Πολιτική|10.05.2023 06:15

Εκλογές 2023: «Μικρό καλάθι» κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ για το «αποστειρωμένο» debate - Τα 3 πρώτα μέτρα της προοδευτικής κυβέρνησης

Βούλα Κεχαγιά

Με τον πήχη να είναι χαμηλά ως προς τη δυνατότητα συνεισφοράς του αποψινού debate των έξι πολιτικών αρχηγών στο δημόσιο πολιτικό και προγραμματικό διάλογο προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό καθώς φαίνεται να έχει ενστάσεις ως προς τη δομή και το στήσιμό του που παραπέμπει, όπως λέει, σε «παράλληλους μονόλογους».

Παρ’ όλα αυτά ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ούτε και το επιτελείο του υποτιμούν τη σοβαρότητας μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης γνωρίζοντας πως παρά την ικανότητα λόγου και την ετοιμότητα που διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στο να απαντά ακόμη και στις πιο δύσκολες ή απρόβλεπτες ερωτήσεις πάντα (και για τον καθένα) ενέχει ο κίνδυνος μίας αποτυχημένης διατύπωσης που μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. Ως προς την ουσία όπως σχολίασε ο ίδιος χθες στο Mega  είναι λίγο «αποστειρωμένο» έτσι όπως θα διεξαχθεί, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου δεν ενδιαφέρεται για τους πόντους και τα «συν που θα μπορούσε να προσδώσει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μία καλή συνολική του εμφάνιση στην τηλεαναμέτρηση των έξι πολιτικών αρχηγών. Ειδικά πιστεύοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπερτερεί του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ικανότητα να εκφράζεται με σαφήνεια και άνεση.

Η πρώτη ΠΝΠ της προοδευτικής κυβέρνησης 

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη δείχνει πως σκέφτεται την επόμενη ημέρα των εκλογών της απλής αναλογικής και γι’ αυτόν τον λόγο επιθυμεί να δείξει στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει μόνο αποφασιστικότητα στο να υλοποιήσει το πρόγραμμά του αλλά συγχρόνως και ετοιμότητα να το εφαρμόσει. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στον Πειραιά (μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που κατεβαίνει ως υποψήφιος) παρουσίασε την πρώτη Νομοθετική Πράξη Περιεχομένου της προοδευτικής κυβέρνησης που όπως είπε θα συγκροτήσει. Αυτή η ΠΝΠ όπως ανέφερε θα κατατεθεί την πρώτη ημέρα προτού καν ανοίξει η Βουλή. Και περιλαμβάνει τρία ιδιαίτερα σημαντικά άρθρα:

  • Αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως ότου νομοθετηθεί το θεσμικό πλαίσιο που έχει ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και έχει την υπογραφή της Λούκας Κατσέλη. “Δεν θα ξαναδούμε εικόνες του ανάπηρου 80χρονου στην Χαλκιδική επειδή ήταν εγγυητής του άνεργου γιου του” σημείωσε.
  • Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα (6%), ακόμη μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και για τα παιδιά που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να δείξει ότι έχει ιεραρχήσει και τις προγραμματικές του προτεραιότητες. Από τον Πειραιά σχολίασε με νόημα: «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει ακριβά. Στα funds που δε θα κερδοσκοπούν βγάζοντας σε πλειστηριασμό τα σπίτια, στις εταιρείες ενέργειας που έχουν βγάλει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη και στους εργοδότες που μαζεύουν τους εργαζόμενους δίπλα στους υπουργούς και τους απειλούν επειδή θα χάσουν τις απευθείας αναθέσεις των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςειδήσεις τώραdebateΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023