Πολιτική|14.05.2023 08:12

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Η Νόνη Δούνια διαμόρφωσε την πολιτική της σκέψη βάσει των «πιστεύω» για το πώς θα ήθελε να είναι ο κόσμος

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. H Nόνη Δούνια, που είναι ευρέως γνωστή εδώ και χρόνια, είναι παράλληλα και υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Ως δημοκρατική! Θα έλεγα ότι το να μιλάμε για «δεξιά» και «αριστερά» είναι κάπως παρωχημένο και παρακινδυνευμένο σήμερα. Και αυτό επειδή η έννοια της «δεξιάς» και της «αριστεράς» με την απόλυτη έννοια των όρων, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή της μορφής της κοινωνίας μας. Καμιά φορά τα αυτοπροσδιοριζόμενα ως «αριστερά κόμματα» είναι πολύ πιο συντηρητικά και αρνητικά διακείμενα στην έννοια της αλλαγής και της μεταρρύθμισης από ό,τι εκείνα που υπάγονται στην κατηγορία των «δεξιών κομμάτων».

Νομίζω ότι κάθε κόμμα κρίνεται με βάση την ιδεολογία, που πρεσβεύει. Αυτή το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα κόμματα και εκείνη το κατατάσσει, τελικά, πολιτικά. Η Νέα Δημοκρατία, όπως είναι γνωστό, ανήκει στη μεγάλη πολιτική οικογένεια των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας. Στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και την ατομική πρωτοβουλία. Οι ιδέες μας είναι αυτές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, ο οποίος αποτολμά τη σύνθεση του κοινωνικού και του προσωπικού και αποτελεί, θα λέγαμε, την «χρυσή τομή» του συλλογικού και του ατομικού.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Δεν θα έλεγα ότι είχα κάποιες συγκεκριμένες επιρροές. Η σκέψη μου και η στάση μου απέναντι στην πολιτική διαμορφώθηκαν, βάσει των βιωμάτων και των «πιστεύω» μου για το πώς θα ήθελα να είναι η ελληνική κοινωνία και ο κόσμος, γενικότερα. Θεωρώ ότι ο καθένας μας, τόσο στην πολιτική, όσο και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, είναι μοναδικός και αφήνει το δικό του, ξεχωριστό αποτύπωμα.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Όντως, ειδικά αυτόν τον μήνα, με τις προεκλογικές ετοιμασίες, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος. Ωστόσο, όταν βρεθεί λίγος, θα τον περάσω με τα παιδιά και το σύζυγό μου ή θα κάνω μια βόλτα με τα πόδια, μαζί με το ημίαιμο σκυλάκι μας, για να αποφορτιστώ.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός «πολιτικού λάθους»; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Το αντιλαμβάνομαι ως μια λάθος ενέργεια ή παράλειψη ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Δεν θα έλεγα ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε κάποιο μεγάλο λάθος. Ίσως μόνο, ότι, παρά τη θέλησή της δεν κατάφερε να «ξεριζώσει» ορισμένες παθογένειες ετών, που, δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν τραγικά αποτελέσματα.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Την κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Πέραν της 22χρονης θητείας της στο τιμόνι ενός μεγάλου κόμματος, εκτιμώ πολύ την ικανότητά της να μιλά απλά και κατανοητά και, μάλιστα, εκτός κειμένου.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Να βρω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου, να ηρεμήσω και να χαλαρώσω. Πιθανότατα, στο σπίτι μου, στις Σπέτσες.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Προφανώς ο τρόπος με τον οποίο ασκείται από κάποιους η πολιτική ή επικοινωνείται από άλλους απωθεί πολλούς πολίτες. Πρέπει να αποβληθούν όλα τα μικροκομματικά χαρακτηριστικά από τις πολιτικές παρατάξεις και να πείσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην πολιτική, μιας και, μόνο έτσι, θα μπορέσουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Με την Lara Croft!

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Υποθέτω η Salma Hayek, μιας και μοιάζουμε στο ότι και εκείνη είναι μια μεσογειακή γυναίκα, με ταμπεραμέντο.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας.

Bonus: Χωρίς να ξέρετε ποιος είναι, τι θέλετε να ρωτήσετε τον επόμενο υποψήφιο- καλεσμένο μας;

Θα ήθελα να τον ρωτήσω να μας πει ποιο είναι το πιο αστείο «ρουσφέτι» που του έχουν ζητήσει!

Εκλογές Q+AεκλογέςΝόνη ΔούνιαΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023υποψήφιοιειδήσεις τώρα