Πολιτική|11.05.2023 22:38

Εκλογές 2023: Γρίφος η επόμενη μέρα - Τα σενάρια της προοδευτικής κυβέρνησης που… κάηκαν, η ρητορική Μητσοτάκη και ο διμέτωπος Ανδρουλάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό σκηνικό λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές 2023, αφού το ενδεχόμενο το πρώτο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μοιάζει κάτι παραπάνω από απίθανο.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια περί σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης έχουν «καεί», όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στο χθεσινό debate αφού παρά την ταύτιση απόψεων μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Αλέξη Τσίπρα στις υποκλοπές, σε όλα τα άλλα κρίσιμα ζητήματα υπάρχει σαφής απόσταση.

Εκλογές 2023: Η αλλαγή ρητορικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο διμέτωπος του Ανδρουλάκη

Το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεδιπλώσει μια νέα ρητορική σχετικά με την επομένη της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έχει «κόψει» τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αναδεικνύοντας τις διαφορές της ΝΔ με το με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει, κάτι που έκανε και στη χθεσινή τηλεμαχία, αλλά και σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ, πως δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα. Με άλλα λόγια, με βάση τις σημερινές προθέσεις των πολιτικών αρχηγών τα σενάρια περί συγκυβέρνησης δείχνουν να έχουν… καεί.

Ο πρωθυπουργός σήμερα από τον Βόλο ξεκαθάρισε, άλλωστε, ότι αυτές θα «είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Γιατί μας βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής, όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία, αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία. Είτε συνεχίζοντας στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου είτε ρισκάροντας νέες περιπέτειες».

Επιμένει στον… διμέτωπο ο Ανδρουλάκης

Χθες, όμως, και ο Νίκος Ανδρουλάκης φρόντισε να βάλει σαφείς διαχωριστικές γραμμές, όταν υπογράμμισε ότι κάποιοι θα έπρεπε να μπουν στη φυλακή για την υπόθεση των υποκλοπών. Σήμερα, μάλιστα, στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε με νόημα, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ:

«Στα κοινωνικά θέματα έχουμε μεγάλες διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία. Στα εθνικά θέματα και στα θέματα του μεταναστευτικού – προσφυγικού έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε άλλα κόμματα. Είμαι σοσιαλδημοκράτης, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα του ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομμουνιστικογενές κόμμα και οι άλλοι είναι κόμμα της λαϊκής Δεξιάς. Προφανώς, έχουμε άλλον ιδεολογικό κώδικα κι άλλες θέσεις» σχολίασε ερωτηθείς αν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συγκλίνει είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις υποκλοπές

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στο θέμα των υποκλοπών, όπου υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τον κ. Ανδρουλάκη. Και οι δύο θα ήθελαν να αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού πρώτα βρεθούν οι υπεύθυνοι όσο ψηλά στην ιεραρχία κι αν βρίσκονται.

«Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν; Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και… συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης:

«Ο πρωθυπουργός είπε για πρώτη φορά ότι ξέρει τον λόγο της παρακολούθησης. Δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος. Εγώ ξέρω τι είμαι, όπως και οι σύντροφοι και οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την πορεία μου και ξέρουν αν ήμουν κίνδυνος για τη δημοκρατία και για την πατρίδα. Το θέμα είναι άλλο. Το άκουσε αυτό η ελληνική δικαιοσύνη; Να μας πει η ελληνική δικαιοσύνη, γιατί η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου υπέγραψε ότι η παρακολούθησή  μου έγινε για εθνικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι η κυρία Βλάχου κακώς υπέγραψε επικαλούμενη εθνικούς λόγους. Πρέπει επιτέλους η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, να απολογηθούν γιατί υπέγραψαν ότι η παρακολούθησή μου  γίνεται για εθνικούς λόγους».

Παρ’ όλα αυτά, μολονότι οι «δύο» συμφωνούν στις υποκλοπές, διαφωνούν στα… υπόλοιπα. Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τάζει τα πάντα σε όλους, ότι κινείται με βάση το μικροκομματικό του συμφέρον και γενικά υποστηρίζει ότι το χάσμα με τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο, σχεδόν αγεφύρωτο. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023Νίκος Ανδρουλάκηςεκλογές 2023