Πολιτική|13.05.2023 07:15

Εκλογές 2023 - Σπριντ Μητσοτάκη την τελευταία εβδομάδα μέχρι τις κάλπες: Γιατί επιμένει στην ανάγκη αυτοδυναμίας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με κεντρικό αφήγημα την σταθερότητα σκοπεύει να φτάσει μέχρι τις εκλογές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως την επόμενη ημέρα η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι πολλά τόσο στη γεωπολιτική σκακιέρα (για παράδειγμα οι μετεκλογικές κινήσεις της Άγκυρας) όσο και στην οικονομία (απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας,  περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών κ.α.)

Σε έναν κύκλο περιοδειών που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στην κρισιμότητα της επόμενης αναμέτρησης και τονίζει πως δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά «καμία ουσιαστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Αυτό θα τονίζει διαρκώς στον τελευταίο κύκλο περιοδειών στο Ηράκλειο στις 15 του μήνα, στην Καστοριά στις 17,  στη Θεσσαλονίκη στις 18 και στην τελευταία ομιλία στην Αθήνα (στις 19 του μήνα στο Θησείο). 

Απο την Νέα Δημοκρατία έχουν κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία με την Ελληνική Λύση, ενώ προτάσσουν όλο και εντονότερα τις διάφορες με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει οδηγήσει  τις σχέσεις Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη στο «κόκκινο», ενώ στη Νέα Δημοκρατία δεν συζητάνε για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο. 

Επομένως και στην τελική ευθεία προς τις κάλπες αυτό που θα τονιστεί από το κυβερνών κόμμα είναι η ανάγκη αυτοδυναμίας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί χθες το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη πως έχει μετατραπεί σε «αταίριαστο εταίρο» του ΣΥΡΙΖΑ, παρασύροντας την παράταξη του  σε ένα «τυφλό μέτωπο» κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να διαχειριστεί πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις και έχει οδηγήσει τη χώρα βήματα μπροστά. Και επομένως δεν πρέπει τώρα να τεθούν εν κινδύνω όλα όσα έγιναν, καθώς αυτό που σημειώνεται είναι πως η αντιπολίτευση προτείνει έναν «πολιτικό αχταρμά».

Από το κυβερνών κόμμα κρατάνε ψηλά στην ατζέντα τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό και χθες υπήρξαν και νέες αναφορές απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του στη Μυτιλήνη.Παράλληλα βέβαια στην πρώτη γραμμή των πολιτικών συζητήσεων είναι η οικονομία, καθώς είναι ένα θέμα που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα

Από το κυβερνών κόμμα προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος που έχει καταθέσει, ενώ υπογραμμίζουν στον αντίποδα πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένη. Παράλληλα επιχειρείται να προβληθούν όσα έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πεδίο της οικονομίας και καλλιεργείται μια θετική εικόνα για  την επόμενη ημέρα (με έμφαση στο θέμα των αυξήσεων στους μισθούς).

Εκλογές 2023 - Δημοσκοπήσεις: Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Στην Πειραιώς υπάρχει  ικανοποίηση για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα βέβαια παρακολουθούν με προσοχή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  των δημοσκοπήσεων σχετικά με το τι είδους κυβέρνησης προτιμούν οι πολίτες. 

Σύμφωνα με την Κάπα research στο  ερώτημα για το ποια κυβέρνηση προτιμούν, το 29% απαντά  «αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας» και το  14% δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή το  28% προτιμά «κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και το 8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος το 17% απάντησε «άλλο» και το 4% είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ».

Σύμφωνα με την Metron Analysis στο  ερώτημα αν οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχει ένα μοίρασμα στις απόψεις. Το 50% είναι είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων αλλά ένα ποσοστό που φτάνει το 47% υπέρ των συνεργασιών (το υπόλοιπο 3% είναι στο δεν ξέρω δεν απαντώ).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023ΠΑΣΟΚ