Πολιτική|16.05.2023 07:00

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Δόμνα Μιχαηλίδου, πώς αντιλαμβάνεσαι τη σωστή πολιτική και ποιους εκπροσώπους άλλων κομμάτων εκτιμάς;

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. H Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι παράλληλα και υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Πειραιώς και Νήσων.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Στη δική μας εποχή έχουν ξεθωριάσει όλες οι παλιές διαχωριστικές γραμμές, αλλά και τα ιδεολογήματα. Οι ταχύτητες είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν ιδεολογικούς και φιλοσοφικούς αναστοχασμούς. Σήμερα δεν πρέπει να έχουμε ιδεοληψίες και να αποφεύγουμε να υιοθετήσουμε πολιτικές, που παλιότερα είχαν την ταμπέλα της δεξιάς ή της αριστεράς. Σωστή πολιτική, είναι εκείνη που λύνει τα προβλήματα και διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Και φυσικά το κάνει χωρίς αστερίσκους και χωρίς κομματικές ταμπέλες. Ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αποφασιστικότητα, είναι οι σταθεροί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινούμαστε.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Αυτή που από μικρή διάβαζα πολύ είναι η Μαργαρίτα Γιουρσενάρ. Μια εμβληματική γυναίκα με πολύ υψηλή μόρφωση, μεγαλωμένη σε ένα δύσκολο περιβάλλον με έναν πολύ αυταρχικό πατέρα. Είχε μια πένα που θαυμάζω τρομερά. Το 1980 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ξεχωρίζω επίσης τη μητέρα του Τζων Μέυναρντ Κέυνς, η οποία ξεκίνησε τα Labour Centers στο Cambridge, τις οργανώσεις για εργαζομένους και ειδικότερα για τις γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Πραγματικά δεν υπάρχουν καθόλου ελεύθερες ώρες. Γιατί κάθε κενό στο πρόγραμμα γεμίζει ασφυκτικά από τις ανάγκες επικοινωνίας με τους πολίτες. Ειδικά στη δική μου περίπτωση, στην περιφέρεια της Α’ Πειραιώς και Νήσων, εκτός από τον Δήμο Πειραιά υπάρχουν τα νησιά μας. Με μια βαλίτσα στο χέρι, από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στην Αίγινα και την Ύδρα και από τις Σπέτσες, στον Πόρο, τον Γαλατά και την Τροιζηνία. Συναντήσεις και γόνιμες συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς αλλά και τους κατοίκους. Και μην ξεχνάτε ότι μπορεί να διανύουμε προεκλογική περίοδο αλλά το έργο στο Υπουργείο δεν έχει σταματήσει λεπτό. Πάντως ένα ποτήρι κρασί με φίλες και φίλους, το καταφέρνω πού και πού. Χρειάζεται και λίγη αποφόρτιση.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Πολιτικό «λάθος» προκύπτει όταν η εκτίμηση που έχεις κάνει και η διαχείριση των πραγμάτων δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάτι έχει πάει στραβά στην πολιτική που έχεις χαράξει, ή στον τρόπο που την έχεις εφαρμόσει. Ο έξυπνος σχεδιασμός, επιτρέπει σημεία ενδιάμεσων ελέγχων και fine tuning, ώστε να ελαχιστοποιείς τα αρνητικά και να εξασφαλίζεις τα μέγιστα θετικά. Τώρα για το κόμμα μπορώ να πω ότι ίσως έπρεπε να έχουμε ακόμα πιο αυστηρά «φίλτρα» για ανθρώπους που εμπιστευτήκαμε, γιατί υπήρξαν – ελάχιστες- περιπτώσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη που ανέλαβαν. Ασφαλώς οι αντιδράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεσες κάθε φορά. Aξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε ανάλογες περιπτώσεις στην επόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Δεν είναι ότι θα «έκλεβα» κάποιον αύριο το πρωί (ή γενικά) αλλά θα ήταν άδικο να μην πω ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι σε άλλα κόμματα που τους εκτιμώ. Για παράδειγμα τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τους εκτιμώ πολύ.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Το πρώτο που θα κάνω είναι να ευχαριστήσω την οικογένεια και την ομάδα μου. Μαζί, επί τέσσερα χρόνια, εργαστήκαμε σκληρά, με πάθος, πείσμα, επιμονή και υπομονή. Μαζί καταφέραμε πολλές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην πρόνοια και την παιδική προστασία, αλλά και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών του Πειραιά. Αμέσως μετά θα επικοινωνήσω με τους Πειραιώτες για να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την τιμή να με αναδείξουν εκπρόσωπό τους στο Κοινοβούλιο. Και αμέσως μετά; Αυτό που ξέρω να κάνω πολύ καλά. Σκληρή κι απρόσκοπτη δουλειά σε όποια θέση κι αν βρίσκομαι.


7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Αρχικά να καταγράψουμε ότι αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, αλλά ένα παγκόσμιο σύμπτωμα. Κατά τα άλλα, βρίσκω ενοχλητική και επικίνδυνη τη διάχυτη φιλολογία της πλήρους απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Οι συμπολίτες μας έχουν δίκιο σε κάποιες περιπτώσεις, όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Με εργαλεία και ρητορική του 19ου αιώνα, ασφαλώς και δεν λύνονται προβλήματα του 21ου. Κι αυτό στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το ξέρουμε πολύ καλά. Νομίζω και ελπίζω ότι εμείς, οι νεότεροι πολιτικοί, θα έχουμε το θάρρος να συναντήσουμε την κοινωνία με ειλικρίνεια και σεβασμό. Τουλάχιστον εγώ, έτσι πολιτεύομαι και δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μου είναι η Wonder Woman. Η αμέσως επόμενη σκέψη όμως είναι ότι η αθανασία με τρομάζει! Θα πω την Ερμιόνη Γκρέιντζερ, πιστή φίλη του Χάρι Πότερ. Ατρόμητη, αποφασιστική, μαχητική, πάντα ομαδική και προσηλωμένη στον στόχο της.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Θα πω την Cate Blanchett. Πέρα από το ότι είναι εξαιρετική ηθοποιός, είναι και μία από τις πιο θετικές μορφές επίδρασης που χρησιμοποιεί τη φωνή της στη μάχη για έναν κόσμο με ισότητα. Το 2016 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, λίγο μετά την επιστροφή της από την Ιορδανία όπου είχε πάει για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες. Έχει δηλώσει πως στο μονοπάτι της προσφοράς «υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερη αισιοδοξία αλλά και λύσεις». Αυτή η στάση ζωής με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

10.Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας.

H Δόμνα Μιχαηλίδου στην Ύδρα, με τον πρώην υπουργό και δήμαρχο Πειραιά, Ανδρέα Ανδριανόπουλο

Bonus: Χωρίς να ξέρετε ποιος είναι, τι θέλετε να ρωτήσετε τον επόμενο υποψήφιο-καλεσμένο μας;

Ποιο είναι το αποτύπωμα που θα ήθελε να αφήσει με το έργο του/της;

Νέα Δημοκρατίαεκλογέςεκλογές 2023Δόμνα ΜιχαηλίδουυποψήφιοιΕκλογές Q+Aειδήσεις τώρα