Πολιτική|13.05.2023 22:17

Εκλογές 2023: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο - Στο επίκεντρο οικονομία, υποκλοπές και αντιπαράθεση για τον κόσμο στις συγκεντρώσεις

Newsroom

Μηνύματα συσπείρωσης, αλλά και εκατέρωθεν βολές για την οικονομία και τις μετεκλογικές συνεργασίες έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στις σημερινές τους ομιλίες οκτώ ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες της 21ης Μαϊού.

Εκλογές 2023: Εκατέρωθεν πυρά από Μητσοτάκη και Τσίπρα

«Πιστεύω λίγο πολύ ότι και οι αντίπαλοι μας μάλλον έχουν προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Διάβαζα σήμερα σε εφημερίδα αντιπολίτευσης πηχυαίο τίτλο 53%  δεν θέλουν δεύτερη  τετραετία Μητσοτάκη άρα 47% θέλουν μας βλέπω για αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή και οι ίδιοι το ομολογούν» είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάνουν λάθος όσοι έχουν προεξοφλήσει ότι την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζουν τα καρτέλ και ισχυροί και τα συμφέροντα. Την άλλη Κυριακή θα πανηγυρίζει ο ελληνικός λαός.Θα είμαστε πρώτοι για να πατάξουμε την αδικία να πολεμήσουμε τα συμφέροντα» απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αντιπαράθεση για το κόστος των προγραμμάτων

Αναφερόμενος στα οικονομικά προγράμματα,  ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι «όταν τους λέμε μη τσακωνόμαστε για τα προγράμματα να τα πάμε όλοι μαζί να τα κοστολογήσει το οικονομικό συμβούλιο βουλής σιωπή γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι σας τάζουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα γιατί κατά βάθος ξέρουν ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές» είπε.

«Αντέχει δημοσιονομικά μας λένε η χώρα να δώσουμε αυξήσεις. Απαντάμε: εδώ άντεξε βρε αθεόφοβοι να δώσετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ απευθείας ανάθεσης και σε κλειστούς διαγωνισμός σε ημετέρους για να παίρνουν τις δουλειές με εταιρείες που έφτιαξαν τρεις ημέρες πριν» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Εκλογές 2023: Διαξιφισμοί και για το μέγεθος των συγκεντρώσεων

Εκατέρωθεν πυρά εκτόξευσαν Μητσοτάκης και Τσίπρας όμως για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, στηλιτεύοντας το μέγεθος τους. 

«Όπου πάω κάνουμε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το 2019 1ο κ. Τσίπρας, οπού πάει διάλεξε το μικρότερο πεζόδρομο και πάλι δεν μπορούσε να τον γεμίσει και αρχίζουν οι συγκεντρώσεις του όταν νυχτώσει για να μην φανεί ότι δεν μαζεύει κόσμο» υπογράμμισε ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα να δηλώνει αντίστοιχα «Εγώ όπου σταθώ και οπού βρεθώ βλέπω μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και μεγαλύτερη η συσπείρωση του ΣυΡιζΑ από το 2015 και μετά δεν είχα να το δω αυτό. Άρα, λοιπόν, σας καλώ να πιστέψετε αυτό που βλέπουν τα μάτια σας και ακούν τα αυτιά σας και όχι αυτό που προσπαθώ να φτιάξω ως εικονική πραγματικότητα οι image maker μίας καταρρέουσας εξουσίας».

Εκλογές 2023: Πυρά και στον Ανδρουλάκη

Από τις ομιλίες των δυο αντιπάλων δεν έλειψαν και οι αιχμές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, δυστυχώς, έχει μετατραπεί σε αταίριαστο εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ παρασύροντας την παράταξή του σε ένα τυφλό μέτωπο κατά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Έντονοι ήταν και οι λόγοι των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα: «Επισκέφθηκε την πόλη μας ο Τσίπρας... αλλά έτσι είναι προεκλογικά το άγαλμα του Βελουχιώτη και μετεκλογικά το άγαλμα του Τρούμαν».

«Ο πρωθυπουργός λέει ψέματα. Θα πάρει την απάντηση στις 21 Μαΐου» τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκλογές 2023: Ψηλά στην ατζέντα και οι υποκλοπές

Ψηλά στην κεντρική προεκλογική ατζέντα παραμένει και η υπόθεση των υποκλοπών, μετά και την παραδοχή του πρωθυπουργού, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρακολουθήθηκε για λόγους εθνικούς ασφάλειας.

«Μια κυβέρνηση που είναι αποτελεσματική, που όποτε γίνονται λάθη, δεν διστάζει να τα αναγνωρίσει. Μια κυβέρνηση που είναι αποτελεσματική, που όποτε γίνονται λάθη, δεν διστάζει να τα αναγνωρίσει. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ. Όποτε έγιναν λάθη, βγήκα μπροστά στον ελληνικό λαό. Αναγνώρισα την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα ότι το χρέος μου είναι να διορθώσω τα λάθη τα οποία γίνονται. Ουδείς αλάθητος. Ούτε θαύματα υποσχέθηκα» διέτεινε ο πρωθυπουργός.

«Εάν σέβεσαι το Σύνταγμα και του νόμους, μένεις. Εάν παραβιάζει το Σύνταγμα και του νόμους φεύγεις. Όταν σε πιάσουν με τη γίδα στην πλάτη εάν δεν έχει αξιοπρέπεια μένεις, εάν έχεις φεύγεις» τόνισε ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά την επίσπευση της απόδοσης ποινικών ευθυνών εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν περίμενα σφραγίδα εθνικών φρονημάτων από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Γνωριζόμαστε όλοι καλά σε αυτόν τον τόπο. Μετά από αυτή τη δήλωση, ο εισαγγελέας έχει χρέος να καλέσει την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, και να την ρωτήσει πως υπέγραψε παρακολούθηση με το ψευδές αιτιολογικό του «Εθνικού Κινδύνου» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με κοινό πεδίο και τη διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας έτεινε εκ νέου, το χέρι στο ΠΑΣΟΚ για μία προοδευτική σύμπραξη: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε ποτέ μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ένα ήταν το μέτωπό του..η δεξιά. Αν πραγματικά πιστεύετε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του παρακράτους των παρακολουθήσεων, ένας τρόπος μόνο υπάρχει, να έχουν στις 22 Μαΐου προοδευτική κυβέρνηση, όχι ξανά κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε όμως και στον Αλέξη Τσίπρα: «Μου κάνει μαθήματα προόδου ο κ. Τσίπρας. Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ έχουν δημοκράτες, προοδευτικούς, σοσιαλιστές. Δεν έχουν ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ ούτε τον στενότερο συνεργάτη του Καραμανλή. Μαθήματα ιστορικότητας και κοινωνικής ρίζας αυτού του ιστορικού κόμματος δεν δεχόμαστε».


ΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023ειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας