Πολιτική|14.05.2023 14:34

Εκλογές 2023 - Γιατί ο Μητσοτάκης κλείνει την συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: Τα 3 μηνύματα της συνέντευξης Τύπου

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Νέα  πυρά προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε σήμερα  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να κλείσει την συζήτηση για μία κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της Κυριακής. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κανένα περιθώριο μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου να υπάρχει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έστω και αν  αριθμητικά αυτό  μπορεί να οδηγούσε σε μια κυβέρνηση που μαθηματικά θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.

Εκλογές 2023: Τα 3 μηνύματα Μητσοτάκη προς τον Ανδρουλάκη

Από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να κυνηγήσουν τον στόχο της αυτοδυναμίας σε μία δεύτερη αναμέτρηση, που θα γίνει με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής (δηλαδή με bonus στο πρώτο κόμμα). Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανόν να σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Επομένως στόχος είναι να αιτιολογηθεί  επαρκώς γιατί χρειάζεται και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και ήδη μπαίνουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές από την Πειραιώς με την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης - στη σημερινή διακαναλική του συνέντευξη- μίλησε εκ νέου για «ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη», επισημαίνοντας πως για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας των δύο κομμάτων το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Όπως είπε η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση και ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους δεν προκρίνεται μια συνεργασία των δυο κομμάτων: 

  • Πρώτον κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη πως έχει αλλάξει αρκετά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την έχει φέρει πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα είπε ότι υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην  ηγεσία και πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με πολλούς ανθρώπους από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού». Ουσιαστικά από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να αναφερθούν σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.
  • Δεύτερον απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο να είναι πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα, αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, καθώς οι πολίτες ψηφίζουν για κόμμα αλλά και για πρωθυπουργό» σημείωσε. 
  • Τρίτον κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη πως δεν είναι «δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού» και σημείωσε πως «σε μια τέτοια κυβέρνηση θα αναγκαζόμαστε περισσότερο να πατάμε φρένο παρά γκάζι». Από την Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως σε μια σειρά θεμάτων υπάρχει διαφορετική οπτική από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και μεταξύ άλλων αναφέρονται στο άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, στις αλλαγές στον ΕΦΚΑ, στην αξιολόγηση στο δημόσιο κ.α. 

«Οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή, και δεν μπορεί να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Είναι ψέμα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε δε πως ζήτησε μια φορά να γίνει αυτή η συνάντηση στη Βουλή και άλλη μια φορά τηλεφωνικά.

«Πρέπει να θέλει κι ο άλλος να συζητήσει μαζί μου» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.  Όσον αφορά στις παρακολουθήσεις ανέφερε πως η διερεύνηση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη προχωρά και πως η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

Όχι σε μείωση του ΦΠΑ σήμερα - Μέσα στο 2023 η επενδυτική βαθμίδα 

Μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα επανέλαβε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως αυτό δεν θα οδηγούσε σε αυτή την συγκυρία σε ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών. Σε αυτή τη φάση δίνεται βάρος σε μια σειρά άλλων μέτρων στήριξης (π.χ. market pass), ωστόσο στο δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας θα μπορούσε να συζητηθεί μια συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα

Για την επενδυτική βαθμίδα σημείωσε πως «είμαι πεπεισμένος πως θα την έχουμε μέσα στο 2023» με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ενώ εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος του. Κανείς δεν θα δώσει στην Ελλάδα δεύτερη ευκαιρία αν γυρίσουμε στις ίδιες λογικές υπογράμμισε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως το πρόγραμμα που παρουσίασε κινείται στην ίδια  λογική με αυτά που έλεγε το 2015 

Εκλογές 2023: Οι αναφορές στα εθνικά θέματα

Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική πλευρά για να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Άγκυρα μετά τις σημερινές εκλογές. «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα εκφράσω καμία προτίμηση για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Αθήνα κρατάνε μικρό καλάθι για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη γείτονα την επόμενη ημέρα, καθώς εκτιμούν ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν εκτιμά πως υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο τόνισε πως η χώρα οφείλει να είναι προετοιμασμένη.

«Μία βασική διαφορά μας χωρίζει, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θα καλέσω να συγχαρώ όποιον εκλεγεί και σίγουρα θα επιδιώξω και μία συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει «μακάρι να βρεθεί ένα πρόσφορο έδαφος για να οδηγηθούμε σε μια πιο μόνιμη εκτόνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Τέλος ερωτηθείς για  τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη - δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές - τη χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη. Μάλιστα είπε πως πρέπει να γνωρίζει η Αλβανία πως η συνέχιση μιας τέτοιας πολιτικής θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη,  επισημαίνοντας πως «δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Αλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚεκλογέςΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023