Πολιτική|16.05.2023 06:00

Εκλογές 2023: Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - «Διαψεύστε τις δημοσκοπήσεις» το μήνυμα Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Τις προϋποθέσεις για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της Κυριακής θέτει πλέον με σαφή τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας μηνύματα κυρίως προς τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων

Η αναφορά του χθες από την Ηγουμενίτσα πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απολύτως ανοιχτό δείχνει πως η Κουμουνδούρου όχι μόνο πιστεύει στη δυνατότητα να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρώτη δύναμη από τις κάλπες της αναλογικής αλλά και στην προοπτική σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης την αμέσως επόμενη ημέρα.

Εκλογές 2023: Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ

Γίνεται σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του εκτιμούν πως στην τελική ευθεία πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση δύο παράγοντες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα: Η προσέλευση των 450.000 νέων ψηφοφόρων στις κάλπες, και η επιλογή των αναποφάσιστων να μην στραφούν στη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο κάτι που θα σήμαινε ότι θα θελήσουν να «τιμωρήσουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να κινηθούν αντισυστημικά.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απολύτως ανοιχτό». Αυτή ήταν και η επίμαχη φράση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε επί της ουσίας σε όσους σκέφτονται είτε να απόσχουν από τις εκλογές είτε να δώσουν «χαλαρή ψήφο».

Απολύτως ανοιχτό το αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε ότι το αποτέλεσμα είναι απολύτως ανοιχτό διότι εξαρτάται τόσο από το πόσοι και από το ποιοι θα πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι «αν πάνε οι 450.000 νέοι που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά, οι συμπολίτες μας που θέλουν να ρίξουν ψήφο τιμωρίας γι’ αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης αυτά τα τέσσερα χρόνια και δεν αποφασίσουν να γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές, τότε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τού φθάσουν του κ. Μητσοτάκη οι ημέρες για να πακετάρει».

Η Κουμουνδούρου αμφισβητεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Και θεωρεί ότι τις μετρήσεις της κοινής γνώμης μπορεί να τις διαψεύσει η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Επομένως εάν η αποχή θα μειωθεί στις επερχόμενες κάλπες τόσο πιο μεγάλα ποσοστά θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως τουλάχιστον πιστεύουν οι επιτελείς του κόμματος.

Γι αυτό και χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις ζήτησε από τους πολίτες να τίς διαψεύσουν με τη συμμετοχή τους πρωτευόντως και την ψήφο τους σε δεύτερη φάση: «Σάς ζητώ να διαψεύσετε τις προβλέψεις που λένε ότι θα έχει μια άλλη τετραετία αλαζονείας, αδιαφορίας, στοχοποίησης. Θα τον αφήσετε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κουμουνδούρου έχει στη διάθεσή της στοιχεία που αποδεικνύουν πως η μάχη των εκλογών παραμένει ανοιχτή καθώς τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να αυξάνει σημαντικά και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Εκ παραλλήλου σύμφωνα με ποιοτικά ευρήματα δημοσκοπήσεων που γνωρίζει το εκλογικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Σαββατοκύριακο και μετά καταγράφεται μία εμφανής διάθεση ψηφοφόρων της ΝΔ (του 2019) που δηλώνουν ότι θα στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διότι επιθυμούν να τιμωρήσουν τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης άλλες μετρήσεις των τελευταίων 24ωρων δείχνουν σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ακόμη και στις δημοσκοπικές έρευνες που μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνιζαν διεύρυνση της μεταξύ τους απόστασης.

Απόψε, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςεκλογέςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023