοχή ενσωμάτωσης όλων των ανθρώπων χωρίς άλλα “εσείς” και “εμείς”

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της ευγένειας και της πραγματικής δημοκρατίας. Αυτή που κατανοεί και νοιάζεται τον συνάνθρωπο, τις ανάγκες του και τη γνώμη του αλλά ταυτόχρονα ξέρει να πάρει θέση σταθερά, μελετημένα και αποφασισμένα. Οι ιστορίες του Γκάντι, του Νέλσον Μαντέλα και άλλων που έδωσαν ξανά αξιοπρέπεια και δύναμη σε λαούς που αισθάνονταν ανίσχυροι από τους ξενιστές τους, μας θυμίζουν ξανά πόση δύναμη έχει η ένωση και οι ατομικές μας καθημερινές επιλογές.

Επίσης, εμπνέομαι από την παγκόσμια τάση να δοθεί έμφαση σε αυτά που ενώνουν τις εκφράσεις της πνευματικότητας σε όλες τις θρησκείες και όχι σε αυτά που εδώ και χρόνια δίνουν έμφαση στις διαφορές τους. Να βρεθεί δηλαδή ο κοινός παρανομαστής, ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην έλλειψη στόχου, διαύγειας, νοήματος, αλήθειας και εντέλει καθημερινής τρέλας, με ένα τρόπο που συμφωνεί με τον άνθρωπο του σήμερα και τις γνώσεις και τις ανάγκες του. Συγνώμη αν δε σας φαίνεται “πολιτική σκέψη” αυτό, αλλά νομίζω πως πρέπει να υπάρχει πνευματική διαύγεια για να έχουμε υγιείς πολίτες και πολιτικό σύστημα.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Η φύση, η Τέχνη και ανθρώπινες σχέσεις είναι το καταφύγιό μου. Ο τρόπος μου να αντιλαμβάνομαι το μέτρο και την αληθινή διάσταση όσων φαντάζουν τεράστια ή μικρά ενώ δεν είναι. Ο τρόπος μου να ισορροπώ ανάμεσα στην αδυναμία της ανθρώπινης φύσης και την παντοδυναμία της.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Το πολιτικό λάθος για εμένα δεν είναι τόσο η επιμέρους αστοχία που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, αλλά η επιμέρους οπτική που οδηγεί μαθηματικά στο λάθος. Όταν βλέπουμε σε βάθος χρόνου δηλαδή, να γίνονται τα ίδια σφάλματα. Το κίνημα “Ελεύθερη πλεύση” δεν είχε την ευκαιρία να κάνει λάθη ακόμα.. :)

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Εκτιμώ πολλούς. Με συγκινούσε ο Μανώλης Γλέζος, μου αρέσει το πολιτισμένο και μαχητικό πνεύμα του Κλέωνα Γρηγοριάδη, η αναλυτική ικανότητα του Δημήτρη Καζάκη και πολλοί άλλοι.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Θα πιω μια μπύρα… :) Και μετά θα ήθελα να ασχοληθώ με την ανύπαρκτη, ανασφάλιστη και εκτεθειμένη εφαρμογή των τεχνών στην Ελλάδα. Δε γίνεται να υπάρχουν μόνο τεχνοκράτες σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες. Να τις έχει βιώσει.

Επίσης, θα ήθελα να ασχοληθώ με τη διάσωση και το επείγον περιστατικό που είναι ανύπαρκτο στη χώρα μας. Χάνονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στην Ελλάδα επειδή δεν τους περιθάλπουν έγκαιρα.. απαράδεκτο και εγκληματικό για μια χώρα και μάλιστα χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Η πολιτική έχει καταντήσει μία αρένα εγωιστικής ψυχοπάθειας. Βλέπουμε ανθρώπους να μαλώνουν σαν παιδιά και πραγματικά δεν το πιστεύουμε. Ανθρώπους που θα έκαναν τα πάντα για το παιχνίδι των εντυπώσεων. Καμία αγωνία, καμία ειλικρίνεια, κανένα μεγαλείο, καμία ευθύνη. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια μας.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Με τον Ζορμπά. Συμπονετικός, μοναχικός και “τρελός”.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Δεν θα μπορούσα να απαντήσω νομίζω.. Θα μου άρεσε πάντως μια δυνατή φάτσα και κάπως ιδιαίτερη σαν την Tilda Swinton..

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας

Περαστικό πουλί στο πάρκο Τρίτση..

Αν κυλιέται στην άμμο και στο χώμα.. :-)

ειδήσεις τώραεκλογές 2023Τζώρτζια ΚεφαλάυποψήφιοιΠλεύση ΕλευθερίαςΕκλογές Q+Aεκλογές