Πολιτική|15.05.2023 07:00

Εκλογές 2023: Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις

Βούλα Κεχαγιά

Ο χρόνος για την κρίσιμη κάλπη της ερχόμενης Κυριακής μετρά αντίστροφα και ο Αλέξης Τσίπρας θέτει με ακόμη πιο επιτακτικό τρόπο τα διλήμματά της: Μητσοτάκης ή αλλαγή, Νέα Δημοκρατία ή κακοποίηση της Δημοκρατίας, κυβέρνηση ασυδοσίας ή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιγράφει το πλαίσιο της “επόμενης ημέρας” με σαφήνεια σε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και τούτο έπραξε και μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου μίλησε σε Τρίκαλα, Βόλο και Αγρίνιο. Απόψε θα μιλήσει στα Γιάννενα. Το πλαίσιο αυτό συμπυκνώνει την γραμμή πώς μόνο η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που θα οδηγήσει στην αλλαγή και στην απομάκρυνση μιας “καθεστωτικής αντίληψης” κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη από την κάλπη. Μάλιστα στις ομιλίες του τις προηγούμενες ημέρες μπορεί μεν να μίλησε για μία αμφίρροπη μάχη ωστόσο κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μπροστά”, είναι πρώτος και μπορεί την Δευτέρα της 22ας Μαϊου να συγκροτήσει προοδευτική διακυβέρνηση.

Εκλογές 2023: Πίστη για διάψευση των δημοσκοπήσεων στην Κουμουνδούρου

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν σε απόλυτο βαθμό τη νύχτα των εκλογών και μάλιστα για να τονώσουν το ηθικό και την ψυχολογία των ψηφοφόρων τους εκφράζουν πλέον κάτι που κάνει ήδη και ο Αλέξης Τσίπρας τη βεβαιότητά τους ότι μία από τις ανατροπές που θα επισυμβούν το βράδυ της 21ης Μαϊου θα αφορά και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Κι αυτό διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποεκπροσωπούνται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης (ελάχιστοι από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 εντοπίζονται στις μετρήσεις, περίπου το 12%) κι επιπλέον διότι οι περισσότεροι από όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο θυμωμένοι με τους δημοσκόπους που κλείνουν το τηλέφωνο και αρνούνται να συμμετάσχουν στις μετρήσεις. Στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι 5-7 δηλώνουν απροθυμία να δώσουν συνεντεύξεις σε δημοσκοπικές εταιρείες για τις εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται ευθέως σε “αυλοκόλακες του κ. Μητσοτάκη” που προβλέπουν πρωτιά της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι την κρίσιμη νύχτα των εκλογών θα “θα πουν ότι δεν είχαν ανιχνεύσει τα υπόγεια ρεύματα που όλως τυχαίως κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων είναι γνωστό κόλπο για να κρατούν πισινή”.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη υπενθυμίζοντας πως εάν εννοεί αυτό που είπε στο debate περί φυλακής για όλους όσοι συνέπραξαν στο σκάνδαλο των υποκλοπών τότε θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μία προοδευτική κυβέρνηση. Δηλαδή μέσα από μία κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςδημοσκόπησηΑλέξης Τσίπραςαποτελέσματα εκλογών 2023ειδήσεις τώραδημοσκοπήσειςεκλογές 2023