Πολιτική|12.05.2023 13:49

Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Αλβανία μετά τη σύλληψη Μπελέρη: Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στην προστασία της Μειονότητας

Newsroom

Σκληρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Μιλώντας στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης, διαμήνυσε πως «εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», υπογράμμισε.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Φον Ντερ Λάιεν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις εξελίξεις στέλνοντας το μήνυμα ότι «η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

 

Ολόκληρη η αναφορά Μητσοτάκη στη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις εκλογές 2023, σημείωσε πως «ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη  στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα».

«Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης», τόνισε και συνέχισε:

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Δένδιας: Σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη

Λίγη ώρα νωρίτερα σε αντίστοιχη τοποθέτηση είχε προχωρήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επεσήμανε πως «η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».

«Ενημέρωσα γι' αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Μπελέρη

Σημειώνεται πως η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του υποψηφίου Δημάρχου στον Δήμο ΧειμάρραςΔιονύση-Φρέντη Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει υπό κράτηση.

Για την υπόθεση έκανε δήλωση και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύλληψη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική σκηνή να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Γιατί συνελήφθη 

Όπως κατήγγελλε  στο ethnos.gr ο μοναδικός Έλληνας βουλευτής στην Αλβανία που στηρίζεται από τη μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια», Βαγγέλης Ντούλες ο Διονύσης - Φρέντι Μπελέρης δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για την αιτία της κράτησής του για ώρες. Την ίδια στιγμή, με την κατηγορία των σοβαρών ενδείξεων για εξαγορά ψήφων εν’ όψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής 14 Μαΐου στην Αλβανία συνελήφθη και κρατείται ο στενός συνεργάτης του κ. Μπελέρη, Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος προσήχθη μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας.

«Πρόκειται για απολύτως παράνομη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη αλλά και του Παντελή Κοκαβέση, αφού δεν έγινε στο πλαίσιο αυτοφώρου. Επίσης, δεν υπήρξε κάποια κλήση προς αυτούς από την αστυνομία, στην οποία να μην έχουν ανταποκριθεί, ώστε να αιτιολογείται η σύλληψη. Οδηγήθηκαν στο κρατητήριο μετά από μία καταδρομική επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας, στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Αλβανίας (1:15 π.μ. ώρα Ελλάδας), έξω από το εστιατόριο του κ. Μπελέρη, στην παραλία της Χειμάρρας.

Ενημερώσαμε για το γεγονός τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία στην Αλβανία έχουν πρώτο θέμα τις συλλήψεις», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ντούλες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανίαεκλογέςδημοτικές εκλογές ΑλβανίαΝίκος Δένδιαςειδήσεις τώραεκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκης